Brutális fogyást vállalt világbajnokunk az olimpiáért

Múlt hét végén női kardcsapatunk sikerrel járt a budapesti világkupán, a BOK-csarnokban dőlt el, hogy kijutott a tokiói olimpiára. Mától vasárnapig ugyanitt tizenhárom birkózónk száll harcba a kvótáért a sportág európai kvalifikációs tornáján.

2021. 03. 18. 7:15
null
Gr 72kg bronze Balint KORPASI (HUN) df. Jiyeon LEE (KOR) by VSU, 9 - 0 Fotó: Gabor MARTIN Forrás: MBSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Birkózásban a 2019-es kazahsztáni vb-n a súlycsoportok első hat helyezettje szerzett kvótát, ami négy versenyzőnknek jött össze: (kötöttfogás, 77 kg – aranyérem), (kötöttfogás, 87 kg – ezüstérem), Muszukajev Iszmail (szabadfogás, 65 kg – bronzérem), Sastin Marianna (62 kg – ötödik hely). Az idei négy kontinentális kvalifikációs versenyről – Európa, Amerika, Ázsia, Afrika+Óceánia – ketten-ketten jutnak ki, valamint a május eleji szófiai világkvalifikációs tornáról is ketten, vagyis súlycsoportonként csak tizenhatan léphetnek szőnyegre Tokióban. Nem könnyű bekerülni ebbe a szűk mezőnybe, és ennek megfelelően a BOK-csarnokban mától nagy tülekedés lesz a kvótákért; olimpiai és világbajnokok is szép számmal futottak be Budapestre.

A program elején szabadfogásban öt versenyzőnk méreti meg magát, majd a nőknél, valamint kötöttfogásban négy indulónk lesz. Mindhárom szakágban legalább egy kvóta megszerzése a cél, de ha az megvan, szeretnének az egyről a kettőre jutni. Válogatottunkban a legnagyobb név a világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint, a BVSC 33 éves kötöttfogású klasszisa azonban a címeit, plusz még további hat érmét a 71 kg-ban szerezte, amely nincs az olimpiai műsorán, s most a 67 kg-ban indul. A fogyasztás soha nem megy könnyen, Korpásinak ezúttal hatványozottan nehezebb a dolga már a szőnyegre lépés előtt – közel egy évtized után fogy hetven kiló alá –, de Sike András szakági szövetségi kapitány elmondása szerint a kívánt ütemben tűnik el róla a felesleg.

Korpási Bálint közel egy évtized után fogy hetven kilogramm alá
Fotó: MBSZ

– Remekül halad, lefogy; azt azonban senki nem tudja, ez milyen hatással lehet a teljesítményére. Jelenleg kiváló erőben van, és úgy gondolom, jól teljesít majd. A mezőny kemény, három Európa-bajnokkal, világbajoki érmesekkel kell megküzdenie; ettől függetlenül remélem, hogy megszerzi a kvótát! – mondta el az 1988-as szöuli olimpián aranyérmes Sike, aki úgy látja, hogy legerősebb szakágunkban másik három versenyzőnk, Torba Erik, és Varga Ádám is kijuthat Tokióba. A kérdés csak az, hogy ki tud élni az esélyével szombaton. Szabadfogásban Dvorák László szakvezető szerint az Eb-ezüstérmes Ligeti Dánielnek a legjobbak a kilátásai, míg a nőket irányító Ritter Árpád az Európa-bajnok Barka Emesének előzetesen hetvenöt százalék esélyt ad a kvótaszerzésre, de az Eb-2. Németh Zsanett is eljuthat a fináléig. Ahol most az ezüst is arannyal ér fel.

Barka Emese a 2018-as budapesti vb-n bronzéremnek örülhetett
Fotó: MBSZ

A versenyen az utóbbi években már megszokott kétnapos lebonyolítási rend szerint küzdenek a birkózók, azonban a kvalifikációs szabályok miatt rendhagyó módon most az elődöntők jelentik majd minden nap csúcspontját, hiszen ezek győztesei kvalifikálják magukat az ötkarikás játékokra. Aki tehát az előcsatározások során vereséget szenved, biztosan lemarad a Budapesten szerezhető kvótáról, így pedig a vigaszági küzdelmek elveszítik igazi jelentőségüket, ahogy a döntőknek sem lesz igazi tétjük. Éppen ezért most az elődöntőket rendezik meg „főműsoridőben”, 18 órától az első három napon. A selejtezők 11 órakor kezdődnek, míg a helyosztókat pénteken és szombaton 16, vasárnap 18 órától tartják.

A magyar csapat, kötöttfogás: Torba Erik (60 kg), Korpási Bálint (67 kg), Szőke Alex (97 kg), Varga Ádám (130 kg); szabadfogás: Halidov Gamzatgadzsi (57 kg), Kuramagomedov Murad (74 kg), Veréb István (86 kg), Korcsog Milán (97 kg), Ligeti Dániel (125 kg); nők: Szekér Szimonetta (53 kg), Barka Emese (57 kg), Szabados Noémi (68 kg), Németh Zsanett (76 kg).

Németh Szilárd, a Magyar Birkózószövetség elnöke az MBSZ 100. születésnapja alkalmából – ez kedden volt – a csepeli Kozma István Magyar Birkózóakadémiára látogató Nenad Lalovicsnak, a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) elnökének ajándékozott egy festményt, amit 2018-ban Budapesten, minden idők legnagyobb birkózó-világbajnokságán készítettek egy fotó alapján. A szerb sportdiplomata mellett a képen Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke látható.

Fotó: MBSZ

A magyar főváros mindig jó házigazda volt

Budapest a Nemzetközi Birkózószövetség kedvenc városa Nenad Lalovics elnök szerint. „Az országuk megérdemli, hogy ennyiszer választottuk házigazdának. De nemcsak a három világbajnokságról van szó, hanem utánpótlás tornákról és a többi egyéb eseményről is. A magyar szövetség és a kormányuk sokat áldoz a sportágunkért, és azt is örömmel látjuk, hogy a magyar emberek mennyire szeretik a sportokat. A választásunk a tiszteletünk jele, amit a magyar rendezés és a magyar birkózás iránt érzünk” – fogalmazott az M4 Sport Sporthíradójában a szerb sportdiplomata – aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságának is tagja –, felvezetve a ma kezdődő olimpiai kvalifikációs versenyt. Lalovics azt is kijelentette: biztosan megrendezik a tavalyról idén nyárra halasztott tokiói ötkarikás játékokat.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.