King Kong fontosabb a Juventus játékosainak, mint Cristiano Ronaldo

Lehetett volna kosárlabdázó, de a termete miatt eltanácsolták a sportágtól, végül a futball mellett kötött ki napjaink egyik legjobb védője, Giorgio Chiellini. A 36 éves labdarúgó mindent Didier Deschampsnak köszönhet, a Juve-drukkerek pedig José Mourinhónak hálálkodhatnak, amiért a 2010-es években megtorpedózta az egyik kedvencük madridi igazolását.

Szilágyi
2020. 12. 31. 7:55
Chillini
A védjegyévé vált gólöröm miatt kapta a becenevét Fotó: Alberto Lingria Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Főleg az Egyesült Államokban divatos a kettős karrierépítés. A tengerentúlon évtizedek óta virágzik az egyetemi sportkultúra, az egymással vetélkedő iskolák vonzó ösztöndíjakkal magukhoz csalogatják és beiskolázzák a fiatal, tehetséges sportolókat, akik a pályafutásuk befejezése után diplomával a kezükben a civil életben is könnyebben elboldogulnak.

Az öreg kontinensen is léteznek a felsőoktatási tanulmányokat és a magas szintű sportpályafutást összeegyeztető programok, de a meghatározó sportágak képviselői közül kevés híresség vette magának a fáradtságot, hogy ne csak a testét képezze, az elméjét is karban tartsa. A kevés kivétel egyike napjaink egyik meghatározó védője, az olasz labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, Giorgio Chiellini.

A híres King Kong-gólöröm
Fotó: Alberto Lingria / Reuters

A Juventus játékosa 2010-ben alapfokú közgazdasági szakon, hét évre rá üzleti igazgatási mesterszakon szerzett diplomát a Torinói Egyetemen. Nem esett messze az alma a fájától: a pisai születésű játékos értelmiségi család sarja, apja orvos, édesanyja az üzleti életben tevékenykedik. Hogy mire viszi a gyermekük a futball után, az még a jövő zenéje, a két diplomával nem lesz elveszett ember az életben. De Giorgio Chiellininek még esze ágában sincs abbahagyni a labdarúgást. Ő a Juventus csapatkapitánya, már amikor Gianluigi Buffon nincs a pályán (mostanában ez ritkán fordul elő), és továbbra is számít a szolgálataira Roberto Mancini szövetségi kapitány. Ez utóbbi talán azért érdekes, mert Chiellini egyszer, a gyászos emlékű, elbukott Svédország elleni vb-pótselejtező után már elköszönt a squadra azzurától, de nem tudott nemet mondani a hívó szóra, és 35 évesen visszatért a válogatottba.

Torinói legendák: Chiellini Buffon nyakában, mögöttük a másik két védőóriás, Barzagli és Bonucci
Fotó: Alessandro Garofalo / Reuters

Nem volt eleve elrendelt történet az övé. Giorgio Chiellini Livornóban kezdett sportolni, a kosárlabdával próbálkozott, de a termete miatt eltanácsolták, utána kötött ki a futballpályán. Ki nem néznénk belőle, de kezdetben ő is, mint a legtöbb olasz fiatal fantasista, azaz irányító középpályás szeretett volna lenni. De nem ez lett az igazi posztja, előbb védekező középpályást akartak faragni belőle, majd eggyel hátrébb vonták, a balhátvéd lett az igazi posztja. Itt feltalálta magát, ebben a pozícióban számítottak rá a Juventusnál és a válogatottnál, de egyszer csak megérkezett Didier Deschamps, aki eggyel beljebb húzta őt a „sakktáblán”. Chiellini a mai napig nem győz hálálkodni a francia edzőnek. – Deschampsnak köszönhetek mindent, a francia tréner próbált ki először a középhátvéd poszton! – méltatta a később a franciákkal kapitányként (is) vb-aranyat nyert, korábbi Juve-középpályást a sokoldalú védő.

