Kenderesinek még egy nagy korty is belefért

Ahogy sejtettük, Milák Kristóf kiemelkedik a 200 méter pillangó mezőnyéből a kvangdzsui vizes vb-n. A Honvéd világranglista-éllovasa az előfutamból a legjobb idővel, 1:54.19 perccel jutott tovább, ugyaninnen Kenderesi Tamás a tizenegyedik idővel. Hosszú katinka csak lubickolt a 200 méter gyors elődöntőjében, a 17. idővel kiesett, Késely Ajnát pedig nem is nevezte a szakvezetés, elvégre este döntőt úszik 1500 gyorson.

Ch. Gáll András (Kvangdzsu)
2019. 07. 23. 6:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, megvan a magyarázat arra, hogy Katie Ledecky vasárnap elszenvedte pályafutása első vereségét komoly nemzetközi versenyen, 400 métertől fölfelé. (Konkrétan a 400 méter gyorson, a 18 éves ausztrál Ariarne Titmustól úgy, hogy tőle merőben szokatlan módon az utolsó ötvenen az egész mezőny leggyengébb oidejét úszta.)

Kedd reggel ugyanis az amerikai csapatvezetés visszaléptette a 200 méter gyors előfutamától az ötszörös olimpiai és 14-szeres világbajnoknőt azzal az indokkal, hogy már július 17., az amerikai küldöttség megérkezése óta rosszul érzi magát, és szeretne az esti 1500-as döntőre összpontosítani. Aztán nem sokkal később jött az újabb hír: Ledecky a döntőben sem áll rajtkőre, nincs jól, és optimális forgatókönyv esetén legfeljebb a 4x200-as váltóban, esetleg 800 méter gyorson indul. Ez a fejlemény alaposan megnövelte Késely Ajna éremesélyeit az esti 1500-as döntőben.

Pillangózóinkkal nincs gond, szerencsére. a legjobb idővel, 1:54.18 perccel lépett tovább a középdöntőbe 200 méteren, hajszállal megelőzve a japán Daija Szetót, 1:56.82-vel, a tizenegyedik idővel. „Nyolcvan méternél nyeltem egy hatalmasat, húsz méteren át oxigénhiányos állapotban voltam, nem a levegővétellel voltam elfoglalva, hanem azzal, hogy visszaköhögjem a vizet. Aztán sikerült beleerősítenem, és beúsztam magam a középfutamba, bár eredetileg győzni gyerettem volna. A bal térdemben krónikusan szakadt az oldalszalag, ahogy hazaértünk, július 31-én meg is operálják, beépítenek egy mesterséges szalagot, mert ez így nem mehet tovább.” – mondta Kenderesi, aki az éjjel nem is tudott aludni, annyira fájt a feje a nyomasztóan párás levegőtől.

Milákkal mindig élmény a beszélgetés, ő aztán tényleg nem az elvárható, politikailag korrekt dumát nyomja.

„Erős úszás volt?! Dehogy... Jólesett. Fontos volt, hogy megverjem Szetót. Amikor megláttam a beosztást, és láttam, hogy mellettem van a japán, azt mondtam magamban, ez egy jó verseny lesz. Könnyed úszás volt, legalábbis nekem. Azért akarok a legjobb idővel továbblépni, mert a Dagályban is középen úszom, és a világversenyeken is ott szeretek úszni. Hogy mindig ilyen laza vagyok-e? Én, laza? Volt, hogy annyira izgultam a last call roomban, hogy majdnem összeestem...”

biztosan nem izgult a 200 méter gyors előfutama előtt, amelyben a végül is nem nevezett 400-as vb-negyedik Késely Ajna nem indult, végtére is este döntője lesz 1500 méter gyorson. A 200 méter vegyes hétfői aranyérmese lefürödte a távot, a tizenhetedik idővel (1:59.44 perc, négy másodperccel gyengébb legjobbjánál) még a középfutamba sem került be.

„Nem vagyok büszke erre a teljesítményemre. Csak félig voltam benne, ez van, ha az ember az utolsó pillanatban dönti el, hogy mégis rajthoz áll.” – mondta a háromszoros olimpiai és most már nyolcszoros világbajnoknő, akinek még hátra van a 200 méter hát, a 400 méter vegyes és egy vagy két váltó.

Végül a férfi 800 gyorson Kalmár Ákos 7:54.55 percet úszott, ez a 19. idő volt, esélytelen a továbbjutásra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.