Kopasz Bálint: Még barátnőről is lemondtam az olimpiai aranyért

Kopasz Bálint, ahogy megszokhattuk tőle, őszintén, már-már kitárulkozva nyilatkozott a versenye után. Azzal a jelentős különbséggel, hogy most olimpiai aranyérmesként. A királyi szám, a K-1 1000 méter győztese beszélt arról, mennyi mindenről – még arról is, hogy barátnője legyen – le kellett mondania a siker érdekében, de mostantól kicsit lazábban szeretne élni. A kajakozást persze folytatja, úgy fogalmazott, még három olimpia beleférhet a pályafutásába. Az ezüstérmes Varga Ádám teljesen elégedett, előzetesen a harmadik helynek is örült volna.

2021. 08. 03. 7:14
KOPASZ Blint
Kopasz Bálint rengeteg áldozatot hozott az olimpiai aranyért Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Arra gondolok, mennyi áldozatot hoztam és hozott a családom is ezért a győzelemért. Tizenöt éve, kilencéves korom óta erre készülök, minden egyebet a kajakozás mögé rendeltem. Nem voltak barátaim, s bár nagyon szerettem volna tizenöt éves korom után, barátnőm sem. Sokat és tudatosan készültem. Édesanyámnak nagyon nagy hálával tartozom, amellett, hogy mindennap mellettem volt, nem csak vezette az edzéseimet, hanem gondoskodott arról, hogy egészségesen táplálkozzam – mondta az interjúzónában, mintha a sportlövő Takács Károly módjára előre megírta volna a győzelmi beszédét.

 

Fotó: Mirkó István

Aztán arról faggattuk, hogyan vezetett az út a riói B döntőtől az olimpiai dobogó tetejéig.

– Rióban még fizikálisan és mentálisan sem álltam készen arra, hogy nyerjek, sőt még arra sem, hogy a döntőbe jussak. Arra törekedtem, hogy a hibáimat kijavítsam. Azokat a bírálatokat is el kellett viselnem, hogy női lapáttal evezek, nem vagyok elég erős. Nem sértődtem meg, mindig csak arra törekedtem, hogy jobb és jobb legyek. A 2019-es világbajnoki győzelem után csakis az olimpiai bajnoki cím lehetett a célom.

Kopasz Bálint Varga Ádámmal kettős győzelmet aratott, társa korábban is motiválta.

– Nagyszerű érzés, hogy egyszerre két magyar állhatott a dobogón, büszkeséget hoztunk Magyarországnak – fogalmazott Kopasz Bálint. – Igen, mindig fontosak a vetélytársak, Ádám kiváló sportember, tavaly és idén is megszorongatott, sőt le is győzött, ami arra hajtott, hogy még jobb legyek.

Kopasz Bálint most pihenni, sőt lazítani szeretne, de már most tervezi a kajakos pályafutását:

– Most pihenés következik, s kicsit szeretnék lazítani az életvitelemen, több időt fordítani a barátkozásra, a kapcsolatokra. A kajakozást természetesen folytatom. Későn érő típus vagyok, még tudok fejlődni. Az gondolom, még három olimpia beleférhet a pályafutásomba.

Ez még Kopasz Bálinttól is meglepő kijelentés. Számoljunk csak! Most 24 éves, 2032-ben a brisbane-i olimpia idején 35 éves lesz. Miért is ne...

Varga Ádám maximálisan elégedett

Varga Ádám is értékelte a versenyt, az ezüstérmet:

– Nem jött jól, hogy az első rajtot visszalőttek. Igen, szerintem én is kiugrottam, de nem kaptam figyelmeztetést. Előre elterveztem, hogyan építem fel a pályát, igyekeztem tartani magam ahhoz. Futam közben azt észleltem, hogy a német Schopffal csatázom, és hogy Bálint, valamint talán Pimenta is előttünk van. Úgy számoltam, hogy ha Schopf előtt teszem be a hajót a célba, akkor dobogós vagyok. A célban úgy éreztem, hogy egy kicsit a német előtt értem be, felnéztem a kijelzőre és elkezdtem ordítani, de aztán abbahagytam, mert arra gondoltam, hogy ez nem lehet a miénk, ez biztosan az előző futam eredménye... Aztán csak kiírták a végeredményt, hogy én vagyok a második. Maximálisan elégedett vagyok. Ha az olimpia előtt valaki azt mondja, hogy harmadik leszek, előre aláírom.

Varga Ádám idén és tavaly is legyőzte egyszer-egyszer Kopasz Bálintot. Meglepte-e, hogy a társa, most ennyivel jobb volt mindenkinél? – kérdeztem tőle.

– Mindig vannak meglepetések. Nem tudhattam pontosan, hogy milyen formában van, hiszen nem eveztünk egy futamban, de a döntőben kiemelkedett a mezőnyből, megérdemelten nyert – felelte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.