Könnyen borulhat a papírforma a német újrakezdéskor

A Bundesligában előírás, hogy a játékosoknak a mérkőzéseket megelőző napon negatív tesztet kell szolgáltatniuk.

2020. 05. 16. 9:55
GULÁCSI Péter
Gulácsi Péter meglepetésekre számít Fotó: Filip Singer Forrás: MTI/EPA/Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a normális kerékvágásban haladna az életünk, akkor a Bundesliga 26. fordulójában ma délután a Dortmund–Schalke Ruhr-vidéki rangadón 80 ezren lennének a lelátókon. Ám jelen esetben csak háromszázan lehetnek a stadion­ban, ebben a játékosoktól kezdve az ügyeletes tűzoltókon át a néhány kiválasztott médiamunkásig mindenki benne van. De már az is nagy dolog, hogy a koronavírus-járvány lanyhuló szakaszában az európai topligák közül elsőként, ha zárt kapuk mögött is, a Bundesligában folytatódik a játék – több mint két hónap kényszerszünet után.

Az újrakezdés előtt előírás, hogy a játékosoknak a mérkőzéseket megelőző napon negatív tesztet kell szolgáltatniuk. A csapatok egyhetes izoláció után folytatják a bajnokságot, de mivel Heiko Herrlich, az Augsburg edzője elhagyta a szállodát – kiment vásárolni egy tubus fogkrémet –, ma nem ülhet a kispadon. A márciusban kinevezett tréner most debütált volna, ám egyelőre edzést sem tarthat, majd csak két negatív teszt után térhet vissza.

A mérkőzésekre is hoztak rendszabályokat. Így például a játékosok nem futhatnak be együtt a pályára, térfélválasztásnál elmaradnak a kézfogások, nem lehet csoportos gólöröm, továbbá a pályán kerülni kell a köpködést. A kispadon ülőknek maszkot kell viselniük, a vezetőedzőket tegnap este mentesítették ezalól, a többi stábtagnak viszont maradt a szigorítás. Kíváncsian várjuk, mindez hogyan működik majd a gyakorlatban.

meglepetésekre számít
Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

Egyelőre az is nagy talány, milyen formában térnek vissza a csapatok, mert a járvány miatt természetesen az edzések sem a megszokott mederben folytak.

– Mivel több mint két hónapja nem játszottunk tétmeccset, sőt felkészülési találkozót sem, még kiszámíthatatlanabb a formánk, mint az idény első bajnokija előtt – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Gulácsi Péter, a tabellán harmadik helyen álló RB Leipzig kapusa.

– Ehhez hozzájön még a zárt kapus meccsek hangulata, úgyhogy elein­te aligha lehet papírformáról beszélni. Így is apróságok döntenek a bajnokikon, de most minden felborulhat, nem lennék meglepve, ha az első két-három fordulóban számos meglepetés születne.

A hét végén az éllovas Bayern München az Union Berlinhez látogat, az RB Leipzig vélhetően még a sérüléséből felépült nélkül, de Gulácsival fogadja Freiburgot, csapatát, míg együttese, a Mainz Kölnbe látogat. Ismert, a labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB) ideiglenesen engedélyezte a mérkőzésenkénti öt cserét, melyet a németek mától alkalmaznak.

Mai műsor: Dortmund–Schalke (tv: Sport 1), RB Leipzig–Freiburg (tv: Sport 2), Augsburg–Wolfsburg, Düsseldorf–Paderborn, Hoffenheim–­Hertha – mind 15.30, Frankfurt–Mönchengladbach 18.30 (tv: Sport 1);

vasárnap: Köln–Mainz 15.30 (tv: Sport 1), Union Berlin–Bayern München 18.30 (tv: Sport 1).

Az élcsoport állása: 1. Bayern 55, 2. Dortmund 51, 3. RB Leipzig 50.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.