Felzárkózás, majd összeomlás és sima vereség a németek ellen

A magyar válogatott háromszor is közel állt ahhoz, hogy befogja a németeket, de hiába kapaszkodott vissza háromszor is négy-ötgólos hátrányból, egyenlítenie nem sikerült, sőt a végére teljesen összeomlott. A 32-25-ös vereség után hétfőn Románia ellen lehet javítani.

Magyar Nemzet
2020. 12. 12. 17:30
Hungary vs Germany
Szikora Melinda egyedül kevés volt a németek ellen Fotó: Bo Amstrup Forrás: EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első középdöntős mérkőzése előtt cserélt a magyar válogatott: a váci Lakatos Rita helyett a mosonmagyaróvári Tóth Eszter került be a németek elleni csapatba. Németország négy napot pihenhetett a mai meccs előtt, Románia legyőzésének köszönhetően két pontot hozott magával a középdöntőbe. A magyar válogatott „csak” három napot fújt a csoportkör után, és mivel a horvát és a holland csapattól is kikapott, nulla ponttal érkezett az Európa-bajnokság második szakaszába.

A magyar válogatott kezdte a mérkőzést, Szöllősi-Zácsik Szandra és Klujber Katrin volt a két átlövő, rajtuk kívül az alapcsapat volt fent a pályán támadásban (a két szélen: Lukács és Schatzl, irányítóban Kovacsics, beállóban pedig Tóvizi kapott lehetőséget, a kapuban Bíró védett). Három rossz lövéssel és bekapott góllal indított a csapat, Klujber a negyedik percben szerezte meg az első magyar gólt. Majd egy kapufákkal tarkított kivédekezett támadás után jött a kontra, azaz Szöllősi-Zácsik egyenlítő gólja.

Védekezésben örök barátságot kötöttünk a kapufával, zsinórban három német lövés is onnan pattant vissza. Lukács lerohanásgóljával már nálunk volt az előny. Hamarosan fordult a kocka, a felállt védelemmel szemben egyik csapat sem parádézott, a németeknél Eckerle és Lauenroth is elkapta a fonalat. Előbbi védett egy-két átlövést, a szélső pedig nem rontotta el a ziccereit. Ráadásul Klujber a tornán másodszor hagyott ki egy hétméterest. Ez nem fért bele: Bölk, a fradista lövő is beköszönt Bírónak (3-5). S ha a Ferencváros kapusa nem mutat be bravúrokat, lehetett volna nagyobb is a hátrány. Támadásban megálltunk, beállt Háfra, de nem ő volt a megoldás. 4-8 után jött Kácsor és Tóth Eszter, és egy újabb német gól, azaz az ötgólos hátrány. Keverte a lapokat a magyar stáb. Bírót Szikora váltotta a kapuban, és ő rögtön bravúrral kezdett. A láthatatlan Tóvíz helyett Helembai érkezett a beálló posztra. A támadás nagyon akadozott, húsz perc alatt csak hat gólra volt képes a magyar válogatott. Tóth Eszter hetesből megszerezte az első Eb-gólját. S ha Lukács nem a kapufát találja telibe, két gólra faraghatta volna a hátrányát a csapat. Szikora elkezdett védeni, Lukács két ziccert nem rontott el egymás után, ezzel lett 9-11. Majd az első beálló gólunknak köszönhetően 10-11. A félidő hajrájában akár utol is érhettük volna a németeket, de Háfra talpról mellé lőtt, a németek góllal büntettek, 13-11-es német előnnyel zárult az első félidő.

Szikora Melinda remekül szállt be a meccsbe
Fotó: EPA/Bo Amstrup

Lekopírozta a magyar válogatott a meccs rajtját a második játékrész elején: a támadásban pontatlanság csúszott a játékba, hátul hiába védett Szikora kétszer is bravúrral, három német gól így is beakadt, visszaállt az ötgólos különbség. A 0-3-as kezdést magyar időkérés követte. Tóth Eszter hetest rontott, Szöllősi-Zácsik negyedik góljával csökkent négyre a hátrány. A statisztika ettől még nem nézett ki jól: tíz perc alatt három gól... A németek is lelassítottak: 4-0-s magyar roham következett. Jött Bölk, a Ferencváros átlövője bezúdított egy bombát. Helembai a másik kapu előtt volt bátor, majd Berger állította vissza a háromgólos különbséget.

Szöllősi-Zácsik Szandra próbálkozott a legtöbbször a magyar válogatottban
Fotó: EPA/Bo Amstrup

Majd az egyre bátrabb Klujber és a vállalkozó szelleméről híres Szöllősi-Zácsik villanásaival megint felcsillant a remény az egyenlítésre. De Eckerle éppen akkor mutatott be bravúrt a kapuban, amikor nagyon kellett a németeknek. 21-21 helyett lett 22-20, oda. Majd megint sikerült elengedni a németeket hárommal tíz perccel a vége előtt.

Danyi és Elek Gábor mínusz négynél, 21-25-nél kérte ki az utolsó idejét. Emberhátrány is nehezítette a dolgunkat, a mérkőzés során harmadszor is öt, majd először hat volt a különbség, 22-28. Hat perc alatt egy gólra voltunk képesek. Klujber zárta le a csapnivaló sorozatot. Háfra viszont hibát hibára halmozott támadásban, elúszott a hajó. 11-5-re veszítettük el az utolsó tíz percet, a meccset pedig 32-25-re. A meccs emberének a Ferencváros átlövőjét, az ötgólos Emily Bölköt választották.

– Az első félidőt nagyon sajnálom, nyolc olyan helyzetünk volt, amikor a kapussal álltunk szemben, de kihagytuk, és így is csak kettő volt a különbség. Ez egy erősebb ellenféllel szemben nagyobb különbséget is eredményezhetett volna. A második félidőben hitetlenné váltunk. Kivéve Klujber Katrin, aki az első félidőben volt gyengébb. Tudomásul kell vennünk, jelenleg itt tartunk. Németország, amely semmi extrát nem csinált, ilyen nehéz feladat elé állít minket, ha nem tudunk azon a nívón játszani, ami ezen a szinten szükséges. A hibák mindig benne vannak a játékban, viszont mi egy-egy rossz periódusban olyan hibákat vétünk, amelyeknek ezen a szinten nem szabadna előfordulnia, és úgy vélem, részben ennek is köszönhető, hogy nem, vagy csak nehezen tudunk túllendülni a mérkőzés ezen szakaszain – tette hozzá a szövetségi kapitány az mksz.hu-n közzétett nyilatkozatában. – Egyéni teljesítmények is kellenek a győzelemhez, a sikeres játékhoz, a mai találkozón látottak alapján szinte egyedül Szikora Melindát lehet megemlíteni, hiszen neki köszönhetően tudtunk felzárkózni, míg a másik oldalon három-négy nevet biztosan fel lehetne sorolni – értékelt a mérkőzés után Danyi Gábor szövetségi kapitány.

A győzelemnek köszönhetően a németeknek megmaradt az esélyük az elődöntőre, mi pedig lassan távolodunk – a csoportnegyedik helytől. Ma nem lett meg a magyar női kézilabda-válogatott ötvenedik győzelme az Európa-bajnokságok történetében. Ez legközelebb hétfőn Románia ellen sikerülhet.

Női kézilabda Európa-bajnokság, középdöntő: Németország–Magyarország 32-25.

 

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.