Rekordkísérlet – aminél többet magyar sportoló nem tehet

Ha kajak-kenu és Rio de Janeiro, akkor – ki ne emlékezne rá – Kozák Danuta és a női kajakos csapat. Ha kajak-kenu és Tokió, akkor Kozák Danuta és a női kajakos csapat. Látszólag semmi sem változott. Ami igaz is meg nem is. Egyfelől Kozák Danuta még mindig a legjobb idehaza, de a nemzetközi mezőnyből már nem emelkedik ki úgy, mint öt éve, másfelől a hazai csapat-, illetve versenytársak még hangsúlyosabban hozzájárulhatnak a vágyott sikerekhez. Az ötszörös olimpiai bajnoknő történelmi lehetőség előtt áll, akár nyolcszoros aranyérmesként térhet haza Tokióból, amivel megdöntené Gerevich Aladár magyar rekordját. Az egész kajak-kenu válogatottat tekintve Rióhoz képest jelentős különbség, hogy Tokióban a férfi kajakosoktól is érmet, nem is annyira titkoltan aranyérmet remélhetünk.

2021. 07. 19. 6:05
null
Kozák Danuta a hazai válogatón kivívta a jogot, hogy ismét három számban induljon Fotó: Dömotör Csaba Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vívás, úszás, kajak-kenu – 37, 28, 25. Aki csak kicsit is járatos a magyar sport történetében, az pontosan tudja, hogy a három szám a három sportág olimpiai eredményességét mutatja a megszerzett aranyérmek szerint. Ebből az is kitűnik, a kajak-kenu Tokióban akár befoghatja az úszást, ami azért nem túl valószínű, elsősorban remélhetőleg azért, mert és – is – tündököl majd az olimpián.

Vívás, úszás, kajak-kenu. Ez nem csak a múlt, az örökrangsor élmezőnye, hanem egyben a jelen. Rio de Janeiróban e három sportág osztozott a nyolc magyar aranyérmen a következőképpen: Szász Emese és egy-egy arany, Hosszú Katinka és három-három arany (egyesben, kettesben Szabó Gabriellával, négyesben Szabó Gabriellával, Csipes Tamarával és Fazekas Krisztinával).

S mintha mi sem változott volna. Csakúgy, mint öt éve, most is elsősorban ettől a három sportágtól remélhetjük a magyar sikereket. S immár csak a kajak-kenura szorítkozva, Kozák Danuta akár megismételheti riói teljesítményét, amit persze könnyű kimondani, leírni, véghez vinni annál emberpróbálóbb feladat.

Mozgalmas, nehézségektől sem mentes öt év áll az ötszörös bajnoknő mögött. A riói olimpia évében örömteli hírt osztott meg a nagyvilággal: várandós, és Zoé lánya 2017-ben világra is jött. Kozák Danuta abban az évben érthetően nem is versenyzett, 2018-ban aztán úgy tért vissza, mintha mi sem történt volna: a világbajnokságon ismét győzött mindhárom számban, tehát egyesben, kettesben és négyesben is. A következő év aztán megmutatta, még a legnagyobb bajnokok is sebezhetők. A hazai rendezésű szegedi világbajnokságon az olimpiai kvalifikációt szem előtt tartva Kozák az aranyérmes négyesből hiányzott, kettesben, Kárász Annával nem jutott döntőbe, mert a hajó túlsúlya miatt kizárták őket az előfutamból, egyesben pedig csupán harmadik lett az új-zélandi Lisa Carrington és a fehérorosz Volha Kudzenka mögött. Carrington rá­adásul kétszáz méteren is nagy fölénnyel győzött, így trónkövetelőből hirtelen első számú esélyessé lépett elő. A szegedi vb óta ugyan nemzetközi viadalon nem versenyzett, de valószínűleg jó formában készül az olimpiára, mert merész vállalásként mind a négy női kajakos számban elindul Tokióban.

Kozák Danuta a hazai válogatón kivívta a jogot, hogy ismét három számban induljon
Fotó: Dömotör Csaba / Nemzeti Sport

Kozák Danuta ugyan már-már kínosan kerüli a nyilvánosságot, mégis többet árult el magáról azóta. A tavasz közepén elmondta, neki jól jött az olimpia elhalasztása, mert tavaly sérülés hátráltatta a felkészülését, a vízen pedig kemény próba áll mögötte. A hazai válogatón előbb egyesben magabiztosan , kettesben pedig (Bodonyi Dórával) némi szerencsével győzött – az élen haladó Medveczky Erika duó megbillent és kizökkent a ritmusból a finisben. A szegedi világkupát kihagyta, de június elején a poznańi Európa-bajnokságon felmérte a formáját. Nos, párosban ezúttal kimondottan jól lapátoltak Bodonyival, s magabiztosan nyertek, a szólózás azonban már nem sikerült ilyen jól. A dán Emma Jörgensen (Bakó Zoltán tanítványa) mögött második lett, s a harmadik ukrán Maria Povh, valamint a negyedik szerb Milica Novakovics (akit Vereckei Ákos készít fel) is ott volt a nyomában. Tokió­ban tehát már nem csupán Carringtonra kell ügyelnie, hanem rajta kívül Jörgensenre, Povhra, Novakovicsra – és Csipes Tamarára is. Csipes ugyanis hozzá hasonlóan mindhárom ötszázas számban próbára teszi magát Tokióban annak köszönhetően, hogy kajakban egyesben és kettesben nemzetenként két egység indulhat.

