Kényszerből lett centerhalf, máris a posztja legjobbja

David Olatukunbo Alaba tíz éve kirobbanthatatlan a Bayern München csapatából, 350 mérkőzés van mögötte, és még mindig csak 27 éves. Balhátvédként ismerte meg a világ, miközben az osztrák válogatottban irányító középpályást játszik, az utóbbi időben pedig klubjában a világ egyik legjobb középhátvédjévé képezte át magát.

Ch. Gáll András
2020. 06. 04. 10:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ki gondolná, hogy Pep Guardiola, a futball nagy újítója és stratégája már öt évvel ezelőtt, amikor a Bayern München edzője volt, megjósolta balhátvédjéről: „Alaba hihetetlenül tehetséges. Minden poszton világklasszis teljesítményre képes. Villámgyors, jól szervezi a játékot és minden pillanatban száz százalékig összpontosít. Nem is kétséges, hogy a világ legjobb középhátvédje válhat belőle. Óriási ajándék ő a Bayernnek.”

Valóban, párját ritkítja a világfutballban Alaba tökéletes képzettsége, sokoldalúsága.

1992. június 24-én született Bécsben. Apja nigériai joruba bevándorló, anyja filippínó, de a srác már osztrák állampolgárként látta meg a napvilágot. Még nem töltötte be a 16. életévét, amikor 2008 nyarán az Austria Wientől leigazolta a Bayern München. És 2010. február 10-én egy hazai kupameccsen bemutatkozott a felnőtt csapatban, tizenhét és fél éves korában, a Greuther Fürth ellen! És pályára lépése után egy perccel már gólpasszt adott Franck Ribérynek. Ekkor egészen pontosan 17 éves 7 hónapos és 8 napos volt, minden idők legfiatalabb játékosa a Bayernben hivatalos tétmeccsen!

Bár középpályásként érkezett Bécsből, Louis van Gaal átpozicionálta a tinédzsert, és rövid idő alatt a világ legjobb balhátvédjét faragta belőle. Aztán jött Pep Guardiola, és elkezdte jolly jokerként játszatni a fiatal zsenit. Volt középső középpályás, baloldali futó és a négyes védelmi fal baloldali centerhalfja is. Később Carlo Ancelotti visszavitte balbekkbe, majd Niko Kovac kényszerűségből ismét középhátvédbe rakta, amikor a 2019–2020-as bajnokság 10. fordulójában Frankfurtba utazott a Bayern, és mindkét középső védő, Niklas Süle és Lucas Hernandez sérültet jelentett.

A mérkőzés Kovacnak a véget jelentette, mert az 5-1-es vereséget követően felállították, de Alaba maradt a védelem közepén, már csak azért is, mert Jerome Boatenget kiállították, és végképp nem maradt más erre a felelősségteljes posztra. Hansi Flick, a „tűzoltó” bízott Alabában, és jól tette, mert azóta szárnyal a csapat. Első meccsén Flick alatt 4-0-s győzelem a Dortmund ellen, és abban, hogy a fekete-sárgák összesen egy kapura lövésre voltak képesek a kilencven perc alatt, Alabának oroszlánrésze volt.

Egy kis ízelítő Alaba képességeiből:

Amikor a nyolcvanmillió euróért vásárolt francia világbajnok, Lucas Hernandez felépült, mindenki azt hitte, Alaba visszakerül a balhátvéd posztjára, csakhogy ott a kanadai tinédzser, Alphonso Davies annyira bevált, hogy nem lehetett kihagyni, Alaba mozdíthatatlan, így Hernandez maradt a kispadon, sőt most már átadólistára került.

Így érkezett el május 26., az újabb, Dortmund elleni rangadó, ezúttal a Signal Iduna Parkban, igaz, üres nézőtér előtt. És Alaba olyan hatékonyan semlegesítette napjaink legkeresettebb gólvágó centerét, a norvég Erling Braut Hålandot, hogy a viking óriás helyzetig sem jutott. (Plusz megsérült, de ehhez Alabának nem volt köze.)

„Nagyon boldog vagyok, mert David olyan játékos, aki irányítja a védőnégyest, folyton dirigálja a társait – mondta univerzális játékosáról az időközben véglegesített Hansi Flick. – Magára vállalja a legnehezebb feladatokat, ütközik, szerel. Állandóan hallani a hangját. Roppant intelligens futballista, lenyűgöző a fejlődése, ahogy a világ egyik legjobb középhátvédjévé képezte át magát.”

Alabának óriási szerepe van Alphonso Davies kivirágzásában.

„Nagyon hálás vagyok Davidnak – nyilatkozta a fiatal kanadai. – Mivel balhátvédben is a világ egyik legjobbja, amikor felmegyek támadni, mindig biztosít mögöttem, így nyugodtan kalandozhatok a pályán.”

Alaba képességeiről mi, magyarok is meggyőződhettünk 2016 nyarán Bordeaux-ban, amikor az Európa-bajnoki csoportmeccsünk első perceiben egy távoli lövéssel telibe találta a bal kapufát. Bizony, Király Gábor csak szemmel tudta kísérni a löketet, amely, ha pár centivel beljebb megy, másképp is alakíthatta volna a végül 2-0-s magyar győzelmet hozó mérkőzést.

Alaba kapufája 5:36-nál.

De ez már négy éve történt, jelenleg nincs Eb, csak Bundesliga. És a minap Lothar Matthäus, a szókimondó kommentátor ismét markánsan fogalmazott a Sky Sports csatorna podcastjában:

„A szezon elején ki fogadott volna arra, hogy David Alabából középhátvéd lesz? Márpedig az lett, és állítom, hogy ma már posztján a Bundesliga legjobbja!”

Lothar csak tudja...

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.