Kiváló meccse után kifakadt a Ferencváros támadója

Róbert Mak góllal és gólpasszal vette ki részét a szlovák válogatott első győzelméből a 2022-es labdarúgó-világbajnokság selejtezősorozatában. A Ferencváros játékosa jobb hozzáállást vár a szurkolóktól.

2021. 03. 31. 10:29
Róbert Mak (Szlovákia) öröme
Róbert Mak gólöröme Fotó: Radovan Stoklasa Forrás: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovákia nem kezdte jól a vb-selejtezőt. A sorsolás kedvezőnek tűnt a jó rajthoz, ehelyett a két leggyengébb rivális, Ciprus és Málta ellen mindössze két pontot gyűjtött északi szomszédunk labdarúgó-válogatottja. Talán nem meglepő, hogy a nemzeti csapat erős kritikákat kapott a szurkolóktól a két döntetlen után.

A választ először a pályán adták meg a szlovákok. Kedd este, a harmadik fordulóban az addig hibátlan mérleggel álló, a legutóbbi vb-n negyeddöntőig jutó orosz csapatot győzték le 2-1-re. A mérkőzés hőse a Ferencváros labdarúgója, Róbert Mak volt: az első félidőben az ő szöglete után fejelt a kapuba az Inter védője, Milan Škriniar, majd a második játékrészben Mak maga lőtte a győztes találatot. A Fradi-játékos a mérkőzés utáni értékelésében nem feledkezett el a korábbi napok eseményeiről sem.

– Nagy szükségünk volt erre a győzelemre, és ennek megfelelő szellemben küzdöttünk a pályán. Az előző két meccs után sokat beszélgettünk, és tudtuk, hogy ebben fejlődnünk kell. Ez a siker nagy lökést adhat a jövőre, például az közelgő Európa-bajnokságra nézve, és remélhetőleg azokat a szurkolókat is visszanyertük vele, akik nem bíztak bennünk. A kizárólag a teljesítményünkre vonatkozó kritikák jogosak voltak, de a nyers stílus, amit sokan megengedtek maguknak, nagyon rosszul érinti a fiatalabb játékosokat vagy éppen a válogatott labdarúgók családját. Nem ezt érdemeljük azért, amit Szlovákiáért teszünk. Kis ország vagyunk, össze kellene tartanunk.

Róbert Mak gólöröme Fotó: Reuters/Radovan Stoklasa

A közösségi média elterjedésével megjelent problémát, hogy a futballsztárokkal szemben könnyen, következmények nélkül megfogalmazható a minősíthetetlen stílusú kritika, talán még jobban felerősítette a koronavírus-járvány, hiszen a szurkolók a stadionokban nem tudják elmondani a megszokott tapssal vagy füttyszóval a véleményüket. Marad a virtuális tér, az ottani mérgező hangulat viszont már több kiválóságot arra késztetett, hogy teljesen felhagyjon a felületek használatával, legutóbb például a francia világ- és Európa-bajnok Thierry Henry döntött így.

A szlovákok az oroszok elleni győzelemmel talán elérték, hogy mire a szurkolóik visszatérhetnek a lelátókra, újra bízzanak bennük. Az Európa-bajnokságon biztosan lesznek nézők, bár az erősen kérdéses, hogy a szlovák drukkerek elutazhatnak-e Dublinba vagy Bilbaóba, Szlovákia Spanyolország, Svédország és Lengyelország elleni csoportmeccseinek helyszínére.

Az viszont biztos, hogy a Róbert Mak vezérletével aratott sikerrel Szlovákia életben tartotta vb-álmait, hiszen három forduló után mindössze egy pont a hátránya a H jelű selejtezőcsoportban éllovas horvát, orosz duó mögött.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.