Kölnig repítő csodás flow-élmény

Mint a feleltetést megúszó diákok, úgy sóhajtottak fel a Sport TV szak­értői, amikor a Barcelona után a Veszprém csapatát húzták ki a férfikézilabda Bajnokok Ligája sorsolásakor. Akkor dőlt el, hogy a katalán óriás és a magyar rekordbajnok külön ágra kerül, leghamarabb a bronzmérkőzésen vagy a döntőben futhatnak össze. A Veszprém a lengyel Kielcével játszik Kölnben a június elsejei elődöntőben, a Barca pedig a Vardar Szkopjével. Erőteljesen megoszlanak a vélemények arról, vajon mennyire kedvező a Veszprém sorsolása, abban viszont teljes az egyetértés, hogy Ljubo- mir Vranjes regnálása idején mákszemnyi esély volt a Final Fourra. Az új edző, David Davis érkezése mindent megváltoztatott.

2019. 05. 08. 15:00
null
A BL-győztes beálló nem volt utazásra kész állapotban Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma már a sokszor virágnyelven kommunikáló Mikler Roland és a Ljubomir Vranjessel korábban Flensburgban együtt dolgozó Kentin Mahé sem csinál titkot abból, hogy az edzőváltás mentette meg a Veszprém szezonját. A szenzációs formában védő Mik­ler az elmúlt hétvégén a Flensburg legyőzése után kijelentette, hogyha klubja korábban meneszti Vranjest, akkor kétszer is átgondolja, a következő idényre aláírjon-e a Szegedhez.

Kentin Mahé nyilatkozatát ismerve arra a következtetésre jutunk, bár az áhított BL-trófea még nincs meg, az aranyhalat már tavaly ősszel kifogták Veszprémben, s a korábbi edző elküldése volt az egyetlen lehetőség, amivel meg lehetett menteni a csapat szezonját. „Régebben csak jó játékosok voltunk a pályán, ma már csapatként vagyunk erősek” – nyilatkozta a vb-ezüstérmes irányító, amit nehezen lehet nem Vranjes-kritikaként értelmezni. S ha felidézzük a kalóz kinézetű, hisztizésre kevésbé hajlamos Andreas Nilsson őszi kifakadását („El akarok menni”), akkor könnyen el lehet képzelni, micsoda káosz uralkodott az öltözőben Ljubomir Vranjes munkássága idején.

Andreas Nilsson, a bakonyiak 29 éves svéd beállósa minden idegszálával kapura tör
Fotó: Havran Zoltán

A bosnyák-svéd edző veszprémi regnálása egy teljes szezont, majd három BL-csoportmeccset ölelt fel; tavaly október elsején küldték el a klubtól, miután csapata a „toldozott-foldozott” Vardar Szkopjétól hazai pályán vereséget szenvedett. Korábban a tartalékos Kiel­cét kínkeservesen legyűrte, Barcelonában simán kikapott, s még az is kérdéses volt, hogy a csoportjában az első négy továbbjutó között végez-e. Vranjes után Gulyás István ugrott be „tüzet oltani”, majd – állítólag közbenjárásának is köszönhe­tően – sikerült kifogni az aranyhalat David Davis személyében.

Az ébenfekete edző segítette Raúl Gonzáles munkáját a tavalyelőtt BL-t nyert Vardarnál, de kezdetben ő is csak a sötétben tapogatózott. A Tatabánya és a Szeged elleni vereség az NB I-ben, és a Kristianstad majd a Löwen elleni botlás a BL-ben azt sejtette, hogy nem megy az átállás egyik pillanatról a másikra. November ­10-ig tartott az ­akklimatizációs időszak: azóta 11 mérkőzést játszott a Bajnokok Ligájában, és sorrendben a Kristianstad (otthon), Löwen (idegenben), Montpellier (o), Barcelona (o), Vardar (i), Breszt (o), Kielce (i), Sporting (i, o) és a Flensburg (i, o) ellen is győzött a Veszprém, és szép lassan, a „surranópályán” a Bajnokok Ligája egyik esélyesévé lépett elő.

Ellentétes utat tett meg a szezont bombaformában kezdő Szeged, amely ugyan megnyerte a Magyar Kupát (épp a Veszprém ellen), de elvérzett a Final Fourba vezető úton. A Veszprém viszont nem, David Davisnál mindenki beállt a sorba, még a zabolázhatatlan, öncélú, szerb irányító, Petar Nenadics is tudomásul vette, hogy nem az ego, hanem a csapat az első. Hónapok óta tart a „flow”, Davis emberfeletti munkája beérett, a szurkolók imádják, a játékosokról nem is beszélve.

A spanyol szakember jú­nius első hétvégéjén a Kielce elleni BL-elődöntőben növelheti a népszerűségi indexét. „Az egész szezonban mást sem hallottunk, mint hogy a Paris SG a Bajnokok Ligája legnagyobb esélyese, erre jött a ­Kielce és kiejtette őket. Ennyit arról, hogy mennyire volt szerencsénk a sorsolásnál… Én azt vallom, hogy sokkal nehezebb eljutni a Final Fourba, mint megnyerni a ­BL-t. Tudom, hogy a szurkolóinknak különösen fontos a Kielce elleni párbaj a 2016-os, kilencgólos előnyről elvesztett BL-döntő miatt. Idén csak az elődöntőben találkozunk velük, szóval, csak félig lesz revans, ha Kölnben mi nyerünk” – értékelt Davis a sorsolás után, majd hosszan dicsérte a Kielce edzőjét, Talant Dujsebajevet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.