Kerékpárgumi, medicinlabda és a német korszak

Megszokott környezetben, az Elek Gyula Arénában készül a szezonrajtra az FTC-Rail Cargo Hungaria. A Népligetbe beköszöntött a német korszak: idén nyáron három német, Emily Bölk, Alicia Stolle és Julia Behnke – s egy holland világbajnok, Angela Malestein – érkezett a zöld-fehérekhez. Felértékelődött Schatzl Nadine német nyelvtudása.

2020. 07. 16. 10:39
null
Malestein könnyen beilleszkedett a Fradiba Fotó: Török Attila Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha nem várt fordulat következne Schatzl Nadine pályafutásában, a csinos balszélső tolmácsként könnyen boldogulna. A Münchenben született játékos évek óta oszlopos tagja a Ferencváros női kézilabdacsapatának, és talán ő sem gondolta, hogy elérkezik a pillanat, amikor egyszer csak felértékelődik a németnyelv-tudása. Elérkezett: amióta a háromtagú német kontingens megérkezett a Népligetbe, Schatzl segíti Alicia Stolle, Emily Bölk és Julia Behnke zökkenőmentes beilleszkedését. Schatzl anyanyelvi szinten beszél németül, nem jelent gondot néhány szakmai vezényszó lefordítása az újonnan szerződtetett játékosoknak. De nem csak Schatzl, minden magyar játékos segít a németeknek és a holland világbajnok Angela Malesteinnek. Rég volt ilyen „légióstúltengés” a hagyományosan a fiatal magyar tehetségeket felkaroló Ferencvárosnál, igaz, a 2006–2007-es szezonban három szlovák állampolgár, Lucia Uhraková, Katerina Mraviková és Katarina Harisová kézilabdázott a fővárosi zöld-fehéreknél. Idén pedig beköszöntött a német korszak.

Valamennyi német igazolást dicsérte Kovacsics Anikó, a csapatkapitány: – Kedvesek, nyitottak, érdeklődők, már mindenkivel beszélgettek a csapatban. És mielőtt elfelejteném, próbálkoznak a magyar nyelvvel. Január óta ­Skype-on tanulnak magyarul.

Malestein nem volt ilyen eminens, de semmiről sem maradt le, július végén indul a magyar kurzus, immár Budapesten. A Fradi itthon, a népligeti bázison készül a szezonra. A tegnapi sajtónyilvános edzésen a kisebb sérüléssel küszködő Márton Gréta és Alicia ­Stolle kivételével minden játékos részt vett. Volt itt minden, a játékosok monotóniatűrő képességét nem tette próbára a szakmai stáb: láttunk medicinlabdával védő alkalmi kapusokat, a parkettra fektetett kerékpárgumikat kerülgető gyakorlatot, a három a három elleni játékot. Előkerült egy méretes tábla, amire Elek Gábor felskiccelte a következő feladatot, s ezt – csakúgy, mint a többit – a Ferencváros Facebook-oldala élőben közvetítette.

Malestein támad, Bölk védekezik az edzésen
Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

– Élvezem az edzéseket, nagyon jó a hangulat az öltözőben. De sejtettem, hogy mi vár rám: beszéltem Danick Snelderrel, aki korábban a Thüringerben játszott, és onnan igazolt a Fradiba, csakúgy, mint én. Ő felkészített arra, hogy mi vár rám a Ferencvárosban. És eddig csak jót tudok mondani, minden a legnagyobb rendben – nyilatkozta Bölk. Amikor felvetettem neki azt a bizonyos 2018-as Eb-középdöntőt, legnagyobb meglepetésemre meg se rezdült. Két éve hajrában szerzett fantasztikus átlövésgóljával győzte le 26-25-re a magyar válogatott a németet, de ez a meccs még nem volt téma az öltözőben. Bölk a posztriválisával, a szintén balátlövő Háfrával együtt végezte a bemelegítő labdás gyakorlatokat, s a testbeszéd alapján nem úgy tűnt, mintha Bölk még mindig neheztelne Háfrára a tavalyelőtti bombagólja miatt.

Egyébként sem volt téma a sebek nyalogatása, jelenleg mindenki a munkára összpontosít. Bölk, Stolle, Behnke és Malestein esetében ez kiegészül az online magyar kurzussal. A légiósok nem fognak unatkozni.

Munkaterápia

A váci női csapat június 30-án jelentette be, hogy tíz játékosa megfertőződött a koronavírussal, később Békéscsabán is találtak pozitív esetet. Hallani a járvány második hullámáról, de a Ferencváros játékosai, élükön Kovacsics Anikó csapatkapitánnyal, igyekeznek nem tudomást venni róla, a szeptember 6-i szezonrajtra készülnek. – Nincs min gondolkodnunk, ez nem visz minket előrébb. Napról napra változnak a dolgok, természetesen követjük a szükséges előírásokat. A munkára összpontosítunk – szögezte le az irányító.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.