Katari mágnás – állítólag – a világfutball legbefolyásosabb figurája

Ch. Gáll, MTI
2020. 05. 19. 15:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ labdarúgásában a legnagyobb befolyással bíró személyiség a Paris Saint-Germain elnöke, Nasszer al-Kelaifi – a France Football szerint. A francia szaklap kedden még csak kivonatosan ismertetett listája ötven nevet tartalmaz, s az arab üzletember mellett a Juventus ötszörös aranylabdás csatára, és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke, Gianni Infantino került be az első háromba.

A France Football magyarázata szerint a PSG 46 éves főnöke annak a munkának az elismeréseképpen végezhetett az élen, amellyel a párizsi klubot eljuttatta a sportág világelitjébe. Az újság az elnök érdemének tudja be, hogy amíg a Paris Saint-Germain 2011-ben csupán 44 ezer játékosmezt tudott értékesíteni, addig mára ez a mennyiség egymillió fölé emelkedett. A francia futballklub elismertségének további mutatójaként hozza fel, hogy követőinek száma félmillióról 87 millió fölé nőtt a világhálón. Al-Kelaifi, aki 2011-ben vásárolta meg a PSG-t, befolyásos alakja a nemzetközi médiának is a BeIN Media Group elnökeként, és egyik vezető képviselője annak a Katarnak, amely a következő világbajnokságot rendezi – írta a France Football.

A – többek között az Aranylabda-szavazást is szervező magazin arról a tényről jótékonyan hallgat, hogy rendszeresen felmerülnek a kétségek a PSG vonatkozásában a pénzügyi fair play-ről, azaz – magyarul fogalmazva – a klub folyamatosan jóval többet költ, mint amekkora a bevétele. A France Football azt sem firtatja, hogyan lehetséges az, hogy még sohasem jutott túl a BL-ben a negyeddöntőn a csapat, jóllehet a keret értéke a világon a második a Manchester Cityé mögött.

Maga Kelaifi egyébként roppant szerényen és sportszerűen hatalmas befolyású vezetőnek nevezi Aleksander Čeferint, az UEFA szlovén elnökét, Sir Alex Fergusonról pedig megjegyzi, hogy még ma is minden tekintet felé fordul, ha megjelenik egy stadionban...

A később nyilvánosságra hozandó ötvenes listán, amelyen több játékosügynök is szerepel, a legnagyobb futballsztárok közül helyet kapott a hatszoros aranylabdás Barcelona-ász, továbbá a Manchester City támadója, Mohamed Szalah, a Liverpool csatára, s a Paris Saint-Germain két csillaga, és is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.