Az egyes nehézségeit ecseteltük, kettesben viszont nem kizárt a kettős magyar győzelem lehetősége sem, s természetesen négyesben is a magyar hajó a favorit. Kajakos hölgyeink, ha Rióhoz képest az aranyakét nem is, az érmek számát mindenképpen gyarapíthatják.

Tokióban ráadásul nem csupán rajtuk múlik a sportág eredményessége. A hölgyekről szólva nem illik megfeledkezni Balla Virágról és Takács Kincsőről, bár nekik nem jött jól az olimpia elhalasztása. A 2019-es szegedi vb-n a kínai duó mögött másodikak lettek – igaz, eltiltás miatt hiányzott az addig egyeduralkodó kanadai Vincent-Lapointe testvérpár –, tehát Európából ők voltak a legjobbak, idén azonban az Eb-n csak harmadikként végeztek. Bravúr lenne a tokiói éremszerzés.

A férfiak közül az Adolf Balázs, Fejes Dániel kenupáros eredménykényszer nélkül, inkább a tapasztalatszerzés céljával áll rajthoz. Kajakban viszont több vasat is tartunk a tűzben. K–1 1000 méteren kettőt is, ami azért is nagy szó, mert a királyi számban Hesz Mihály 1968-as aranyérme óta nem termett nekünk babér. Idén és Varga Ádám is esélyes az éremszerzésre. Elsősorban a portugál Pimenta, a cseh Josef Dostál és az idén berobban német Jacob Schopf lehet a riválisuk, a címvédő spanyol Marcus Walz (akinek német az édesapja és angol az édesanyja) Rio óta egyesben lényegében nem versenyzett.

A sprinter Tótka Sándor szintén az esélyesek közé lépett elő az Európa-bajnokságon, de 200 méteren kockázatos lenne esélylatolgatásokba bocsátkozni. Tótka mellett szól, hogy olyan versenyére nem emlékezhetünk, amikor a rajtot elrontotta volna, ezen a távon pedig ez fél győzelem. Ugyanitt a másik magyar, Csizmadia Kolos, ha a győzelemre nem is, pontszerzésre képes lehet.

A férfi kajakot illetően a négyes miatt lehet szívfájdalmunk. Már többször írtunk róla, hogy a szövetség favorizálta kvartett nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, az Eb-n még a döntőbe sem jutott be, ezért újra kellett tervezni a hajó összeállítását. Majd még egyszer, miután Kopasz Bálint úgy döntött, kiszáll az egységből. Ezek után a döntőbe jutás is szép eredmény lenne a magyaroktól. Valaha a férfi négyes az egész magyar csapat meghatározó egysége volt. Ezek az idők elmúltak, szerencsére mások viszik tovább a zászlót.

A magyar csapat

Férfiak:

K–1 200 m: Csizmadia Kolos

K–1 1000 m: Varga Ádám, Kopasz Bálint

K–2 1000 m: Béke Kornél, Varga; Nádas Bence, Kopasz

K–4 500 m: Béke, Nádas, Csizmadia, Tótka

C–1 1000 m: Adolf Balázs, Fejes Dániel

C–2 1000 m: Adolf, Fejes

Nők:

K–1 200 m: Lucz Dóra, Kárász Anna

K–1 500 m: Kozák Danuta, Csipes Tamara

K–2 500 m: Kozák, Bodonyi Dóra; Csipes, Medveczky Erika

K–4 500 m: Kárász, Kozák, Csipes, Bodonyi

C–1 200 m: Takács Kincső, Horányi Dóra

C–2 500 m: Balla Virág, Takács

Szlalomban Schmid Julia visszalépett az olimpiától, mert nem hajlandó alávetni magát a koronavírus elleni oltásnak.

Bízik korábbi társában

Szabó Gabriella új szerepkörben debütál az olimpián. A játékok alatt egyik szervezője, házigazdája lesz a MOM Parkban minden nap délután négytől nyolcig tartó élő háttérműsornak, amelyben korábbi nagyságok, köztük olimpiai bajnokok osztják meg a véleményüket a hallgatósággal. A háromszoros olimpiai bajnok kajakos tántoríthatatlanul derűlátó a magyar kajakosok és kenusok olimpiai szereplését illetően. – Nagyon bízom Danában (Kozák Danuta). Az Európa-bajnoki kisiklásnak nem tulajdonítok különösebb jelentőséget, előtte egy héttel volt a válogató, ahol meggyőző teljesítményt nyújtott. Jól tette, hogy bevállalta mindhárom ötszázas számot, kétnaponta lesznek a döntők, az ő állóképességével nem is kérdéses, hogy kibírja a programot. Ugyanezt mondhatom a szintén három számban induló Csipes Tamaráról. Egyesben inkább Dana az esélyes, kettesben nagy csatát vív majd egymással a két magyar hajó, a kettős magyar győzelemre jó esély van. A négyesben pedig szinte elképzelhetetlennek tartom, hogy a mieinket bárki megelőzze. Lisa Carrington viszont szerintem kockáztat a négy számmal, a kétszáz egyes és az ötszáz páros egy napra esik, meglepne, ha mindkettőt tökéletesen le tudná evezni. A fiúknál is bízom a magyar sikerben, Kopasz Bálint és Varga Ádám is nyerhet, miként Tótka Sándor is kétszáz méteren – emelte ki a legfontosabbakat Szabó Gabriella.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.