Kapaszkodnának az utolsó szalmaszálba

A magyar válogatott megteremtette annak a lehetőségét, hogy 2020 januárjában egy lépéssel közelebb kerüljön a tokiói részvételhez.

2019. 06. 14. 12:06
null
Máthé Dominik immár alapember Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerda este a magyar férfi-kézilabda-válogatott idegenben győzte Szlovákiát 21-20-ra, s ezzel matematikailag is bebiztosította a csoportelsőségét a selejtezőcsoportjában, így az Olaszország elleni vasárnapi mérkőzés eredményétől függetlenül kiharcolta a részvételt a 2020 januárjában esedékes Európa-bajnokságon. Csoknyai István és Vladan Matics kulcsembereit (Lékai Máté, Mikler Roland, Bánhidi Bence) nélkülöző csapata életben tarthatja álmait a tokiói olimpiai részvételről.

A helyzet nem könnyű, de ezt már januárban tudtuk, miután a dániai világbajnokságon kilencgólos vereséget szenvedett a Csoknyai, Matics kettős együttese Norvégia ellen, és így lemaradt az olimpiai kvalifikációs esélyt jelentő világbajnoki helyosztóról. Létezik más, jóval bonyolultabb út Tokióig. Ehhez többek között szerencsére is szükség van, de elméletileg ott lehet a magyar csapat a jövő évi olimpián.

immár alapember
Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

A 2020 tavaszán esedékes olimpiai selejtezőtornán 12 válogatott vesz részt: a vb 2–7. helyezettjei, a Pánamerikai Játékok és az ázsiai olimpiai selejtező 2., az Afrika-bajnokság 2. és 3. helyezettje és az Európa-bajnokságról a második, valamint a harmadik számú csapat, amely korábban nem szerzett olimpiai kvalifikációt vagy olimpiai kvalifikációs tornán való részvételi jogot.

A világbajnokságon a tizedik helyen végzett magyaroknak is marad esélye az indulásra, ha a vb legjobb kilenc csapatából Egyiptom megnyeri az Afrika-bajnokságot, Brazília a Pánamerikai bajnokságot, és a német, francia, horvát, spanyol, dán, norvég, svéd hetesből az egyik Európa-bajnok lesz. Ez utóbbira elég nagy az esély, a kontinens közvetlen elitjében az említett csapatokon kívül nem nagy a tolongás.

Jelenleg azt rögzíthetjük, hogy a magyar válogatott megteremtette annak a lehetőségét, hogy 2020 januárjában egy lépéssel közelebb kerüljön a tokiói részvételhez. Mindezek előfeltétele a kiemelkedő szereplés a jövő évi Európa-bajnokságon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.