Akkora szél fújt, hogy megijedtek az atlétanők a Gyémánt Ligában

Vasárnap Nagy-Britanniában, Gatesheadben megkezdődött az atléták Gyémánt Liga-sorozata. A nyitó állomásra két magyar versenyző kapott meghívót.

Magyar Nemzet
2021. 05. 24. 13:35
null
Kozák Forrás: Twitter/ Wanda Diamond League
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gatesheadben borzalmas időjárás várta az atlétákat. Kozák Lucának és a 100 méteres gátfutás többi indulójának elképesztően erős, 3,9 méter/másodperces ellenszélben kellett rajthoz állnia. Versenyzőnk azonban megoldotta a feladatot, 13,37 másodperces idővel második lett a brit Cindy Sember (13,28 mp) mögött, olyan ellenfeleket megelőzve, mint a korábbi Európa-bajnok brit Tiffany Porter.

– Szerintem még soha nem futottam ekkora szembe szélben, kemény verseny volt – mondta az élete eddigi legjobb Gyémánt Liga-eredményét elérő a Magyar Atlétikai Szövetség honlapjának nyilatkozva. – Sejtettem, hogy nem lesz meleg, de amikor a többiekkel megláttuk, hogy mekkora szembe szél van, és az eső is esik, egy picit megijedtünk. Ilyen körülmények között nem az időeredményen volt a hangsúly, örülök, hogy megoldottam a feladatot, és második lettem az erős mezőnyben. Sikerült bebizonyítanom magamnak, hogy jó a formám, és erős vagyok – értékelt Kozák, akit a 2018-as birminghami viadal után láthattunk ismét a világ legerősebb versenysorozatában rajthoz állni.

Kozák Luca május 13-án az idei első nemzetközi szabadtéri atlétikai versenyén, az olaszországi Savonában 12,81 másodperces idővel győzött, ezzel a 12,84 másodperces olimpiai szintidőn belül ért célba, vagyis biztosította a helyét a tokiói ötkarikás játékokon. Még szerencse, hogy azon a savonai versenyen a hitelesítéshez megengedett 1,7 méter/másodperces hátszél fújt!

Az ötös pályán a győztes Cindy Sember, a túloldalán a hatoson Kozák Luca
Fotó: Twitter/ Wanda Diamond League

Gatesheadben férfi gerelyhajításban Rivasz-Tóth Norbert 73,20 méteres dobásával a hatodik helyen végzett a londoni olimpiai bajnok Kershorn Walcottot (Trinidad és Tobago) és a világbajnoki címvédő Anderson Peterst (Grenada) is a soraiban tudó mezőnyben.

– Úgy érkeztem meg a versenyre, hogy végre fájdalommentesen és egészségesen tudok mozogni, amit ki is akartam használni, hiszen egy nagy presztízsű versenyről van szó. Jó esélyekkel gyűjthettem volna pluszpontokat az olimpiai kvalifikációs rendszerben, akár egy 80 méter körüli dobással több hellyel léphettem volna előrébb. Az időjárás azonban eléggé keresztbe tett, az óriási szél és eső elverte a mezőnyt – mondta el Rivasz-Tóth Norbert. Ezen a versenyen csak a győztes lengyel Marcin Krukowski jutott 80 méter fölé, 82,61-gyel győzött.

A Gyémánt Liga nyitó állomásán a 11 fokos hidegben (!) jó eredményeket lehetetlen volt elérni. A női 100 méter döntőjében a hazai közönség előtt szereplő Dina Asher-Smith 11,35 másodperccel győzött, megelőzve az amerikaiak új sztárját, Sha’Carri Richardsont, aki a múlt hónapban 10,72-t repesztett – ennél csak öten futottak jobbat a világon –, most viszont csak 11,44-re volt képes a 3,1 méter/másodperces ellenszélben.

Egy szép kép a versenyről: férfi rúdugrásban a 618 centiméterrel világcsúcstartó svéd Armand Duplantis (jobbra) ezúttal csak 555 centimétert teljesített, ezzel második lett, majd ő tartotta az esernyőt nagy riválisának, a most 574 centiméterrel győztes amerikai Sam Kendricksnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.