Készült a Giróra, helyette most várja a Tourt

A sportolók közül a hosszútáv-, illetve tájfutók mellett talán a kerékpárosok – legalábbis az országútiak – életét befolyásolja a legkevésbé hátrányosan a koronavírus-járvány. A szabadban folytatott mozgás nem tilos, sőt ajánlott, elméletileg talán a forgalom is kisebb, mint rendesen. Valter Attila, a CCC csapat 21 éves magyar profi bringása igyekszik kihasználni a versenyszünetet, keményen edz, hogy aztán bizonyíthasson – idővel a legjobbak között, a háromhetes körversenyeken.

2020. 04. 03. 12:24
null
A CCC csapat kiválósága még mindig nyeregben Fotó: CCC Team
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valter Attilának minden oka megvolt arra, hogy nagy reményekkel kezdje meg a 2020-as idényt. Egyéb eredményei mellett tavaly itthon is megmutatta magát, összetettben harmadik lett a Tour de Hongrie-n, 2019-ben a legjobb magyar kerékpárosnak választották, s felkerült a CCC „nagy”, World Tour csapatába, azaz megnyílt előtte a lehetőség, hogy betörjön a háromhetes viadalok forgatagába. A bringások között inkább magas (186 cm), ám természetesen vékony, inas alkatú sportolót fizikai adottságai eleve a körversenyekre predesztinálják, hiszen nemcsak a hegyeket bírja, de az időfutamokon is képes jó teljesítményre.

Idén februárban már a profik között is megcsillantotta a képességeit. A háromnapos Tour de Var első szakaszán olyan nagyágyúkat megelőzve ért célba ötödikként, mint Nairo Quintana, Romain Bardet és Richie Porte. Összetettben végül tizedik lett, s elnyerte a legjobb fiatalnak járó fehér trikót. Újabb lépést tett tehát afelé, hogy bekerüljön a CCC keretébe a Budapestről rajtoló Girón. Aztán közbeszólt a járvány. azonban nem csügged, tudatosan készül a versenyszezon újraindulására.

– Természetesen hiányoznak a versenyek, de a jelenlegi helyzetnek is vannak előnyei. Itthon lehetek a családommal, a párommal, nincsenek fárasztó utazások, amelyek mindig sok erőt kivesznek belőlem is, s csak az edzésekre kell összpontosítanom. Sokan a versenyekre esküsznek, mondván, az ember olyankor tudja kihozni magából a maximumot. Ez persze rám is igaz, ám a versenyek alakulása kalkulálhatatlan, elsősorban a vetélytársakon múlik, az edzéseket viszont pontosan meg lehet tervezni, úgy érzem, ez szolgálja jobban a fejlődésemet. Nem ebből kívánok előnyt kovácsolni, de Olaszországhoz és Spanyolországhoz képest, ahol kijárási tilalom van, itthon mi most sokkal kedvezőbb helyzetben vagyunk.

A CCC csapat kiválósága még mindig nyeregben
Fotó: CCC Team

Ennek megfelelően Valter Attila keményen edz ezekben a napokban vagy inkább hetekben. Azt gondolhatnánk, az is kezére játszik, hogy a kijárási korlátozás alatt kisebb a forgalom, de e tekintetben vegyesek a benyomásai.

– Budapesten, benn a városban ez látványosan így igaz, kinn az agglomerációban már nem ezt tapasztalom, s természetesen én elsősorban az országutakon tekerek. Csömörön lakom, rendszeresen választom a Szentendre–Visegrád útvonalat, még többször megyek Pécel, Dány, Isaszeg irányába, de továbbra is sok a kocsi. Sőt mintha az autósok türelmetlenebbek lennének, mint máskor, sokan dudálnak vagy intenek rám azt ajánlva, maradjak inkább én is otthon… Pedig a munkámat végzem, ráadásul a szabadban való mozgás nemhogy tilos: kimondottan ajánlott.

Valter Attila sem tudja, mikor kezdődhet újra a versenyidény. Csak bízik benne, hogy megrendezik a Tour de France-t. Ha másként nem, hát a nézők kizárásával.

– Elképzelhető, hogy idén lényegé­ben a Tourral kezdődik a szezon. Furcsa lenne a viadal nézők nélkül, de inkább így, mint sehogy. Sok csapat abból él, hogy a nagy körversenyeken, mindenekelőtt a Touron három héten át ország-világ láthatja a logójukat, ezért a létüket fenyegetné e versenyek elmaradása. Arról már nem is beszélve, ha a válság az anyavállalatok alaptevékenységét is érintené – említett további szempontot. A lábbelik gyártásával és forgalmazásával foglalkozó CCC-t ez egyelőre nem érinti, s a csapat vezetői nem is kezdeményeztek még bértárgyalásokat.

– Remélem, erre nem is kerül sor – jegyezte meg –, ha mégis, akkor be kell látni, közösek az érdekeink, bizonyos pontig muszáj lojálisnak lenni. A kedvezőbb forgatókönyvben bízom, abban, hogy legkésőbb júliusban beindul a szezon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.