Kétszer is a halál torkából

Asztaliteniszezőinknek a budapesti vb-n az első két nap szinte minden sikerült, a harmadikon tíz vereség mellett csak öt győzelem jött össze, de kettő nagyot szólt: Madarász Dóra egyéniben és párosban Pergel Szandrával is a „halál torkából” jött vissza. A férfiaknál az Ecseki Nándor, Szudi Ádám, vegyes párosban a Szudi, Pergel duó is versenyben van.

2019. 04. 24. 10:54
null
Madarász Dóra tegnapi mérlege: három meccs, három győzelem Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pingpongdiplomácia kifejezést 1971-ben ismerte meg a világ, amikor a hűvös viszonyban levő Egyesült Államok és Kína közti közeledésnek Richard Nixon elnöksége alatt az amerikai asztalitenisz-válogatott kínai látogatása ágyazott meg. Erről a felek nálunk is megemlékeztek, még Nixon unokája is eljött. S most is működött a pingpong-diplomácia, mert egymást támogatva a 2021-es vb rendezését Houston, a 2022-est Csengtu nyerte el. Az Egyesült Államok először ad majd otthont a sportág csúcseseményének, amely a televíziós közvetítések, az online média és internetes csatornák révén már most is egymilliárd emberhez jut el. Az asztalitenisz-vb a hatodik-hetedik legnézettebb sportesemény a világon, és ebből a buliból a tengerentúlon sem szeretnének kimaradni.

A vb első két napján számunkra azért is karneváli volt a hangulat a Hungexpón, mert versenyzőink 34 mérkőzésükből 27-et megnyertek. Ám arra fel kellett készülnünk, hogy kedden már nem így alakul a folytatás. A legfájóbb a világranglista 32. helyén álló Póta Georgina kiesése a 128 között, kétszeres Európa-bajnokunk 4:2-re kapott ki a tajvani Liu Hszing-jintól (183.). Bálint Bernadett (161.), Hartbrich Leonie (222.) és Fehér Orsolya (224.) búcsúja papírforma volt. Pergel Szandra (62.) és Madarász Dóra (70.) az első akadályt vette, a férfiaknál Majoros Bencének (108.), Ecseki Nándornak (114.), Lakatos Tamásnak (135.) és Szudi Ádámnak (136.) ehhez nagy bravúr kellett volna. Hárman top 20-as ellenfelet kaptak, még Majoros járt a legjobban a cseh Sirucekkel (62.), és ő állt legközelebb ahhoz, hogy meglepetést okozzon: 4:3-ra, a döntő szettben 11-9-re maradt alul. Póta, oldalán Matilda Ekholmmal női párosban is elvérzett, a magyar, svéd duó 4:1-re kapott ki a Li Qian, Li Jie (lengyel, holland) kettőstől. A Madarász, Pergel duó viszont percekkel ezután 1:3-ról – az ötödik szettben 1-5-ről – 4:3-ra fordítva megnyerte a maga meccsét a francia Chasselin, Gasnier kettős ellen, így ma a nyolcaddöntőben folytathatja.

Madarász Dóra tegnapi mérlege: három meccs, három győzelem
Fotó: Mirkó István

– A halál torkából hoztuk vissza… – ismerte el Pergel. – Amikor a franciák nagyon vezettek, minden mindegy alapon lelazultunk, ráadásul megláttuk a túloldalon az Eb kabalafiguráját, Pongit, ettől jó lett a kedvünk, és így sikerült fordítanunk.

Nem sokkal később egyéniben Madarász ugyanezt a forgatókönyvet követte, 1:3-ról nyert 4:3-ra a jóval előrébb rangsorolt Li Jie (27.) ellen, így nem kis bravúrral ő jutott a 32-be!

– Hogy mi adott erőt 1:3-as állásnál? Talán az, hogy korábban, egy asztallal arrébb párosban is sikerült – jegyezte meg. Pergel 4:1-re kikapott a japán Kato Mijutól (22.), férfipárosban viszont az Ecseki, Szudi, vegyes párosban pedig a Szudi, Pergel kettős is nyolcaddöntős. Utóbbi még kedden este verte a 32 között 4:0-ra amerikai, előbbi tegnap este 4:1-re brazil ellenfelét.

A végére mégsem lett olyan rossz napunk, mint ahogy napközben kinézett…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.