Kell egy csapat a vízben is!

Milák Kristóf lassan három hete Japánban, Korijamában edzőtáborozik, a hét végén pedig egy to­kiói viadalon méri fel, hol is tart az olimpiai felkészülésben. A Tippmix reklámarcaként egyre több hirdetésben is látható 19 éves világklasszis ősszel alaposan kivette a részét a FINA és az ISL pénzdíjas versenyeiből, de ahogy fogalmaz, sikerült megtalálnia az egészséges egyensúlyt a versenyzés és az edzések között. A 200 méter pillangó világrekordere élvezi, hogy egyéni sportága a Nemzetközi Úszóliga sorozatának köszönhetően lassan csapatjelleget ölt.

Ch. Gáll András
2019. 11. 22. 13:00
MILÁK Kristóf
A 200 méter pillangó világcsúcstartója népszerű a reklámszakmában is Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

harmadik hete edzőtáborozik a Tokiótól kétszáz kilométerre északra fekvő Korijamában edzője, Selmeci Attila és három válogatottbeli társa, Márton Richárd, Biczó Bence és a mindössze 17 éves továbbá egy izraeli különítmény társaságában. A 200 méteres pillangóúszás világbajnok világcsúcstartója – akinek a felkészülését, versenyzését immár a Szerencsejáték Zrt. is segíti, s aki a Tippmix egyik kampányarca, ahogy ezt a Puskás Aréna múlt pénteki megnyitóján is láthattuk hatvanhétezred magunkkal a kivetítőn – a FINA-világkupa és az ISL-sorozat izgalmas versenyei után zökkent vissza az edzések taposómalmába.

Edzője, Selmeci Attila a klasszikus értékeket valló Széchy-iskola prominense, s mint ilyen, hangsúlyozza: nem szabad feláldozni az olimpiai sikert a szponzoráció és a reklámfellépések oltárán.

– Fontos, hogy a szponzorok és a közönségtalálkozók szervezői egyeztessenek az edzőkkel! Eddig zökkenőmentes az együttműködésünk a marketingszakemberekkel, jómagam is tisztában vagyok azzal, ahogy Milák Kristóf is, hogy a mai világban nem élhetünk elefántcsonttoronyban vagy búvárharangban a Duna fenekén, és az észszerűség határain belül figyelembe kell venni a támogatók érdekeit, eleget kell tenni a reklámfelkéréseknek – mondta lapunknak a tapasztalt szakember, akinek az ellen sem volt kifogása, hogy tanítványa részt vegyen Iron csapatában az ISL, a Nemzetközi Úszóliga rövid pályás, pénzdíjas, két kontinensre kiterjedő, a sportágat forradalmasító sorozatában.

A 200 méter pillangó világcsúcstartója népszerű a reklámszakmában is
Fotó: MTI/Kovács Tamás

– Kimondottan élvezem ezeket a csapatversenyeket, eddig mind a dallasi, mind a budapesti viadalon rajthoz álltam, és szinte valamennyi számban meg is javítottam az egyéni csúcsai­mat – jelezte Milák, akinek kiváltképp tetszik, sőt imponál az a csapatszellem, az a hangulat, amely ezeket a mérkőzéseket jellemzi. Ahogy a televízióban is láthattuk meg a Duna Arénában, rendszeresen pacsiznak, biztatják egymást a klubtársak, és még véletlenül sem tűnik mesterkéltnek, erőltetettnek az efféle jókedv és csapatszellem. – Sajnálom, hogy az előttem álló hét végén nem erősíthetem az Iron Teamet a londoni meccsen, ahol eldől, bejutunk-e a karácsony előtti Las Vegas-i döntőbe. Nem akartam cserben hagyni Hosszú Katinkáékat, de így alakult, viszont így sem maradok verseny nélkül. A japán fővárosban a Tokyo Openen ugrom medencébe, a jövő évi olimpia helyszínén, a Tacumi Uszodában. Annyi számban indulok, ahányban csak tudok, így a 200 méter pillangóban is. A cél a maximális csúcsterhelés, ez bőven meglesz, aztán vasárnap délelőtt elindulunk haza, és estére meg is érkezünk Budapestre.

Amikor megkérdezem, hogy a sok versenyzés nem megy-e a felkészülés rovására, Milák szinte felcsattan:

– Hogy menne?! Direkt jó a változatosság!

Selmeci arról is beszélt, hogy amennyiben az Iron Team nem kerül be a Las Vegas-i döntőbe, akkor Milák a szentpétervári Szalnyikov-kupán indul december 20–21-én, ahová magától a névadótól, a nyolcvanas évek legendás úszójától, a moszkvai és a szöu­li olimpia 1500-as bajnokától kapott meghívót. Előtte pedig, december 14–17-én a rövid pályás országos bajnokságon versenyez, a glasgow-i kismedencés Eb-t azonban kihagyja.

– Ezt már a nyáron, a kvangdzsui világbajnokság után eldöntöttük – szögezi le az edző hitvallása jegyében, amelynek lényege, hogy az olimpiai felkészülést semmi sem veszélyeztetheti.

Hiába, a Széchy-féle régi iskola…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.