Készül Hosszúék forradalma

Egy hónap múlva, október 26-27-én rendezik a Duna Arénában az induló Nemzetközi Úszó Liga (ISL) első magyarországi versenyét, amelyen bemutatkozik a hazai közönségnek Hosszú Katinka csapata, a Team Iron. A rendezvény három héttel követi a nemzetközi szövetség, a FINA ugyanitt esedékes, szintén pénzdíjas világkupáját, amely rivális sorozatnak is tekinthető.

Ch. Gáll András
2019. 09. 27. 15:08
SZEKERES Dorina; HOSSZÚ Katinka
Petrov Árpád, az Iron csapat vezetőedzője figyeli a mikrofont tartó versenyzőjét, egyben főnökét Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Futurisztikus környezetben, a Duna Aréna gépházában tartotta csütörtöki sajtótájékoztatóját a Nemzetközi Úszó Liga (ISL) elnevezésű profi sorozat egyik részt vevő csapata, a Team Iron tulajdonosa, ­egyszersmind frontembere, mi több, a Konsztantyin Grigorisin orosz iparmágnás által gründolt széria egyik arca, nagykövete. A sajtóesemény apropója: egy hónap múlva, október 26–27-én rendezik a ­2017-es budapesti vizes vb-nek is otthont adó impozáns uszodában a rövid pályás sorozat negyedik versenyét, amely egyúttal a Team Iron hazai bemutatkozása is lesz. A három rivális csapat: a London Roar, a NY ­Breakers és az LA Current.

– Célegyenesbe érkeztünk a szervezéssel – vágott a közepébe Hosszú Katinka. – Bár még egy hónap hátravan a bemutatkozásunkig, de nekem ez már olyan, mintha holnapután vízbe ugranánk. Forradalom ez, ami most történik az uszodákban, s roppant izgatott és boldog vagyok, hogy a csapatom és én részese vagyunk ennek a forradalomnak; most válik igazán profi sporttá az úszás. Évek óta szajkózom, hogy az úszósportban rengeteg üzleti lehetőség rejlik, s most elérkezett az idő, hogy ezeket a lehetőségeket kiaknázzuk. Mi, úszók most mát tényleg kezdünk úgy kinézni, mint egy profi sportolók.

A budapesti verseny a negyedik lesz az ISL égisze alatt, mivel a nyitány október 5–6-án következik Indianapolisban, a második viadalt egy hétre rá rendezik Nápolyban, a harmadikat október 19–20-án a Texas állambeli ­Lewisville-ben – itt már a Team Iron is szerepel –, majd újabb egy hét múlva jön a pesti seregszemle. A sorozat honlapját böngészve találkozhatunk egy figyelemre méltó és üdvözlendő szabállyal: olyan úszót egyik klub sem alkalmazhat, akit egyszer már doppingoláson kaptak. Így hiába keressük a listán a kínai Szun Jang vagy az orosz Julija Jefimova nevét.

Petrov Árpád, az Iron csapat vezetőedzője figyeli a mikrofont tartó versenyzőjét, egyben főnökét
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Petrov Árpád, Hosszú Katinka és az Iron csapat edzője bejelentette, hogy a szakmai stáb Nagy Józseffel bővült. A legendás tréner korábban a 200 méteres mellúszás olimpiai bajnokait és világcsúcstartóit, az amerikai Mike Barrowmant és Gyurta Dánielt edzette – igaz, utóbbi már csak pályafutása leszálló ágában. – Nekem mint fiatalabb edzőnek különösen fontos, hogy ő a negyvenöt éves tapasztalatával mindenben segítséget tud nyújtani – mondta kollégájáról Petrov.

Egy ISL-csapatban 28 úszó szerepel, Hosszú Katinkáéknál a harmincéves klasszis mellett a magyarok közül ott van a világbajnok és világcsúcstartó továbbá Szabó Szebasztián, Késely Ajna, Kozma Dominik, Bohus Richárd, Verrasztó Dávid és Gyurta Gergely is. Szekeres Dorina, az Iron csapat menedzsere, a verseny egyik főszervezője elmondta, Hosszú Katinkának óriási sportdiplomáciai sikert jelent, hogy egy magyar csapat is ott lehet egy ilyen forradalmi sorozat első évadában. Hozzátette: a céljuk az, hogy annyi embert vonzzanak a Duna Arénába, ami garanciát ad arra, hogy a jövőben is folyamatos résztvevői lehessenek a ligának. Ez már csak azért is érdekük, mert a bevételeket felosztják az ISL és a Team Iron között.

Végül lapunk felvetésére, hogy vajon várja-e már az összecsapást az olasz Ilaria Cusinatóval, volt férje, Shane Tusup tanítványával a jövő heti FINA-via­dalon, Hosszú így felelt: – Cusinatóval csak akkor beszélhetnénk összecsapásról, ha egy kategóriában lenne velem.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.