Kétszeresen mesterhármas

Két nap alatt két arcát mutatta meg a Győri Audi ETO. A Vipers elleni női BL Final Four-elődöntőben brillírozott, a döntőben küzdött, harcolt, hátrányból fordítva győzte le 25-24-re a Rosztov-Dont. Danyi Gábor az első magyar edző, aki Bajnokok Ligáját nyert a Győrrel. Az ETO idén mindent vitt: bajnokságot, kupát és BL-t nyert. Ennél nincs feljebb.

2019. 05. 13. 7:17
null
Eufória a Papp László Budapest Sportarénában: ebben az évben is itthon maradt a trófea Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Holnap korán kelek, le kell futnom három szigetkört. Majd ne csodálkozzanak, ha nem találnak ott a helyemen a döntőn… – viccelődött a Győr edzője, Danyi Gábor. Minden oka megvolt az örömre: tanítványai zseniális játékkal győzték le a Final Four szombati elődöntőjében a Vipers Kristiansand csapatát. Amandyne Leynaud, az előző év MVP-jének választott kapus húsz perc alatt tíz labdát fogott, elöl minden benevezett győri mezőnyjátékos szerzett gólt. Szórakoztató volt az ETO tar edzője, amint szándékosan visszafogta az övéit, hogy ne rohanjanak, mert nincsen rá szükség. Nem is volt, a végén kilenccel, 31-22-re nyert a Győr.

Szombat este kiderült, nem jött be Danyi jóslata: a Metz nem bírt az olimpiai bajnok oroszokkal felálló Rosztov- Donnal. Így az elmúlt nyáron Győrből Rosztovba távozó spanyol edzőfejedelem, Ambros Martín készülhetett a korábbi segítője, Danyi Gábor elleni csúcstalálkozóra. A négyszeres Bajnokok Ligája-győztes szakember szűk körben elismerően szólt a 24 meccses BL-veretlenségét őrző korábbi csapatáról, majd fújt egy nagyot: „Megpróbáljuk legyőzni a Góliátot!”

Eufória a Papp László Budapest Sportarénában: ebben az évben is itthon maradt a trófea
Fotó: Mirkó István

Ekkor még nem lehetett tudni, hogy Anna Vjahireva, az olimpiai bajnok jobbátlövő bokája rendbe jön-e a döntőre. Dugig megtelt az aréna, amikor megkezdődött a Győr zsinórban negyedik BL-döntője. Vjahireva természetesen ott volt, és szorgalmasan dobta a gólokat. Ahogy a többi orosz is, az ETO nehezen tudott felállt védőfal ellen játszani – elnézve a férfias méretű rosztoviakat, ezen nem csodálkoztunk. Inkább az oroszok statikus játéka érvényesült, a mozgékony győri kisemberek (Groot és Oftedal) eltűntek a húsdarálóban.

Danyi kapust cserélt, Leynaud-t Grimsbö váltotta, és fordult a kocka. Húsz perc után vette át a vezetést a Győr, felrobbant az aréna, amikor Amorim a saját térfeléről lőtt az üres kapuba, ekkor ment először három góllal a címvédő. Bódi hozzátett még egyet, 15-11-es győri előnyről zárult az első félidő (10-8-ra még a Rosztov vezetett…). A folytatásban még Nycke Groot piros lapja sem tudta lefékezni a győriek lendületét, a címvédő tartotta a négy-öt gólos különbséget, Görbicz biztosan dobta a heteseket, Oftedal és a másik északi, Kristiansen is feljavult, Grimsbö hátul szállította a bravúrokat.

Tíz perc volt már csak hátra, amikor Martín minden mindegy alapon időt kért négygólos győri előnynél, de nem tudott csodát tenni a volt csapata ellen. Az ETO 25-24-re győzött, zsinórban harmadszor nyert BL-t, először magyar edző, Danyi Gábor irányításával. A csapat idén mindent vitt: magyar bajnok, kupagyőztes és BL-győztes lett. Ennél nincs feljebb.

– A találkozó előtt jó előérzetem volt, de hát a döntők mindig ilyen szorosak… – nyilatkozta a Final Four legjobb játékosának díját elnyerő Grimsbö. – Ez a cím is közös munka eredménye, kellett hozzá a védelem is. Én pedig folyamatosan mondtam magamban, hogy még egy védés kell, és még egy, és még egy.

Pár másodperccel a vége előtt az utolsó bizony nagyon kellett, hogy ne jöjjön a hosszabbítás.

Női kézilabda Bajnokok Ligája, elődöntő: Vipers Kristiansand–Győri Audi ETO KC 22-31, Metz–Rosztov-Don 25-27. A harmadik helyért: Vipers–Metz ­31-30, a döntőben: Győr–Rosztov 25-24.

EHF-kupagyőztes a Siófok

Fotó: MT/Bodnár Boglárka

Az idegenben elért 21-21-es döntetlen után szombaton hazai pályán 26-21-re győzött a Siófok a dán Esbjerg ellen az EHF-kupadöntő visszavágóján, és 47-­42-es összesítéssel megnyerte a második számú európai klubsorozatot. A Siófok legeredményesebb játékosai a következő szezontól a Győrt erősítő világbajnok francia irányító, a hétgólos Estelle Nze Minko és a hat találatot jegyző horvát Andrea Kobetic voltak. A norvég edző, Tor Odvar Moen külföldi játékosokra építő csapata a siófoki klub története során először nyert nemzetközi trófeát.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.