Kovács Zsófia ugrásban és felemás korláton is Európa-bajnok!

Kovács Zsófia előbb ugrásban, majd felemás korláton is aranyérmes lett a törökországi, mersini női torna Európa-bajnokságon. A húszéves versenyző a magyar női torna negyedik és ötödik Eb-aranyát szerezte meg! Felemás korláton pedig mögötte Székely Zója végzett a második helyen.

Magyar Nemzet
2020. 12. 20. 13:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2017-es kolozsvári Eb-n összetettben ezüstérmes, húszéves a csütörtöki selejtezőből ugrásban és felemás korláton is első helyen került be a vasárnapi döntőbe. A kvalifikációban a két ugrásának átlaga 14,049 volt, mögötte az ukrán Motak (13,933) és a román Iordache (13,716) végzett a második és a harmadik helyen. Az első ugrása mindhárom versenyzőnek 5,4, a második 4,8-es erősségű volt. A selejtezőben a negyedik helyen is magyar tornásznő végzett, a 17 éves Bácskay Csenge (13,683), ő 5,0 és 4,8-es erősségű ugrásokkal érkezett Mersinbe, ahova a sportágban legerősebbnek számító nemzetek közül az oroszok, a britek, a franciák és a hollandok nem jöttek el – de ettől még Eb-érmeket osztottak a török városban.

A döntőben Bácsaky Csenge első ugrására (Jurcsenko-szuplé másfél csavarral) 13,700-at, a másodikra (Cukahara-szuplé egész csavarral) 13,600-at kapott, így az átlaga 13,650 lett. Kovács Zsófia első ugrását (Jurcsenko-szuplé dupla csavarral) 14,350-re, kicsit ellépett, a másodikba (Cukahara-szuplé egész csavarral) viszont beleállt, mint a cövek, ez 13,750-et ért, és a 14,050-vel az élre állt. Motak csak 13,850-öt hozott össze, majd Iordache – aki ugyanazt a két ugrást mutatta be, mint Kovács Zsófia, de nem azon a nívón – 13,875-öt, és így a dunaújvárosi versenyző Európa-bajnok lett! Bácskay Csenge pedig a negyedik helyen zárt.

A tornasport történetében Kovács Zsófia női ugrásban a harmadik magyar Eb-aranyérmes, 1998-ban Varga Adrienn, 2018-ban pedig Dévai Boglárka végzett az első helyen a kontinensbajnokságon. Valamennyi szert nézve pedig ez volt a negyedik magyar női Eb-győzelem, 1989-ben Ónodi Henriettát felemáskorláton koronázták meg.

S az ugrás után a felemás korlát következik a szersorrendben, és a második döntőben tehát Kovács Zsófia ismét aranyesélyes volt, ide is az első helyen, 14,133-as pontszámmal került be. Úgy, hogy a selejtezőben a holtversenyben második legmagasabb pontszámot elérő két másik versenyző, a szlovák Mokosova és a már ismerős Iordache (13,566-13,566) jócskán lemaradt tőle. A negyedik helyen pedig a 17 éves Székely Zója (13,333) kvalifikálta magát. Az éremre pályázók közül először Székelyt szólították, és az anyagerős, dinamikus, repülőelemekkel teli gyakorlata 13,550 pontot ért, ezzel az élre állt.

Utána Mokosová már az elején elkövetett egy három tizedes levonással járó hibát, csak 13,300-at kapott, vagyis Székely mögött maradt. S Iordache is, a román nem lehetett boldog a 13,250-es pontszámával. Motak ebben a döntőben is érdekelt volt, de ő is csak 13,250-et kapott. Így az utolsónak szólított Kovács Zsófia gyakorlata előtt már csak az volt a kérdés, hogy melyik magyar versenyző lesz az Európa-bajnok! Nos, ezúttal Kovácsnak is becsúszott egy hiba az elején, a leérkezés után nem is volt elégedett, de 13,850-re értékelték, így újabb Eb-aranyat szerzett! Székely Zója pedig ezüstérmes lett, és a két lány összeölelkezett; a mersini Eb bekerül a magyar tornasport aranykönyvébe! (Az utolsó döntőben talajon még Székely Zója hetedik, Böczögő Dorina pedig nyolcadik lett.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.