Még a harapás is belefért volna

Chiellini 2005-ben került a Juventushoz, a calciopoli-botrány után is kitartott, követte a Zebrákat a másodosztályba, és ezt a szurkolók a mai napig nagyra értékelik. Folyamatosan nyerte a bajnoki címeket, és a 2006-os vb után beverekedte magát az olasz válogatottba. Az első behívóját 2004-ben kapta, de Materazzi, Nesta, Cannavaro, Grosso, Zaccardo és Barzagli mellett nem tudott neki helyet szorítani Marcello Lippi szövetségi kapitány a kezdőcsapatban. Az olasz győzelemmel zárult vb után viszont eljött az ő ideje, nem volt olyan világverseny azóta, hogy ne lett volna ott az olaszok kezdőcsapatában. 2010-ben Lippi, a 2012-es Eb-n Prandelli irányítása alatt is stabilan játszott. A 2014-es vb-t a szíve szerint egy életre elfelejtené. Nem csak azért, mert volt egy uruguayi fenevad, Luis Suárez, aki a csoportmeccsek alatt megharapta a pályán (ez sem lehetett kellemes…).

Chiellini még ezen is túltette volna magát, ha az olasz válogatott tovább jut a csoportjából, de a mutatvány nem sikerült. S mint később kiderült, ezzel nagy valószínűséggel eldőlt, hogy nem teljesül a pisai születésű srác gyermekkori álma: nem nyer világbajnokságot az olasz válogatottal. Erre 2018-ban lehetett volna esélye, de mint fentebb jeleztük, a svédek elleni pótselejtezőn elbukott Ventura csapata.

A torinói King Kong

A Juventus szurkolói kezdték el King Kongnak becézni a speciális gólöröme miatt. Ha néha napján gólt szerzett, az esetek nagy részében pontrúgások után fejjel, akkor eksztázisban verte a mellkasát, úgy tombolt, mint a filmben King Kong. Ennyi épp elég volt a tifosóknak ahhoz, hogy megtiszteljék a becenévvel. Chiellininek ezzel szemben nincsen semmilyen kifogása, olyannyira, hogy a futballvilág aktív részesei, a játékosok is így becézik. A könyvének címe, Én, Giorgio viszont arról árulkodik, hogy a komoly, gondolkodó labdarúgó-image is fontos neki. Részben árnyalja a saját magáról alkotott képet az önéletírásban foglalt egy-két gondolat. Mario Balotelli biztosan nem örült, amikor lapozgatta az oldalakat: Chiellini nyers őszinteséggel írta le, hogy legszívesebben felpofozta és fenéken billentette volna őt.

Majdnem csapattársak lettek a nyáron Luis Suárezzel
Fotó: Alessandro Bianchi Livepic / Reuters

Szintén az Én, Giorgio című remekműből tudhattuk meg, hogy a 2010-es vb után megkörnyékezték őt a Real Madrid képviselői, de végül semmi sem lett az átigazolásból, mert José Mourinho, az akkori edző a honfitársát, Ricardo Carvalhót szerette volna a csapatában tudni. Chiellini maradt a Juvéban, de egy félmondat erejéig bevallotta, hogy szívesen kipróbálta volna magát Sergio Ramossal, a védelem tengelyében. Akkor tájt őt tartotta a világ legjobb védőjének, mostanság pedig játéka nyűgözi le. A csatárok közül korábbi csapattársa, majd ellenfele, Zlatan Ibrahimovic tudását és fizikai erejét tartja nagyra.

A klubtársai körében viszont a legnépszerűbb, bár nem ez a legjobb szó, inkább a leghasznosabb játékos. Federico Bernardeschi mesélte egyszer, hogy minden edzésen amikor az egymás közötti játékra kerül a sor, Chiellinit választják először. Még Ronaldónál is jobban bíznak benne a társai.

36 évesen erre büszke lehet a torinói King Kong.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.