Kínos pofon, amely ezúttal sem jött jókor

Végre maga a bunyó is téma, nem csak a sanyarú anyagi helyzet, ha szóba hozzuk a magyar ökölvívást! A szombaton befejeződött 63. Bocskai István-emlékverseny szenzáció­ja a 75 kilósok döntője volt, amelyben a pécsi Cservenka Róbert 4:1 arányú megosztott pontozással legyőzte a hatszoros magyar bajnok, kétszeres Eb-bronzérmes, olim­piai ötödik Harcsa Zoltánt. Az eredmény kisebb földindulást váltott ki a honi szorítók környékén.

Ch. Gáll András
2019. 02. 12. 7:06
HARCSA Zoltán; Cservenka Róbert
A londoni játékok ötödik helyezettjének, Harcsának (jobbra) össze kell kapnia magát Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cservenka jókötésű, tehetséges bunyós, már a 2017-es ob-n felhívta magára a figyelmet, ahol vitatható pontozással kapott ki Hegyi Barnabástól, két hónapja, a 2018-as bajnokság elődöntőjében pedig az apai ágon nigériai származású Isaac Oroyovwétól szenvedett vereséget, 4:1-es ítélettel.

Szombaton Debrecenben ugyancsak 4:1 volt a pontozás aránya, csakhogy most Cservenkát hozták ki győztesnek Harcsa ellen. Utóbbi a középsúly hazai állócsillaga, 2014 decembere óta nem kapott ki magyar öklözőtől, akkor is egy agyonnyert meccs végén szaladt bele egy „lucky punch”-ba, egy szerencsés (az ő szempontjából balszerencsés) ütésbe, amit Csiki Zoltán indított el.

A londoni játékok ötödik helyezettjének, Harcsának (jobbra) össze kell kapnia magát
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

– Még korai lenne hatalomátvételről beszélni, Harcsa érett, rutinos versenyző. Nekünk ez a meccs arról szólt, hogy felmérjük, Robi hol tart a legjobb magyar középsúlyúhoz képest – mondta lapunknak Alvics Gyula, Cservenka edzője. – Ez a szombat jól sikerült Robinak, betartotta az utasításaimat, megérdemelte a győzelmet. Fegyelmezetten, taktikusan bunyózott, Harcsa nem tudta kibontani.

– Közös munka eredménye ez a siker édesapámmal és edzőmmel – kezdte Cservenka, akit egy nappal a Bocskai rajtja előtt, az utolsó pillanatban sikerült visszaigazolni a PVSK-nak a Kőbányától, ahová egy éve szerződött, a poén kedvéért a PVSK-tól. (A visszaigazolás története regényes: tavaly 150 000 forintot fizetett a Kőbánya a PVSK-nak Cservenkáért, most ennek a dupláját, 300 000-et kért a fővárosi klub, a pécsiek ezt sokallták, végül a szövetség salamoni döntésként 220 000 forintot szabott meg.)

– Amit Gyula bá említett, az helytálló, felmérő jellege volt a Harcsa elleni meccsemnek, s úgy néz ki, jó úton haladunk. Hogy később mi lesz, azt nem tudom, de ezt a csatát én nyertem meg. A közelgő U22-es Eb-re készülünk, azt szeretném megnyerni – mondta.

Szerettük volna Harcsa véleményét is hallani az ominózus mérkőzésről, de a Vasas ökölvívója fogadalmat tett: amíg nem jut ki a tokiói olimpiára, addig senkinek sem nyilatkozik, csak a boksszal foglalkozik, hadd beszéljenek helyette az eredményei.

Ha a debreceni kaland mindent elsöprő dacot szül Harcsában, akár még jól is jöhet ez a fájó vereség.

Kis „szovjet” szpartakiád

Idén egymást érik a nagy nemzetközi bokszesemények. Kezdjük az időben legközelebbivel, a Cservenka által is említett U22-es Európa-bajnoksággal, amelyet március 7–16. között rendeznek az észak-oszétiai Vlagyikavkazban. A férfiak Európa-bajnokságát az Európai Játékok keretén belül rendezik meg Minszkben, június 21–30. között, ide nincs kvalifikáció, minden ország indíthat versenyzőt mind a tíz súlycsoportban. A nőknél öt kategória lesz, az öt olimpiai súlycsoport, ahová a legutóbbi Európa-bajnokság első tíz-tíz helyezettje nyert indulási jogot, Magyarországot ketten képviselik, a 69 kg-os Budai Vivien és a 75 kg-os Nagy Tímea. Ettől függetlenül lesz női Eb is, valószínűleg augusztusban, Madrid a legesélyesebb helyszín. Ide nem kell selejtezni. Mint ahogy a világbajnokságra sem, amely szintén „open” lesz. A férfiaknak szeptember 7–21. között az Urálban, Jekatyerinburgban, a nőknek pedig október 3–13. között Burjátföld fővárosában, a Bajkál-tavon túl, Ulan-Udéban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.