Kezdődik a varázslat, várjuk a csodát

„A Kind of Magic”, azaz Egyfajta varázslat, ez a ma kezdődő budapesti vívó-vb szlogenje, és a sportágban kétségkívül az eddigi leglátványosabb seregszemle előtt állunk.

2019. 07. 15. 8:57
SZATMÁRI András; Bazadze, Sandro
Szatmári Andrásra (balra) már az első napon feladat vár Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Kind of Magic”, azaz Egyfajta varázslat, ez a ma kezdődő budapesti vívó-vb szlogenje, és a sportágban kétségkívül az eddigi leglátványosabb seregszemle előtt állunk. A BOK-csarnokban az ötezer néző befogadására alkalmas nagyteremben a pástok mögött U alakban 124 méter hosszú és négy méter magas LED-falat (!) húztak fel, amelyen animációk és szuperlassítások segítenek az akciók megértésében, de ezen jelennek majd meg azoknak a vívással kapcsolatban feltett kvízkérdéseknek a megoldásai is, amelyekre mobiltelefonos applikáción keresztül lehet válaszolni. A közönség is aktív résztvevője lesz tehát a nagy show-nak ígérkező vb-nek; említsük meg azt is, hogy 300 lámpa biztosítja a fényorgiát.

A mágikus szlogen a vb reklámfilmjében is visszaköszön, Szatmári Andráson egy furfangos varázsló sem tud kifogni. Világbajnokunk minden támadást visszaver, ugyanakkor ő magabiztosan helyezi el a találatokat, és a mai nyitónapon is ezt várjuk tőle. A vb 9 órakor a női párbajtőrözők selejtezőjével kezdődik, 13 órakor pedig a férfi kardozók jönnek, hogy felverekedjék magukat a 64-es főtáblára, innentől majd csütörtökön folytatják.

Kétszeres olimpiai bajnokunk, negyedik a világranglistán, így neki a tizenhat kiemelt egyikeként nem kell vívnia, a 2017-es lipcsei vb-t megnyerő Szatmári viszont csak 21. a rangsorban, ő nem úszta meg a selejtezőt. Női párbajtőrben Budai Dorina, Kun Anna, Muhari Eszter és Nagy Kinga, férfikardban Szatmári mellett Decsi Tamás és Gémesi Csanád ragad fegyvert. A folytatásban is csak két vívónk mentesül a kvalifikáció alól, női kardban Márton Anna a hetedik, Pusztai Liza a 11. a világranglistán.

Szatmári Andrásra (balra) már az első napon feladat vár
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A vb a tokiói olimpiai kvalifikációs sorozat legfontosabb versenye, a most szerzett pontokat kétszeres szorzóval számolják el. A csapatkvóta három vívó indulását jelenti az ötkarikás játékok egyéni versenyében, így a vb-n leginkább a csapatversenyek lesznek a fókuszban. Tokióban valamennyi szakágban nyolc együttes indulhat, a kvalifikációs rangsorból az első négy, továbbá a sorban következők közül egy-egy Európából, Ázsiából, Amerikából és Afrikából, feltéve, hogy az adott gárda a legjobb tizenhat között van. Ha nincs, akkor a joga átszáll a legjobb, még kvótával nem rendelkező csapatra. Minden szakágban rengeteg variáció van arra, hogyan lehet révbe érni, de az világos, hogy akiknek jelenleg „billeg” a kvótája, azoknak a vb-n minimum a legjobb nyolcba kell kerülnie.

Ami bennünket illet, férfikardban a harmadik, férfipárbajtőrben az ötödik, női kardban a hatodik helyen állunk, jelen állás szerint ez a három együttesünk ott lenne Tokióban. A világranglista 17. helyéről induló férfitőrcsapatunknak nem realitás a kvótaszerzés. Női tőrben a 10., női párbajtőrben a 12. helyet foglaljuk el, ezen a két fronton nagy bravúrokra lenne szükségünk. De ha már a vb varázslatot ígér, akkor talán itt is történhet csoda.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.