Korábbi klubja ellen bizonyíthat az Európa-liga varázslója

A Bajnokok Ligáját követve csütörtökön az Európa-ligában is lezajlik az elődöntők első felvonása. Unai Emery csapata, a Villarreal az edző előző klubját, az Arsenalt fogadja. A másik ágon a Manchester United és az AS Roma csap össze.

2021. 04. 29. 10:45
Unai Emery
Unai Emery játékosai körében Fotó: Alex Caparros Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Unai Emery az Európa-liga történetének legsikeresebb edzője, a Sevillával 2014 és 2016 között, három egymás utáni idényben megnyerte a trófeát. Ha a sorozat elődeit (VVK, UEFA-kupa) is figyelembe vesszük, akkor egyelőre Giovanni Trapattonival megosztva áll a ranglista élén – az olasz szakember a Juventusszal kétszer, az Interrel egyszer nyerte meg az UEFA-kupát.

Emery 2019-ben már közel járt ahhoz, hogy egyedüliként tartsa a csúcsot, ám az általa irányított Arsenal sima vereséget szenvedett az El-fináléban a Chelsea-től. A spanyol szakember most már a Villarreal élén folytathatja sikersorozatát, az elődöntőben pedig éppen korábbi klubja, az Arsenal áll a Sárga Tengeralattjáró útjában.

Unai Emery játékosai körében Fotó: Alex Caparros/Getty Images

Emerynek nem ismeretlen ez a helyzet: 2014-ben a Sevillával, 2019-ben az Arsenallal ütötte ki azt a Valenciát az elődöntőben, amelyet az Európa-liga legelső, 2009/10-es idényében vezetett a negyeddöntőig – hét befejezett El-idénye közül ez azóta is Unai Emery leggyengébb eredménye a sorozatban.

– Nagyszerű emlékeim vannak az Arsenalban töltött időszakomról. Sok játékos még mindig tagja a csapatnak azok közül, akikkel együtt dolgoztam, de most külön oldal sikeréért küzdünk – mondta diplomatikusan Emery, aki több volt labdarúgóját (például Aubameyangot, Sakát, Bellerint) név szerint is dicsérte.

A bevallottnál azonban sokkal személyesebb ügy lehet a párharc Emery számára. Az Arsenal szurkolói rossz szájízzel emlékeznek vissza a spanyol szakemberre, aki az öltözőt is teljesen elveszítette londoni időszaka végére. Ugyanakkor nem állítható, hogy a londoni klub sorsa jobbra fordult az edzőváltással: tavaly tavasszal az Arsenal Unai Emery fő vadászterületén, az Európa-ligában az Olympiakosz ellen már az első párharcát elveszítette, idén pedig az Everton elleni vereség (és a szuperliga villámgyors összeomlása) után szinte biztos, hogy jövőre nem látjuk egyetlen nemzetközi kupában sem az Ágyúsokat. Ez utoljára a huszonkét éves Arsène Wenger-éra előtt, az 1995/96-os idényben fordult elő.

Azaz egyetlen esély mégiscsak maradt: az Európa-liga, ahol a végső győzelem BL-kvótát ér a következő szezonra. Az már csak bónusz lenne az Arsenalnaka, hogy eközben egy fricskával nyugtázhatná: talán mégsem volt rossz döntés megválni Emerytől.

A BL-indulás a Villarrealnak is vonzó lehet, hiszen a spanyol bajnokságban csak az El vagy a jövőre induló Euró­pa Konferencia-liga érhető el a csapat számára. Emeryvel végre szintet lépne a klub, amely még sosem vívott nagy európai finálét, pedig immár ötödik alkalommal áll a kapuban. A legrangosabb a párharcok közül a tizenöt évvel ezelőtti, éppen az Arsenal ellen elvesztett BL-elődöntő volt. A párharc egyik hőse a Highbury mókusa volt, a másik Jens Lehmann, aki Juan Román Riquelme büntetőjét kivédve megmentette csapatát a hosszabbítástól.

Európa-liga, elődöntő, első mérkőzések

Villarreal–Arsenal 21.00 (tv: Digi Sport 1)

Manchester United–AS Roma 21.00 (tv: Sport 1)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.