Kobéra emlékeztek a United Centerben

Vasárnapról hétfőre virradó éjjel a chicagói United Centerben igazi kosármeccset vívtak, nem afféle steril, védekezés nélküli játszadozást, amivé az utóbbi években silányult ez az egykor szebb napokat látott gála.

Ch. Gáll András
2020. 02. 18. 10:56
NBA: All Star Game-Team Lebron at Team Giannis
Kawhi Leonard kapta a találkozó legjobbjának járó Bryant-díjat Fotó: USA Today Sports Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rettenetes, sőt kissé morbid, de Kobe Bryantnek meg kellett halnia ahhoz, hogy az NBA végre egy izgalmas, valódi sportélményt nyújtó All Star-mérkőzést rendezzen. Merthogy vasárnapról hétfőre virradó éjjel a chicagói United Centerben igazi kosármeccset vívtak, nem afféle steril, védekezés nélküli játszadozást, amivé az utóbbi években silányult ez az egykor szebb napokat látott gála.

És igen, szegény Kobénak ehhez meg kellett halnia. Az idei gálát ugyanis az ő emlékére rendezték, a meccs legjobbjának járó trófea, az MVP-díj is Kobe Bryant nevét viseli, és valamennyi nyilatkozó a 41 éves korában helikopter-balesetben elhunyt zsenire és vele együtt meghalt lányára, Giannára emlékezett. És nyilvánvalóan Kobéra gondolva rukkoltak elő egy új lebonyolítási formával, hiszen az egykori Lakers-óriás – akit négyszer választottak az All Star Game legértékesebb játékosának – legjellemzőbb tulajdonsága a féktelen győzni akarás volt.

Kawhi Leonard kapta a találkozó legjobbjának járó Bryant-díjat
Fotó: Reuters

Bevallom, kezdetben szkeptikus voltam – nemcsak én, maguk a játékosok is – az új módival szemben. Az első három negyedet külön számolták, mindhárom szakasznak volt egy eredménye, és a győztes csapat mindháromszor 100 000 dollárt kapott, amit jótékony célra fordítottak. Aztán a harmadik 12 perc befejeztével összeadták a részeredményeket, s a kumulált pontok alapján vezető csapatéhoz hozzáadtak 24-et, mert Bryant pályafutása második felében 24-es mezben játszott, és a negyedik negyedben már ennek a pontszámnak az eléréséig tartott a meccs, nem peregtek a másodpercek az órán. A gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy három negyed után 133-124-re vezetett a Team Jannisz a Team LeBron ellen, és így az a csapat győzött, amely előbb elérte a 157 pontot. És óriási hajrával ez LeBron Jamesék együttese lett.

A két gárdát ugyanis a két „főnök”, LeBron James és Jannisz Antetokounmpo választotta ki, ahogy régen mi szoktuk volt a játszótéren. Egy ide, egy oda. Az első negyed még langyos játszadozás volt, védekezés nélkül, de akkor Janniszék bevadultak, mert nem akarták, hogy megalázzák őket, és attól kezdve vérbeli playoff-hangulat uralkodott, hatalmas blokkokkal, faultokkal, látványos szerelésekkel. A végén, 156-155-ös LeBron-vezetésnél Anthony Davis dobhatott két büntetőt; az elsőt kihagyta, a másodikat bedobta, ezzel győzött 157-155-re a csapata.

Az MVP, vagyis a Kobe-díj birtokosa Kawhi Leonard (L. A. Clippers) lett 30 pontjával (benne nyolc tripla), hét lepattanójával, négy gólpasszával és két labdaszerzésével. Az elmúlt egy év Leonardé: tavaly júniusban az NBA-döntő legjobbjának választották, most övé az első Kobe-díj. Csak közben Torontóból áttelepült Los Angelesbe.

NBA All Star-meccs: LeBron Team–Jannisz Team 157-155 (53-41, 30-51, 41-41, 33-22). Legjobb dobók: Leonard 30, James és Paul 23-23, Davis 20, Simmons 17, Harden 11, ill. Antetokounmpo 25, Walker 23, Embiid 22, Gobert 21, Siakam 15, Lowry 13, Young 10.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.