Korrupciógyanú Platini ellen

A francia rendőrség kedden őrizetbe vette Michel Platinit, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) korábbi elnökét. Az ügyészek a 2022-es — végül Katarnak ítélt — vb helyszínének kijelölése során felmerült korrupció és megvesztegetés gyanúja miatt nyomoznak, Platinit is ezért hallgatják ki.

Ch. Gáll András
2019. 06. 19. 9:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2010. december 2-át írtuk, szakadt az eső Zürichben. Ott álltunk, didergő riporterek, miközben a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség végrehajtó bizottságának korifeusai odabent, a FIFA-Strasse 20. szám alatt 14:8-as szavazataránnyal döntöttek arról, hogy a 2022-es világbajnokságot Katar rendezze, és ne az Egyesült Államok.

Aztán előjöttek a fejesek a jó melegből, nekem Ronald de Boert, a 67-szeres holland válogatott egykori Ajax- és Barcelona-sztárt sikerült elcsípnem. Fogalmam sem volt, hogy ő a katari pályázat utazó nagykövete. Amire majd tíz év távolából még ma is pengeélesen emlékszem, az az, hogy – nem volt meglepődve!

„Remekül előkészítettük a pályázatunkat, nem kételkedtem a sikerben! Katar megérdemelte, hogy első arab országként vb-t rendezhessen 2022-ben” – mondta mosolyogva.

Az angol riporterek tüzet okádtak – persze, mert ők meg a 2018-as vb-rendezésről csúsztak le Oroszországgal szemben –, informálisan mindenki csalást emlegetett. Aztán ahogy teltek-múltak az évek, szépen összeállt a kép. A pályázati bizottság 2009 márciusában kezdte meg működését. November 14-én Dohában összehoztak egy Brazília–Anglia mérkőzést, hogy megmutassák, a viszonylag hűvös arábiai télben nem kell tartani a hőgutától – a brazilok 1-0-ra győztek. November 28-án a katari pályázók Johannesburgba utaztak, a következő évben esedékes vb színhelyére, és bejelentették, hogy a két utazó nagykövetük Ronald de Boer és Gabriel Batistuta lesz.

2010 januárjának végén a pályázati bizottság képviselői ellátogattak az afrikai konföderáció kongresszusára, és nagy értékű felajánlásokat tettek a kontinens futballjának támogatására. Február 18-án Pep Guardiola egy barcelonai eseményen bejelentette, hogy Katar jelölését támogatja. (Nyilván önzetlenül.) November 17-én Dohában a vadonatúj Khalifa nemzetközi stadionban Argentína–Brazília mérkőzést rendeztek, amelyet Messi góljával 1-0-ra megnyertek az argentinok.

Két héttel később Katar elnyeri a 2022-es vb rendezési jogát. A gyanú azonban tovább él. És 2015. május ­27-én az amerikai hatóságok egy zürichi szállodában letartóztatják a FIFA számos vezető tisztségviselőjét korrupciós vádakkal. A kirobbanó botrány Sepp Blattert, a FIFA elnökét is elsodorja, aki öt nappal később lemond. Decemberben Blattert és Michel Platinit, az UEFA elnökét nyolc évre eltiltja a FIFA etikai bizottsága mindennemű, labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől. Az ok: korrupció. (Platini 2011-ben elfogadott Blattertől kétmillió svájci frankot, amivel szemben nem állt bizonyított munkavégzés.) Az eltiltást később négyévesre mérséklik.

És kedden robbant a bomba: Párizsban a rendőrség őrizetbe vette Platinit. A korábbi háromszoros aranylabdást, francia szövetségi kapitányt az igazságügyi rendészet korrupcióellenes hivatalába vitték kihallgatásra. Claude ­Guéant-t, Nicolas Sarkozy francia elnök korábbi kabinetfőnökét, belügyminiszterét szintén gyanúsítottként hallgatták ki, de őt még nem vették őrizetbe. Guéant közvetítőként járt el Katar és a francia kormány között.

A háromszoros aranylabdás egykori világklasszis nem a legszebb napjait éli
Fotó: Reuters

Platini korábban egy interjúban elismerte, hogy az Egyesült Államokra akart szavazni, de miután 2010-ben együtt ebédelt Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnökkel és Tamim Al-Thani katari emírrel, megváltoztatta az elhatározását. Nem sokkal később Katar a Qatar Sports Investments szervezeten keresztül – Platini közvetítésével – megvásárolta a Paris Saint-Germain futballklubot, Platini fia pedig egy katari sportszergyártónál lett ügyvezető.

Nem csoda, hogy a francia korrupcióellenes ügyészség két éve vizsgálatot indított a katari vb-rendezés körüli gyanús ügyek tisztázására, s mostanra gyűlhetett össze elegendő bizonyíték Platini letartóztatására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.