Nem hagyja elvenni magától úszóját Széchy Tamás tanítványa

Kós Hubert, az UTE 194 centiméter magas úszóklasszisa március 28-án, vasárnap lesz 18 éves, így az öt nappal korábban kezdődő és öt napig tartó felnőtt országos bajnokságnak papíron még „kiskorúként” vág neki.

Magyar Nemzet
Forrás: SzPress Hírszolgálat2021. 03. 17. 12:31
null
Kós Hubert Forrás: MUSZ – Derencsényi István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

figyelemre méltó teljesítményeivel valójában már többször is átlépte a korosztályokat elválasztó idővonalat, ahogy azt tette a tavaly decemberi ob-n is, amikor megnyerte a 200 vegyest, még nagyobb örömére az olimpiai részvételhez szükséges A szintes időt is megúszta.

A Széchy Tamás tanítványaként versenyző, aztán az „úszópápa” műhelyében az edzői mesterség tudományát kitanuló Magyarovits Zoltán immár a nyolcadik éve dolgozik azért, hogy a kivételes tehetség Kós Hubert versenyzőként sokra vihesse. Jóval többre, mint ő maga hajdanán. A hosszú menetelésben az elképesztő munkabírású és célratörő „Hubi” mindvégig a partnere volt.

– Hosszú éveken vagy inkább évtizedeken át lelkes és eredményes nevelőedzőként emlegettek, aki sorra hozza fel az úszóit, majd beletörődik abba, hogy el kell köszönnie a tehetséges versenyzőitől. Kilenc esztendővel ezelőtt a londoni olimpián hét olyan úszó is bekerült a válogatottba, akiknek az útját éveken át én egyengettem. Kós Hubi a nagy kivétel. Ő tízesztendős korában került hozzám, és azt az utat, amit együtt tettünk meg, most már vele szeretném folytatni egészen Tokióig, hogy ott örülhessek a közös munkánk gyümölcsének – nyilatkozta Magyarovits Zoltán az SzPress Hírszolgálatnak.

A nemrégiben még cérnavékony Kós Hubert az elmúlt két esztendőben sok izmot pakolt magára, rajtját, úszó- és fordulótechnikáját tovább tökéletesítette, amelynek köszönhetően minden számában jócskán javítani tudott a legjobbján.

Kós Hubert az ob-n 100 és 200 méter pillangón is elindul
Fotó: MÚSZ/Derencsényi István

– Nem árulok el nagy műhelytitkot azzal, ha egy héttel a Duna arénabeli országos bajnokság rajtja előtt elmondom, hogy Hubi most a 400 vegyesből szeretné a lehető legtöbbet kihozni, és ehhez az ellenfeleinek jó teljesítménye is hozzásegítheti. A favorit Verrasztó Dávidot aligha tudja megelőzni, de nem is ez a cél, hanem az, hogy az elért idő nagyon rendben legyen. Kőkemény csatára kell felkészülnie, mert ott lesz a hosszabbik vegyesen az indulók közül várhatóan Bernek Péter, Gyurta Gergely, az edzőpartnere, valamint Holló Balázs is. Az igazat megvallva a bajnokság időrendje lehetne a mi szempontunkból valamivel jobb is, de el kell fogadnunk, hogy a verseny nemcsak rólunk szól, hanem olyan nagyágyúkról is, akik már olimpiai, világ- és Európa-bajnoki sikerekkel büszkélkedhetnek. Remélem, hogy hamarosan Hubi is közéjük tartozik majd – hangsúlyozta az UTE edzője.

Kós Hubert már gyerekúszóként is a korosztálya legjobbjai közé tartozott. Tucatszámra döntötte a csúcsokat, a 2019- Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról pedig négy ezüstéremmel tért haza. A jövő heti országos bajnokságon a 200 és a 400 vegyes mellett a 100 és a 200 pillangón is kipróbálja magát, jobbnál jobb ellenfelek társaságában. Első olimpiájára készül, a tokiói megmérettetés után négy héttel pedig a kazanyi junior-világbajnokságon szeretne kitenni magáért. Akkor már messze nem „kiskorúként”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.