Titkos jelek segítik a Fehérvár tizenegyesölő kapusát

A labdarúgó Európa-liga harmadik selejtezőkörében a Mol Fehérvár FC hazai pályán 120 perc után 0-0-ra állt az esélyesebb francia Reims ellen, de továbbjutott, mert a 11-es párbajt 4-1-re megnyerte. A kapuban Kovácsik Ádám a vendégek első két lövését hárította, ám a 29 éves hálóőrre nem csak a csütörtöki meccs miatt mondhatjuk, hogy igazai 11-esölő.

Magyar Nemzet
Forrás: molfehervarfc.hu2020. 09. 26. 11:25
null
Forrás: molfehervarfc.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mol Fehérvár FC kapusa a műfaj igazi királya, elég ha csak azt a statisztikai adatot nézzük, hogy az NB I-ben eddig tizenkét alkalommal rúghattak neki büntetőt az ellenfelek, ő pedig hét alkalommal tudott hárítani, vagyis több mint 58 százalék a hatékonysági mutatója. Kovácsik Ádám a csapata honlapjának adott interjúban elárulta, mi a titka.

– Különösebben nem szoktam gyakorolni a büntetőrúgások védését, ellenben minden mérkőzés előtt a csapatunk videóelemzői, Késedi Gábor és Pap Bence összegyűjtik azokat a videókat, melyeket a soron következő ellenfelekről meg lehet találni. Egy átlagos bajnoki előtt nyilván azokat a játékosokat elemezzük, akik szóba jöhetnek mint tizenegyesrúgók. Azonban a csütörtöki párharchoz hasonló találkozók előtt, amikor benne van a pakliban, hogy így dől el a továbbjutás, igyekszünk valamennyi játékost feltérképezni. Természetesen nem tudom megjegyezni mindenkiről, hogy hova lövi a tizenegyest, éppen ezért van néhány titkos jelünk a kapusedzőmmel, Brockhauser Istvánnal, aki a kispad mellől szokott súgni. Aprólékosan kielemezzük az ellenfél játékosait, melyik lábbal lövik a tizenegyest, milyen messziről futnak neki, erőből szokták rúgni, vagy inkább helyezik, és még számtalan apró dologra odafigyelünk. A tizenegyes kivédése igazi csapatmunka.

Íme, a Reims ellen hárított két 11-es:

Kovácsiknak még az Európa-liga első selejtezőkörében játszott találkozón, amit a Fehérvár 1-1 után ugyancsak tizenegyes párbajban nyert meg az ír Bohemians ellen, volt egy kivédett büntetője, amit azonban a játékvezető megismételtetett, mondván a kapus idő előtt hagyta el a gólvonalat.

– Nem tartom magam „kiugrálós” típusnak, meg is lepődtem, hogy megismételtették azt a tizenegyest. Ha visszanézi valaki, láthatja, hogy az rossz ítélet volt, ugyanis nem hagyta el a lábam a gólvonalat. Persze így utólag nincs különösebb jelentősége, de azért akkor eléggé bosszantott a dolog. A franciák ellen az első kivédett tizenegyesem után amúgy egyből azt figyeltem, hogy mit ítél a játékvezető és a segítője, csak akkor nyugodtam meg igazán, amikor láttam, hogy nem ismételtetik meg a rúgást.

Kovácsik Ádám azt is elárulta, hogy pályafutása során melyik volt az a kivédett büntető, amelyikre a legbüszkébb.

– Három évvel ezelőtt az Újpest elleni idegenbeli bajnokin sikerült 2-2-es állásnál a 92. percben kivédenem Tischler Patrik egyébként jól helyezett tizenegyesét, talán azt a védést tudnám kiemelni. Az egy olyan periódus volt a karrieremben, amikor nem jöttek úgy a bravúrok, ahogy szerettem volna, de az a pillanat átlendített a holtponton és lelkileg is helyretett. Emellett pedig a Reims elleni két kivédett tizenegyesemre is nagyon büszke vagyok. Azt sajnálom csak, hogy mindezt zárt kapus meccsen, szurkolóink nélkül éltük át, de az fantasztikus érzés volt, hogy rengetegen drukkoltak nekünk a stadionon kívül. Végig hallottuk őket, és Loic Nego tizenegyese után egy emberként rohantunk hozzájuk, hogy amennyire ez lehetséges volt, együtt ünnepeljünk.

Nem az edzőpályán, hanem a videós szobában készülnek

Brockhauser István kapusedző: „Az írek elleni Európa-liga-meccsünk előtt és most, a Reims elleni találkozó előtt is hosszasan videóztunk a kapusokkal, szinte az összes játékosról volt felvételünk, akik végül rúgtak. Külön dokumentumban is megkaptam a legfontosabb információkat, Ádámmal pedig van egy titkos jelünk, amit csak mi ismerünk, így szoktam neki közvetlenül a tizenegyesrúgás előtt jelezni. Érthető okból erről ennél többet nem is árulnék el (nevet). Összességében tehát kijelenthetjük, hogy nem az edzőpályán gyakoroljuk a kapusokkal a tizenegyesek védését, hanem a videós szobában. Persze edzések végén szoktak a játékosaink büntetőket lőni a kapusoknak, de az inkább a rúgó játékosok számára jelent gyakorlást. A kapusaink mentálisan, fejben készülnek a büntetők hárítására, ez egy igazi csapatmunka, amelyben nemcsak a kapus és a kapusedző vesz részt, hanem a videóelemzők is.”

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.