Kis pénz, nagyon nagy foci Granadában

Ha egy futballcsapat a tizedik forduló után vezeti a földkerekség egyik legerősebb bajnokságát, a La Ligát, az nem lehet a véletlen műve. Még akkor sem, ha a két óriás, a Barcelona és a Real Madrid egy-egy meccsel kevesebbet játszott. A Granada legutóbbi áldozata a Betis volt az andalúz derbin, a Los Cármenes stadionban, egy valamikori Betis-játékos, Álvaro Vadillo góljával.

Ch. Gáll András
2019. 10. 29. 14:34
La Liga Santander - Granada v FC Barcelona
A Los Nazaríes menetelése elképesztő a spanyol élvonalban Fotó: Marcelo del Pozo Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz forduló, hat győzelem, két döntetlen, 17-10-es gólkülönbség, és a legyőzött ellenfelek között ott van a címvédő Barcelona is. Ez a Los Nazaríes mérlege, no meg négy, sorozatban aratott hazai siker. Legutóbb 46 éve állt a spanyol bajnokság tetején a csapat, de akkor korábban, az ötödik körben.

Mielőtt elkezdenénk elemezni a „spanyol Leicester” sikereinek okait, eláruljuk, miért Los Nazaríes a csapat beceneve: nos, a Granadát és a világhírű fellegvárat, az Alhambrát 1492. január 2-ig uraló utolsó mór dinasztia, a Naszrid emlékére.

A Los Nazaríes menetelése elképesztő a spanyol élvonalban
Fotó: Reuters

A Granadát először a legendás kapus, Iker Casillas emlegette spanyol Leicesterként, a 2016-ban esélytelenként a Premier League-et megnyerő angol klubbal párhuzamot vonva.

Miközben tudjuk, hogy alig túl a 38 fordulós pontvadászat egynegyedén korai még bajnokesélyesként emlegetni a liga egyik legfiatalabb edzője, a 38 éves Diego Martínez csapatát.

Nem indult jól a szezon: gólzáporos meccsen 4-4 a Villarreallal, majd augusztus 23-án 1-0-s hazai vereség a regionális rangadón a Sevillától. Két fordulóból egy pont – ekkor még semmi sem utalt az újonc kezdődő nagy menetelésére. Csakhogy a vigói születésű Martínez összekapta a gárdát. Igényes edzésmunkával és bámulatos pszichikai felkészítéssel elérte, hogy az utóbbi nyolc meccsből csak egyet veszítsen el a csapat, de még a Bernabéu-stadionban sem játszott alárendelt szerepet a Real Madridtól elszenvedett 4-2-es vereség dacára.

A sikersorozat meglepő annak tükrében, hogy a játékoskeret 33 és fél millió eurós összértékével a Granada a liga legolcsóbb csapata, a legdrágább játékosa a francia Maxime Gonalons a négymillió eurós becsült árával. Még egy érdekes statisztikai adat: amióta 52 fordulóval ezelőtt Martínezt leszerződtette a kínai klubtulajdonos, Csiang Li-csang, az együttes egyszer sem kapott ki vezetésről. Csiang – aki vasárnap ünnepelte a 38. születésnapját – 2016-ban vásárolt 36 millió euróért 98 százalékos tulajdonrészt a klubban az olasz Pozzo családtól, s ezzel akkor a La Liga legfiatalabb tulajdonosa lett.

Az első évben ugyan kiestek az első osztályból, de amikor idén június 6-án feljutottak, Csiang optimista nyilatkozatot tett: – A kiesést annak a számlájára írom, hogy akkor még nem ismertem ezt a szép sportágat. Azt viszont garantálom, hogy a mostani feljutás még csak a kezdet!

Nem a levegőbe beszélt, az egykori Honvéd-elnök, George F. Hemingway filozófiáját idéző üzletpolitikával szárnyal a csapat. Csiang lehetőség szerint csak lejárt szerződésű játékosokat igazol ingyen, vagy pedig kölcsönbe, ahogy a már említett Gonalonst is a Romától. A csapat legnevesebb labdarúgója a valaha a Real Madridot, a Valenciát és a Tottenhamet is megjárt 12-szeres válogatott Roberto Soldado, de a csatár már 34 éves. A többiek? A portugál kapus Rui Silva és honfitársa, Domingos Duarte, a kolumbiai védő Neyder Lozano és a csatár Adrián Ramos, a török Ismail Köybasi, a venezuelai Yangel Herrera és Darwin Machís, a kameruni Yan Brice, a nigériai Ramon Azeez, meg egy tucat spanyol – köztük a vasárnapi gólszerző Vadillo – a futottak még kategóriából.

Külön-külön nem sokat mond a nevük. Csapatként, Martínez mester keze alatt azonban – egy hétig mindenképpen – vezetik a világ egyik legszínvonalasabb bajnokságát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.