Macinak megérte lefogyni, világbajnokunk mehet az olimpiára

Bár a második meccsén majdnem két vállra került, a birkózók európai olimpiai kvalifikációs versenyén a világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint a kötöttfogás 67 kilogrammos súlycsoportjában megszerezte a kvótát a BOK-csarnokban.

Magyar Nemzet
2021. 03. 20. 20:20
KORPÁSI Bálint
Budapest, 2021. március 20. Korpási Bálint (pirosban) és a moldovai Donior Islamov a kötöttfogásúak 67 kilogrammos súlycsoportjának elõdöntõjében a birkózók európai olimpiai kvalifikációs versenyén a budapesti BOK Sportcsarnokban 2021. március 20-án. A magyar versenyzõ nyert, ezzel olimpiai kvótát szerzett. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai kvalifikációs tornán szabadfogásban csütörtökön az öt, a női szakágban pénteken a négy indulónk egyike sem jutott ki az olimpiára, így a kötöttfogásúak versenye előtt továbbra is csak azzal a négy kvótával rendelkeztünk, amelyeket (kf., 77 kg), (kf., 87 kg), a honosított Muszukajev Iszmail (szf., 65 kg) és Sastin Marianna (62 kg) még a 2019-es vb-n szerzett. Szombaton kötöttfogásban Torba Erik (60 kg), Korpási Bálint (67 kg), (97 kg) és Varga Ádám (130 kg) próbált meg hozzájuk csatlakozni; ehhez a BOK-csarnokban a döntőbe kellett jutni. (Májusban a szófiai világkvalifikációs tornán is a döntősök szereznek kvótát, az a verseny jelenti az utolsó esélyt.)

A junior Európa-bajnok Szőke Alex első mérkőzésén 3-0-ra verte a junior-világbajnok litván Laurinaitist, de utána a negyeddöntőben 3-1-re kikapott a vb-ezüstérmes bolgár Milovtól, és ezzel eldőlt, hogy neki egyelőre nem sikerült kvalifikálnia magát az olimpiára. Másik három indulónk is úgy kezdte a versenyt, hogy három meccset kell nyernie a kvótáért.

Korpási Bálint és Torba Erik egyaránt norvég riválissal kezdett, de aki legyintett, hogy tőlük legfeljebb sífutásban kellene tartanunk, nagyobbat nem is tévedhetett volna. Korpási ellenfele ugyanis a regnáló Európa-bajnok Thoresen volt, Torbáé pedig a riói olimpiai bronzérmes Berge. No persze Korpási sem akárki, világ- és Európa-bajnok – csak éppen egy súlycsoporttal feljebb, a 72 kilogrammban, ami viszont nincs az ötkarikás játékok műsorán. A birkózókörökben Maci becenevű versenyzőnk ezért tíz év után lefogyott 70 kilogramm alá, a 67 kilogrammba. Ahol aztán most 4-1-re legyőzte Thoresent, majd 6-2-re a bolgár Dimitrovot is, pedig utóbbi meccsén majdnem két vállra fektették. 3-0-ra vezetett egy pörgetés után, erre ráindított egy billentést, amire ráfázott, hajszál választotta el a tusvereségtől, de zseniális módon kiszabadult a szorult helyzetéből. Így készülhetett az esti, már kvótáért zajló meccsére.

Torba Erik és Varga Ádám ugyancsak egy győzelemre került az olimpiához. A tavalyi Eb-n 63 kilogrammban bronzérmes Torba az említett norvég ellenfelét 3-1-re, majd a bolgárok veterán világ- és Európa-bajnokát, a 36 éves Angelovot 4-1-re győzte le, ez is nagy bravúr volt! Nehézsúlyban Varga a cseh David, majd az örmény Ovaszapjan ellen egyaránt 3-1-re nyert.

Este az elődöntőkben Torba az Eb-ezüstérmes török Kamallal, Korpási az Eb-3. moldovai Islamovval, Varga pedig a világbajnok, olimpiai bronzérmes orosz Szemjonovval csapott össze a kvótát jelentő döntőért. Torba sajnos nem járt sikerrel, az első menet elején és végén is kihagyott a figyelme, a török büntetett, s végül 5-4-re győzött. Varga a papírformának megfelelően kikapott Szemjonovtól – az orosz versenyző 4-0-s vezetésénél tussal győzött –, Korpási viszont nem adott esélyt moldovai ellenfelének, simán, 6-0-ra megverte, így megszerezte az olimpiai kvótát.

– Másfél éve célként tűztem ki magam elé, hogy szőnyegre lépek Tokióban. Sokat küzdöttem a súlyommal, de végül jól sikerült a fogyás. Örülök, hogy remek formában birkóztam, egész nap magabiztosnak éreztem magam. A negyeddöntőben, a bolgár Dimitrov ellen kis híján tussal kikaptam, hibát követtem el, rendkívül nehéz helyzetet oldottam meg. Abban a néhány másodpercben az egész pályafutásom lepörgött a szemem előtt, és az járt a fejemben, nem érhet így véget a karrierem. A családommal biztos, hogy megünneplem ezt a sikert, és onnantól gőzerővel készülök az olimpiára – nyilatkozta Korpási Bálint.

Korpási Bálint az elődöntőben nem adott esélyt az ellenfelének
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Bár a BOK-csarnokban kvótát nem szerzett, a női 57 kilogrammban Barka Emese a dobogó harmadik fokára állhatott fel, miután a bronzmeccsen 7-3-ra legyőzte a svéd Lindborgot. A férfi kötöttfogás 67 kilogrammos döntőjében Korpási Bálint vasárnap lép szőnyegre a grúz Zoidze ellen, abszolút tét nélkül, a lényeg a kvótaszerzés volt, és ez sikerült neki. Torba Erik és Varga Ádám súlycsoportjában a bronzmeccsen lesz érdekelt, és Szőke Alex is folytathatja a vigaszágon – de a harmadik hely nem ért kvótát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.