Ki beszél a sors igazságtalanságáról? Simeone, a győztes!

A Liverpool lehetett volna az első angol futballcsapat, amely bejut három, egymást követő európai kupadöntőbe, de szükségkapusuk, Adrián borzalmas hibái megakadályozták, hogy történelmet írjanak a Vörösök. Ehelyett a 'Pool elszenvedte hat év óta az első vereségét az Anfielden európai kupaküzdelemben és először kellett búcsúznia oda-vissza rendszerű párbajban Jürgen Klopp regnálása alatt.

Ch. Gáll András
2020. 03. 12. 8:36
Liverpool FC vs Atletico Madrid
epa08287595 Atletico head coach Diego Simeone (L) celebrates with player Renan Lodi after the UEFA Champions League Round of 16, second leg match between Liverpool FC and Atletico Madrid in Liverpool, Britain, 11 March 2020. EPA/PETER POWELL Fotó: PETER POWELL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár történelem: az Atlético Madrid hosszabbításban 3-2-re legyőzte a címvédő Liverpoolt a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján, és 4-2-es összesítéssel bejutott a negyeddöntőbe. Lehet sok mindent mondani, de ez eddig a BL-szezon legsokkolóbb szenzációja, pláne, ahogy megszületett. A rendes játékidőben Wijnaldum fejes góljával kiharcolták a Vörösök a hosszabbítást, abban Firmino szintén fejes gólja már – kiderült, csak átmenetileg – a továbbjutást jelentette, de 23 perc leforgása alatt jött a Real Madrid-nevelés csatárok, Marcos Llorente két és Álvaro Morata egy gólja, amivel síri csöndbe borították az Anfield arénáját.

A meccs utáni sajtótájékoztatón Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere nem kárhoztatta szükségkapusát, aki a sérült Alissont, a világ egyik legjobb kapusát helyettesítette.

– Ő is csak ember, tudjuk, hogy most hogyan érez – mondta a menedzser. – Egy pillanatig sem hibáztatjuk. Jó lenne, ha mindenki tiszteletben tartaná Adrián érzéseit. Nyilván nem ezt akarta, és különben is, annyiszor megmentett már minket nehéz helyzetekben. Amióta nálunk játszik, szuper teljesítményei voltak. Persze, amit az első bekapott gólunk előtt művelt, az nem volt a csapat hasznára, de hát ez van. Ha elveszítünk egy meccset, az sohasem egyetlen ok miatt történik.

Klopp részletezte ezeket az okokat.

– Azt nem mondhatjuk, hogy Adrián hibája nem befolyásolta a meccs alakulását, mert kétségtelenül rányomta a bélyegét, ez nyilvánvaló. De legalább akkora baj volt, hogy korábban nem rúgtuk be a helyzeteinket. Amikor az ember olyan foglalkozást űz, hogy az egész világ látja, nos, olyankor az emberek hajlamosak ítéletet mondani. De Adrián felnőtt ember, és meg fog birkózni ezzel az érzéssel. Segíteni fogunk neki ebben, de nem hinném, hogy rászorulna.

A menedzser úgy véli, ez a kiesés nem határozza meg a csapata egész idényét. (Dehogynem...)

– Több gólt rúgtak, mint mi, kikaptunk, tehát gratulálnunk kell az Atléticónak a továbbjutáshoz. Nem vagyok egy jó vesztes, de ha mindazt elmondanám, ami a fejemben kavarog, én lennék a világ legrosszabb vesztese. Így csak annyit mondok: nem értem, miért játszik úgy az Atlético, ahogy játszik, mert kiváló játékosai vannak. Nem értem, de hát ilyen az élet. Két és fél éven át kivételes menetelést produkáltunk a Bajnokok Ligájában, buli volt buli hátán. Valahol a mai meccs is az volt, mindenki megpróbálta a legjobbat adni. Keményen küzdöttünk, jól játszottunk és a közönség is kivételes volt. De kikaptunk, ám ennek nem lesz hatása. Korábban akadtak szerencsés pillanataink a BL-ben, most elhagyott a szerencsénk. Nem baj, legközelebb is nekivágunk. Most három napunk lesz felkészülni a vasárnapi városi derbire az Everton ellen, a Goodison Parkban.

Diego Simeone, az Atlético mestere tiszteletben tartja Klopp véleményét.

– Tisztelem Klopp véleményét, és tisztelem a játékosait, akik fantasztikus futballisták. A mi stílusunknak az a lényege, hogy megpróbáljuk kihasználni az ellenfél gyengeségeit, hibáit. És megpróbálunk győzni.

Ezek után az argentin áttért Oblak magasztalására.

– Mindent megfogott, amit meg lehetett fogni, de az is igaz, hogy a védőink nagyon megnehezítették az ellenfélnek a helyzetbe kerülést. Jan rendszeresen hozza nekünk a meccseket. Messi elől, támadásban teszi ezt a Barcelonának, Jan hátul, a kapuban, nekünk. A szurkolóink megőrzik emlékezetükben azt a fantasztikus teljesítményt, amit ma este nyújtott.

Végül pedig valami olyasmit mondott, aminek hallatán az ember nem tud másra gondolni, mint hogy mekkora ember Simeone!

– És még el kell mondanom valamit, amit az UEFA edzői bizottságában is el fogok mondani, mégpedig azt, hogy ez így roppant igazságtalan. Nekünk a hosszabbításban plusz harminc percünk volt arra, hogy idegenbeli gólt rúgjunk, ami a továbbjutásunkat jelenhette. És miután mi berúgtuk azt a gólt, a Liverpoolnak már nem maradt további fél órája a fordításhoz. Ez igazságtalan velük szemben. Nekünk az Anfielden 120 percünk volt arra, hogy idegenbeli gólt szerezzünk, a Liverpoolnak a Wanda Metropolitanóban csak kilencven. Harminccal több, mint nekik. Ez így nem igazságos.

Az ember csak ámul és bámul, amikor Simeonét hallgatja. Mindenki más azon lamentált volna, hogy a Liverpool 120 percet játszott hazai pályán, az Atlético meg csak kilencvenet, és ez mennyire igazságtalan. Erre az argentin megfordítja az egészet, és olyan szemszögből kezdi el nézni, amire senki más nem gondolna...

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.