Kozák Luca edzője Tokióra tervezi a pályafutása legnagyobb dobását

A korábban úszó- és tornaedzéseket is tartó Suba László már nem bánkódik a tokiói olimpia elhalasztása miatt. Minden energiájával arra összpontosít, hogy ami neki versenyzőként nem adatott meg, azt Kozák Luca jövő nyáron Tokióban megvalósítsa.

Magyar Nemzet
2020. 11. 29. 10:05
null
Suba László a legkedvesebb tanítványával, Kozák Lucával Fotó: Tumbász Hédi Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A debreceni műhely vezetőjét, Suba Lászlót már négyszer választottak meg az év utánpótlásatléta-edzőjének, idén viszont akár a csúcskategóriában is ő lehet az év edzője. Suba versenyzői közül eddig vitte a legtöbbre. Az augusztusi Gyulai István Memorial Magyar Nagydíj sikerembere 12.71 másodperces eredménnyel adta át a múltnak Siska Xénia 36 évig „ellenálló” magyar rekordját.

Kozák Luca szenzációs országos csúcsa után még van feljebb
Fotó: gyulaimemorial.hu

– Ma már magam is csodálkozom azon, hogy fiatalabb éveimben egyszerre három sportág vonzáskörébe kerültem, az atlétika után úszással is foglalkoztam, sőt, tornaedzéseket is tartottam. Ez persze nem mehetett így a végtelenségig, két lóról már régen leszálltam, most már csak az atlétikára összpontosítok. Büszkén mondhatom, hogy a tanítványaim az évek során száznál is több, a korosztályos bajnokságokon kiharcolt aranyéremmel szereztek dicsőséget Debrecennek, és ajándékoztak meg engem a sikereikkel – idézi az SzPress Sporthírszolgálat Suba Lászlót.

Kozák Luca és edzője, Suba László között teljes az összhang
Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport

A debreceni edző hozzáteszi, hogy az elmúlt négy évtized sokat kivett belőle, de amíg Kozák Luca örömét leli az atétikában, ő sem hagyhatja el a „vártát”. – Mind a ketten kicsit megroggyantunk, amikor az olimpia elhalasztása után a párizsi Európa-bajnokságot törölték a versenynaptárból, de talpon maradtunk, mert tudtuk, hogy ott kell maradnunk. Beláthatatlan következményei lettek volna annak, ha az egész évet elengedjük. A leállás megfosztotta volna Lucát attól a csodálatos magyar rekordjától, amivel az idei világranglistán a második helyet foglalja el. Ezzel a teljesítménnyel az elmúlt 16 esztendő négy olimpiáján, Athénban, Pekingben, Londonban és legutóbb Rióban is az első hat között lehetett volna a helye – fogalmaz Suba.

A szakember látja a célt, hiszen tudja, a 12.71-es időeredményt még tovább lehet javítani, s ha ez így lesz, abból nagyon szép eredmény kerekedhet ki a jövő nyári olimpián. Subának nem adatott meg a komoly versenyzői karrier, de boldog lenne, ha Kozák Luca megmutathatná magát a jövő nyári játékokon. – Az én atlétapályafutásom 1979. december 6-án – éppen Mikulás napján – egy súlyos combizomsérülés miatt megtört, s bár meggyógyítottak, fejlődni már nem tudtam. Tulajdonképpen akkor határoztam el, hogy ha nekem nem adatott meg, hogy versenyzőként legalább egyszer eljussak egy világversenyre, ez a lehetőség minél több tanítványom előtt nyíljon meg. Az álom egy sor ifjúsági, junior és U23-as Európa-bajnokságon már beteljesült, de a legnagyobb cél elérése még várat magára. Remélem, nem sokáig.

 

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.