Könyörtelenül

Súlyos büntetést szabott ki a Magyar Országos Korcsolyázószövetség a rövid pályás gyorskorcsolyaváltóval ­olimpiai bajnok Burján Csabára.

2020. 02. 06. 14:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos büntetést szabott ki a Magyar Országos Korcsolyázószövetség (MOKSZ) a rövid pályás gyorskorcsolyaváltóval ­olimpiai bajnok Burján Csabára, amiért a versenyző december 3-án a sanghaji repülőtéren a hatalmas tömeget látva, attól frusztrálva egy Kínát sértő posztot tett ki az Instagramra. Konkrétan a tömeget megjelenítő fotóhoz „F*ckin China” feliratot applikált. A MOKSZ ezért egyéves eltiltással sújtotta, és ezalatt, 2020. december 5-ig fegyelmi büntetésként a válogatottban, a válogatott edzéseken és edzőtáborban való részvételtől, valamint a MOKSZ versenynaptárában szereplő versenyektől is eltiltotta.

Ha a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) fegyelmi bizottsága is ilyen mércével méri a büntetést, akkor most valahol egy sötét tömlöc mélyén van vasra verve azután, hogy a dél-koreai vizes vb-n lazítva egy éjszakai szórakozóhelyen kéretlenül megsimogatta egy táncoslány fenekét. Az ottani kultúrában ez elfogadhatatlan, elvitték a rendőrök, és később csak hárommillió won (750 ezer forint) kifizetése után hagyhatta el az országot. Ám addig is pellengérre állította a helyi média. Itthon a MÚSZ írásbeli megrovásban részesítette, emellett fél évre megvonta tőle a szövetségi támogatásokat, de ezt egy évre felfüggesztette. Mondhatjuk, hogy korrekt ítélet.

ügyében nagyon nem az. A 25 éves versenyző kitett a közösségi médiában egy meggondolatlan posztot, amit megbánt, közleményben kért elnézést a kínai néptől és Lina Csangtól, a válogatott vezetőedzőjétől is. Utóbbi tegnapi megkeresésünkre nem kívánta kommentálni az ítéletet, azzal zárta rövidre a történetet, hogy az a magyar szövetség döntése.

Jelen helyzet szerint Burjánnak nincs bocsánat, és ez akár pályafutása végét is jelentheti. Kikerült a válogatottból, ahol két világklasszisunk, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang mellett már van két, az Egyesült Államokból honosított versenyzőnk – az egyikük még amerikai színekben ezüstérmes volt a legutóbbi téli olimpián. Ne legyünk álszentek, az sem mellékszál, hogy a MOKSZ-nak jeletős kínai szponzora van. Azzal, hogy a hirtelen nélkülözhetővé vált Burjánt száműzték a válogatott edzései­ről, edzőtáboraiból, behozhatatlan hátrányba kerülhet abban a harcban, ami azért folyik majd, hogy kik képviselhetik a színeinket a 2022-es olimpián. Aligha vagyunk egyedül azzal, túl nagy ár lenne ez egy meggondolatlan bejegyzésért.

Burján Csabának tizenöt napja van, hogy fellebbezzen. Hisszük, hogy a történtek után megjött az esze, és ezt várjuk a MOKSZ döntéshozó illetékeseitől is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.