Karakas Hedvig a döntőben a mumusát verve lett Európa-bajnok

Nem panaszkodhatunk válogatottunk kezdésére a prágai cselgáncs Európa-bajnokságon, mert a csütörtöki nyitónapon Karakas Hedvig aranyérmes lett a női 57 kg-os súlycsoportban! Az Eb-n is lehet pontokat gyűjteni az olimpiai kvalifikációs sorozatban, így a BHSE versenyzője, aki már eddig is kvótát érő helyen állt, most még erősített is a pozícióján.

2020. 11. 19. 18:37
KARAKAS Hedvig
Prága, 2020. november 19. Az aranyérmes Karakas Hedvig ünnepel az eredményhirdetésen, miután legyõzte portugál Telma Monteirót a nõk 57 kg-os súlycsoportjának döntõjében a prágai cselgáncs Európa-bajnokságon 2020. november 19-én. Fotó: Martin Divisek Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Prágában a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött, „buborékban” rendezik meg a cselgáncs Európa-bajnokságot, s a női 57 kg-os súlycsoportban a harmincéves, vb-bronzzal és Eb-ezüsttel rendelkező Karakas Hedviget a 24 fős mezőnyben a negyedik helyen emelték ki. A BHSE dzsúdósa – aki októberben bronzérmes lett a budapesti Grand Slam-versenyen – erőnyerőként a nyolcaddöntőben kapcsolódott be a küzdelmekbe, és itt a papírformát érvényesítve nyert a lengyel Anna Kuczera ellen. Igaz, nem könnyen, mert csak az aranypontig tartó hosszabbításban gyűrte le riválisát, egy hátsó gáncsra kapott vazaarival. Karakasnak nem volt szerencséje a sorsolással, mert a négy közé jutásért a címvédő orosz Darja Mezseckajával került szembe, akitől az eddigi két meccsükön kikapott. Ezzel együtt Karakas a világranglistán megelőzi az oroszt – az Eb előtt a 10., illetve a 17. helyen állnak –, így jöhetett létre a harmadik összecsapásuk az Eb-n már a negyeddöntőben; de a lényeg az, hogy most honfitársunk kerekedett felül.

Ezen a találkozón is hosszabbításra került sor, és a felek két-két intésnél tartottak, majd a küzdelem nyolcadik percében a bíró harmadszor is figyelmeztette – ezúttal passzivitásért – Mezseckaját, így Karakas jutott a négy közé. Itt a hozzá hasonlóan Eb-ezüstérmes bolgár Ivelina Ilievával találkozott, akivel korábban már nyolcszor meccselt, és hatszor le is győzött. S ezúttal is, és itt ehhez elég volt a négyperces mérkőzésidő. Fél perccel a vége előtt Karakas földre vitte Ilievát, majd félig támaszkodó helyzetben az oldalára döntötte, amire vazaarit ítélt a bíró, és ez végül elegendőnek bizonyult a győzelemhez.

Karakas Hedvigre a döntőben a portugál Telma Monteiro várt, akit eddigi nyolc találkozójukon csak egyszer tudott megverni. A 34 esztendős rivális a női dzsúdó egyik legnagyobb sztárja, a 2016-os olimpiai bronzérme mellett négy vb-ezüstje van, az Eb-ken pedig már tizenhárom érmet – köztük öt aranyat – gyűjtött. Versenyzőnk a 2015-es Európa-bajnokság döntőjében éppen tőle kapott ki.

és Telma Monteiro csütörtökön nyolcadszor csapott össze
Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

Az Eb nyitónapján öt súlycsoportban osztottak érmeket, és az utolsó összecsapás volt Karakas Hedvig és Telma Monteiro meccse. Versenyzőnk döntőbe jutásáról a BHSE és a Magyar Honvédség Sportszázadának Facebook-oldala is beszámolt, utóbbi Karakas Hedvig őrmestert méltatva. A döntő elején nagyon megijedtünk, versenyzőnknek majdnem kicsavarták a karját, s a folytatásban is a portugál volt az aktívabb, Karakast meg is intették passzivitásért. Négy perc alatt azonban nem történt értékelhető akció, jött a hosszabbítás. Karakas megkapta a második intését, de Monteiro láthatóan egyre fáradtabban mozgott, és arra játszott, hogy leléptetéssel nyer majd. Vb-bronzérmesünk azonban szilárdan állt a lábán, egyértelműen aktívabb lett, így az erejével elkészült, immár látványosan lomha ellenfelét intették meg egymás után háromszor, a végén egy alibi lerántásért! Vagyis a gigászi, több mint nyolcperces összecsapást Karakas Hedvig nyerte meg leléptetéssel, egyszersmind a magyar cselgáncssport 18. Eb-aranyérmét szerezte meg Prágában. Bravó!

Karakas Hedvig hazahozza az aranyérmet Prágából
Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

– Hosszú meccs volt a döntő, de nem éreztem fáradtságot, inkább az volt fárasztó, hogy végig fókuszálni kellett – nyilatkozta Európa-bajnokunk boldogan az MTI-nek. – Nem igazán zavart, hogy már hétszer kikaptam Monteirótól, aki nagyszerű dzsúdós, mert edzőmmel, Toncs Péterrel alaposan átbeszéltük a teendőket ellene. Tudtam, hogy nem szabad rárohannom, és azt is, hogy fantasztikus erőállapotban vagyok, így nyugodtan mehettem bele a hosszabbításba is. Az intések nem fogtak meg, előtte is voltak már olyan meccseim itt, amikor két figyelmeztetésnél tartottam.

Karakas Hedvig hozzátette, tisztában volt azzal, hogy az egymás elleni mérleg nem neki kedvez: – Pontosan ezért nagyon szerettem volna már legyőzni a portugált, mert úgy voltam vele, hogy mikor, ha nem most – mondta a BHSE versenyzője.

Pupp Réka egy meccset nyert

Az Eb nyitónapján még két versenyzőnk volt érdekelt. A férfi 60 kg-ban a hónap elején rendezett junior Európa-bajnokságon bronzérmes, 18 éves Szegedi Dánielnek első felnőtt kontinensbajnokságán egy meccs jutott: háromszor is intették, így leléptetéssel veszített a portugál színekben versenyző, moldovai születésű Sergiu Oleinickel szemben. A 48 kg-ban Pupp Réka leszorítással, ipponnal győzte le a moldovai Cristina Blanarut, a nyolcaddöntőben azonban az hosszabbításban vazaarival kikapott a svájci a Fabienne Kochertőll, így ő is helyezetlenül zárt. A 24 éves paksi versenyző az olimpiai kvalifikációs rangsorban kvótát érő helyen van, de most nem tudta gyarapítani a pontjai számát. A prágai O2 Arenában szombatig zajló kontinenstornán negyven ország 345 versenyzője szerepel. Válogatottunkból pénteken a férfiaknál a 73 kg-ban Szabó Frigyes, a 81 kg-ban Tóth Benedek lép tatamira.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.