Két zágrábi labdarúgó ér annyit, mint a teljes Fradi-keret

Nem is olyan régen még bosnyák és albán csapatok győzték le az elvileg értékesebb Ferencvárost, de az utóbbi időben fordult a kocka. Újabban nem a zöld-fehérek ellen, hanem a zöld-fehérek javára borult a papírforma.

Magyar Nemzet
2020. 09. 16. 12:30
null
Budapest, 2020. augusztus 19. Ferencvárosi gólöröm a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtezõ 1. fordulójában játszott Ferencvárosi TC - Djurgarden mérkõzésen a Groupama Arénában 2020. augusztus 19-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizakodásra adhat okot a ma 19 órakor kezdődő Ferencváros–Dinamo Zagreb Bajnokok Ligája-selejtező előtt, hogy már nem kell feltétlenül megijedni az ellenfél papíron jóval értékesebb labdarúgóitól.

A Transfermarkt adatai szerint a horvát bajnok keretének összértéke 80,3 millió euró, azaz nagyjából három és félszer annyit ér, mint a 23,2 milliósra becsült Ferencvárosé.

Lehet ezt tovább is csavarni: a Dinamo két legértékesebb játékosa, a világbajnoki ezüstérmes kapus, Dominik Livaković (12,5 millió euró) és a tavalyi Üllői úti 0-4-en brillírozó Bruno Petković (11 millió euró) együtt annyit ér, mint a Ferencváros teljes kerete.

Mindez azonban nem perdöntő. Megvizsgáltuk a zöld-fehérek összes nemzetközi kupaselejtezős párharcának végkimenetelét a keretértékek szempontjából az elmúlt tíz évből. Bár tizenegy alkalommal a papíron értékesebb csapat jutott tovább, de öt esetben meglepetés született.

Ezek között kellemetlen is akadt. 2015-ben a bosnyák Zeljeznicar, egy évvel később az albán Partizani, 2018-ban pedig az izraeli Maccabi Tel-Aviv búcsúzta a Ferencvárost a nemzetközi kupából papíron kevésbé értékes csapattal. Az említett kudarcok közül főleg az első kettő volt kínos, amelyeket még a német Thomas Doll vezetésével szenvedett el a Fradi.

2018 nyarán azonban a nemzetközi szereplés szempontjából is új időszámítás kezdődött a klubnál, amikor Szergej Rebrov lett a vezetőedző. Bár első nekifutásra ő is egy elméletileg gyengébb csapat ellen kapott ki, de a Maccabi Tel-Aviv inkább hasonszőrű ellenfél volt, a Transfermarkt is csak minimális különbséget mért a keretértékek között (kevesebb mint egymillió euróval tette többre a Fradit).

Az előző idényben viszont először győzött le a Ferencváros nála értékesebb klubot az elmúlt tíz évben, amikor a bolgár Ludogorecet 5-3-mal kiejtette a BL-selejtezőben. Azóta sem mindig sikerült borítani a papírformát, tavaly éppen a Dinamo Zagreb ellen nem jött össze a bravúr. De idén a Celtic legyőzésével új szintet lépett a Fradi: csaknem százmillió eurós sztárcsapatot sikerült meglepni.

Mindenesetre az elmúlt tíz évben ötször borult a papírforma, és ebből a szempontból még mindig negatív a Ferencváros mérlege (2-3). Ma este lehet „egyenlíteni”.

Végeredmény és keretérték

A Ferencváros nemzetközi kupás párharcai az elmúlt tíz évben, amikor a papíron kevésbé értékes csapat jutott tovább (kiemelve, amikor a Fradi javára borult papírforma):

2015 (Európa-liga)

Ferencváros–Zeljeznicar (bosnyák) 0-3

11,6 millió euró – 9,43 millió euró

2016 (Bajnokok Ligája)

Ferencváros–Partizani (albán) 2-2 (1-3 tizenegyesekkel)

17,25 millió euró – 7,73 millió euró

2018 (Európa-liga)

Ferencváros–Maccabi Tel-Aviv (izraeli) 1-2

20,78 millió euró – 19,83 millió euró

2019 (Bajnokok Ligája)

Ferencváros–Ludogorec (bolgár) 5-3

25,08 millió euró – 27,48 millió euró

2020 (Bajnokok Ligája)

Ferencváros–Celtic (skót) 2-1

23,2 millió euró – 97,98 millió euró

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.