Kegyelmi állapotba került a magyar futballválogatott

Marco Rossi szövetségi kapitány amihez csak nyúl, az arannyá változik. Hihetetlen metamorfózis ez a tavaly novemberi kilátástalan játékkal elveszített Wales elleni mérkőzés után. A mostani lelkiállapotot kellene konzerválni.

2020. 11. 19. 6:10
null
Egy éve a cardiffi meccs után nem hittük, hogy ők fogják alkotni a magyar válogatottat Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egész egyszerűen fel kell fognia mindenkinek Magyarországon, hogy jelen pillanatban képességbeli hiányok vannak. Ezt elég egyértelműen ki kell jelentenünk és mindenkinek ez alapján kell megítélnie a válogatott teljesítményét. De ha folytatjuk a közös munkát, képesek leszünk még fejlődni és felvenni a harcot a hasonló játékosokból álló csapatokkal. De nagyon fontos, hogy ehhez fejlődnünk kell. Azonnal lemondok, ha van olyan, aki úgy gondolja, hogy nélkülem jobb teljesítményre képes a csapat. Ez nem probléma számomra, nálam ez nem pénzkérdés. Engem csak az érdekel, hogy a magyar válogatott sikeres legyen.

2019. november 19-én Cardiffban a Wales elleni 2-0-ra elveszített mérkőzés után fogalmazott ilyen keményen szövetségi kapitány.

A cardiffi vereség után Rossi sok mindent átértékelt
Fotó: Mirkó István

Minden oka megvolt a kesergésre: a védelem kulcsembere, sérülés miatt nem játszhatott Cardiffban, ahol eldőlt, hogy egyenes ágon nem tud kijutni a válogatott az Európa-bajnokságra. A Gulácsi – Lovrencsics G., Baráth, Lang, Nagy Zs. – Nagy Á. (Kovács I., 60.), Pátkai – Dzsudzsák (Varga R., 72.), Szoboszlai D., Sallai R. (Holender, 83.) – Szalai Á. összetételű csapat volt akkor a legerősebb.

Egy év alatt minden megváltozott. A koronavírus-járvány után lejátszott első tétmeccsekig a kapitány nyilván sokat törte a fejét, hogy a Cardiffban belengetett fejlődést hogyan lehet előhívni a csapatból. A megoldás szerkezetváltás formájában született meg: Rossi visszakanyarodott a kedvenc formációjához, három védővel állt fel, mint annak idején a Honvéddal, amelyikkel 2017-ben bajnokságot nyert . Kádár Tamás, a válogatottsági rekordért mindenre képes az élvonal helyett az NB II-t választó Pátkai Máté és korábbi kispesti tanítványa, Baráth Botond nélkül szervezte újjá a csapatot. Nyilvánvalóan a karanténidőszakban is rengeteget dolgozó, és élete formájában játszó is a segítségére sietett. De nem csak ő! Sokkal inkább a Rossi által megteremtett hangulat és az alapos felkészülés az idei eredmények kulcsa. Nem véletlenül mondta Szoboszlai az Izland elleni Eb-kijutásról döntő meccs előtt, hogy akár gyalog is haza jönne a válogatotthoz. Ez egybecseng a többi játékos véleményével, mindannyian szeretnek ehhez a közösséghez tartozni, és megkedvelték a kapitányt. Ennek nem egyszer hangot is adtak.

Kegyelmi állapot az ilyen a csapatsportban, amikor az edző és a játékosok közötti harmonikus kapcsolat az eredményekben is megmutatkozik.

 

2020-ban a magyar válogatott nyolc meccset játszott, ötször győzött, kétszer döntetlenre végzett és egyszer kikapott. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség 2020. október 22-én közzétett világranglistáján Szerbia a 30., Törökország a 33., Oroszország a 34 helyen áll, Magyarország a 47. Tehát valamennyi Nemzetek Ligája-csoportellenfél papíron erősebb, mint a magyar válogatott.

A törökök legyőzése volt a hab a tortán
Fotó: MTI

Ehhez képest csak az oroszok tudták legyőzni Rossi csapatát, a többiek legfeljebb döntetlenre voltak képesek ellene. Ez nem kis dolog, még akkor sem, ha a Nemzetek Ligája finoman szólva sem tartozik a nálunk magasabban jegyzett csapatok kedvenc időtöltései közé. De nekik sem volt megtiltva, hogy valamit összeügyeskedjenek. Rossi tudta, hogy a magyar futball és a saját szakmai megbecsülése miatt ő egyszerűen nincsen abban a helyzetben, hogy ne vegye komolyan ezt a sorozatot. De a fejlődés ilyen magas fokára még ő sem számított.

Kalmár Zsolt szép lassan alapember lesz Rossinál
Fotó: Mirkó István

A magyar válogatott kiharcolta a B divízióból az A divízióba való feljutást, a következő sorozat sorsolását elvileg Európa 16 legerősebb válogatottjának a társaságában várhatja. És ha továbbra is ilyen alázatosan készül, Szoboszlai Dominik fejlődése töretlen marad, és a megteremtett egység jellemző lesz jövőre is, akkor érdemes látványos fejlődésről beszélni. A jelenlegi helyzetet tökéletesen jellemzi Gera Zoltán a törökök legyőzése után adott nyilatkozata. – A sikerek kulcsa, hogy tökéletesen együtt van a társaság, hatalmas szenvedéllyel és győzni akarással futballozik, szinte edző nélkül is eredményesen le tud játszani egy ilyen meccset – mondta az U21-es nemzeti csapat szövetségi edzőjeként dolgozó „beugró kapitány”. Talán az sem tűnt maníros gesztusnak a csapat részéről, hogy a lefújást követően egy transzparens előtt fényképezkedett, amin a „Büszke Nemzet! Köszönjük, Srácok. Grazie Marco, Cosimo, Giovanni” – felirat volt olvasható.

Rossi a törökök elleni meccs előtt kiemelte, hogy csapata kivívta a tiszteletet, már nem kezelik le az ellenfél edzői, mint Ryan Giggs, a walesi kapitány tavaly novemberben. Ha Rossi ugyanerről tud beszámolni a következő Nemzetek Ligája-sorozat után, akkor az lesz az igazi előrelépés.

Ki emlékszik már a cardiffi nyilatkozatra?

EMLÉKEZTETŐ

Nemzetek Ligája, B divízió, 3. csoport, 6. (utolsó) forduló: Magyarország–Törökország 2-0 (0-0), Puskás Aréna, zárt kapus, v.: Ivan Kruzliak (szlovák).

Gólszerzők: Sigér (57.), Varga (95.).

A csoport végeredménye:

1. Magyarország 6 3 2 1 7-4 11 pont

2. Oroszország 6 2 2 2 9-12 8

3. Szerbia 6 1 3 2 9-7 6

4. Törökország 6 1 3 2 6-8 6

Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény rangsorol.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.