Kiütötték egymást az oroszok, a hazai legenda örömére

A 2021-es Tour de Ski második szakaszán a papírformának megfelelően az oroszok uralták a férfi versenyt. Alexander Bolsunov meg is nyerte a szakaszt, mögötte viszont a csapattársak a hazai kedvencnek, Dario Colognának ajándékozták a második helyet.

Magyar Nemzet
2021. 01. 02. 17:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abban semmi meglepő nincs, hogy a címvédő Alexander Bolsunov nyerte a Tour de Ski második szakaszát a svájci Val Müstairban. A norvégok távollétében toronymagas esélyes sífutó fél táv után elszakadt a mezőnytől, és senki sem tudta követni, végül több mint húsz másodperc előnnyel nyert.

Mögötte három honfitársa, Jevgenyij Bjelov, Alekszej Cservotkin és Ivan Jakimuskin igyekezett a maradék dobogós helyekért, akikkel a hazaiak korábbi négyszeres győztes legendája, Dario Cologna tartotta a lépést. A svájci sífutó az elmúlt két idényben egyetlen vk-versenyen sem végzett az első két hely valamelyikén, és néhány kanyarral a vége előtt úgy tűnt, ezúttal is csak az ötödik hely jut neki a négy orosz mögött.

Cservotkin azonban a lejtős kanyarokban előbb Jakimuskint előzte meg, majd még agresszívebb manőverrel Bjelov mellé próbált beférni, csakhogy erre semmi esélye nem volt. Mindketten elestek, míg a mögöttük érkező Jakimuskinnak le kellett síelnie a pályáról, hogy elkerülje a bukást. Cologna köszönte szépen, és megérkezett másodiknak, míg a két földre került orosz mellett többen elsíeltek.

Cservotkin a célvonalnál bevárta Bjelovot, és heves szópárbajba kezdett honfitársával. A zsűri azonban – nem meglepő módon – a honfitársát hátulról felborító Cservotkint találta vétkesnek, és kizárta a versenyből, ezzel számára véget ért a Tour de Ski. Jakimuskin viszont a pályaelhagyás ellenére megtarthatta a harmadik helyet.

Összetettben Bolsunov előnye már egy perc honfitársa, Artyom Malcev előtt, őket Oskar Svensson (svéd, 1:10 hátrány) és Cologna (1:11) követi.

A nők versenyében a második szakaszt is megnyerte az eddig sprinterként ismert svéd Linn Svahn, Julija Sztupak (Oroszország) és Jessica Diggins (Egyesült Államok) előtt. Értelemszerűen összetettben is Svahn vezet, de Bolsunovval ellentétben öt még heten is egy percen belüli hátránnyal követik. A Tour de Ski január 10-ig tart, még hat szakasz vár a férfi és a női mezőnyre is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.