Köszönjük, Gnabry! Hét év után újabb tripla?

A Bayern München–Olympique Lyon BL-elődöntő eredménye, a sima 3-0 kissé csalóka, mert a franciáknak is megvoltak a lehetőségeik, de vagy a kapufa hárított vagy a csodálatos Manuel Neuer. Hét év után újra a triplázás kapujában a Bayern, hiszen a Bundesligát és a Német Kupát már megnyerte Hansi Flick edző csapata.

Ch. Gáll András
2020. 08. 20. 7:09
null
Köszönjük, Gnabry! De Tuchelék ellen több kell Fotó: webdesignerstoolkit.com Forrás: Bild.de
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Köszönjük, Gnabry! Ez a két szó üvölt a német olvasók képébe a Bild címlapjáról, majd még azt is olvashatjuk kicsit lejjebb, hogy ennél sokkal több kell Tuchelék ellen. Mindezt egy olyan Bajnokok Ligája-elődöntő után, amelyet 3-0-ra megnyert a Bayern München az Olympique Lyon ellen, és hét év után besétált a sorozat döntőjébe. Ez is mutatja, milyen magasra helyezte önmagának a lécet a bajor sztárcsapat, hogy amikor nincs 8-2, csak 3-0, már fanyalog a bulvársajtó.

Köszönjük, Gnabry! De Tuchelék ellen több kell
Fotó: Bild.de

Pedig fanyalgásra semmi ok, mert könnyen lehet, hogy történelemnek vagyunk szemtanúi, meglehet, minden idők legerősebb klubcsapata a pirosmezes alakulat, már csak az utolsó simítások hiányoznak a nagy műről, vasárnap este még meg kell nyerni a Paris Saint-Germain elleni szuperdöntőt, és utána el lehet kezdeni a szoborállítást.

Persze az eddigi teljesítmény is félelmetes. Ebben a szezonban 51 mérkőzésen 158 gólt szereztek Lewandowskiék, ami jobb, mint a háromgólos átlag. Utolsó húsz meccsüket – Bundesligát, BL-t beleszámítva – megnyerték, és a Bajnokok Ligájában ebben az idényben (csoportkör plusz kieséses szakasz) 42 gólt szereztek, három gólra vannak az 1999–2000-es, Rivaldo vezette Barcelona 45 gólos rekordjától. A vasárnapi, PSG elleni fináléban ez beállítható, sőt, felülmúlható. Ha úgy folytatják, mint a kieséses szakaszban, amikor négy meccsen 18 góllal terhelték meg a Chelsea, a Barcelona és a Lyon hálóját. (Más kérdés, hogy a katalánok 16 meccsen érték el a 45 gólt, a bajorok tízen a 42-t...)

De Lewandowski is csúcsdöntés előtt áll, ehhez „csupán ” három gólt kell a párizsiak kapujába helyeznie, mivel jelenleg 15 gólnál tart az idei sorozatban, míg 2014 óta 17 góllal tartja az egy BL-szezonban szerzett gólok csúcsát. A lengyel csatár 46 mérkőzésen 55 gólnál tart a 2019–2020-as idényben. És még egy apróság: az utolsó kilenc BL-találkozóján mindig betalált!

Ám a Bayern annak ellenére sem mehet biztosra vasárnap, hogy hatodik BL-diadalára tör, miközben a párizsiaknak még egy trófeájuk sincs; bármennyire is hihetetlen, eddig nyolcszor csapott össze a két csapat a BL-ben, mindannyiszor a csoportkörben, és a PSG ötször győzött, míg a Bayern csak háromszor, 13-12 a gólkülönbség Neymarék javára.

A szerdai Bayern–Lyon elődöntő után ezt nyilatkozták a vezetőedzők és a játékosok:

Hansi Flick (Bayern): – Tudtuk, hogy nehéz lesz, a franciák a Juventus és a Manchester City ellen mutatott fantasztikus teljesítményekkel a hátuk mögött érkeztek erre a mérkőzésre. Taktikailag remek csapat, és kezdetben rengeteg gondot okoztak nekünk. Azt is tudjuk, hogy jobban kell védekeznünk majd a döntőben a PSG ellen. Megmondtam a fiúknak, hogy nagyon becsüljék meg a labdát, ennek ellenére sok labdavesztésünk volt.

Alphonso Davies, a Bayern balhátvédje, az első kanadai a történelemben, aki BL-döntőben léphet pályára: – Csodálatos érzés. Mindenki boldog a csapatban, és mindenki jól játszik. Örülünk, hogy benn vagyunk a döntőben. A PSG nagyszerű csapat, most egy kicsit még ünnepelünk, aztán rákészülünk a vasárnapi döntőre. Nagyszerű meccs lesz, sok góllal. Ilyesmiről álmodik az ember, amikor elkezd futballozni. Hogy a világ legjobb csapatában játsszon, a világ legjobbjai ellen. Valóra vált az álmom, a Bajnokok Ligájában játszani és még a döntőbe is bejutni, ez fantasztikus!

Rudi Garcia, a Lyon vezetőedzője: – Nagy szívességet tettünk a Bayernnek az első tíz percben, amikor nem rúgtunk legalább egy gólt. Úgy érzem, ha megszereztük volna a vezetést, akkor bejutunk a döntőbe, de ezt már utólag nem lehet bebizonyítani. Szóval, egészen más mérkőzés lett volna akkor. A második félidőben, már 0-2 után is volt egy óriási helyzetünk, de Neuer hatalmasat védett. Még akkor is felállhattunk volna, de nem így történt. Büszke vagyok a játékosaimra, büszke vagyok arra, amit elértünk ebben a BL-sorozatban, de ebben a pillanatban csalódott vagyok.

Karl Toko Ekambi, a Lyon csatára: – Úgy hisszük, szorosabb is lehetett volna a mérkőzés, hiszen még 0-0-nál megvoltak a helyzeteink. A szerencse ezúttal nem a mi oldalunkon volt. Kihagytuk a lehetőségeinket, és ez megengedhetetlen egy ilyen jó csapat ellen. Végül rá kellett jönnünk, hogy a Bayern verhetetlen.

A mérkőzés összefoglalója, Rudi Garcia szavait alátámasztandó:

A Skysports osztályzatai:

Bayern München: Neuer (7) – Kimmich (7), Boateng (7), Alaba (6), Davies (7) – Goretzka (8), Thiago (7) – Gnabry (9), Müller (7), Perisic (6) – Lewandowski (6). Cserék: Sule (6), Coman (6), Coutinho (7), Tolisso, Pavard (-).

Lyon: Lopes (7) – Denayer (6), Marcelo (5), Marcal (5), Dubois (6) – Caqueret (6), Guimaraes (5), Aouar (7) – Cornet (6), Ekambi (5), Depay (6). Cserék: Mendes (6), Dembele (6), Reine-Adelaide (5), Tete (6), Cherki (6),

A meccs embere: Serge Gnabry.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.