Kozák Luca: Most már merek nagyot is álmodni + videó

Hiába sorjáztak a világbajnokok múlt szerdán a székesfehérvári Gyulai István Memorial atlétikai Magyar Nagydíjon, egy 24 éves debreceni lány ellopta előlük a show-t, számunkra mindenképpen. Kozák Luca női 100 méter gáton a 36 éves magyar csúcsot megdöntve olyan eredménnyel, 12,71 másodperccel lett második és került az idei világranglistán is a második helyre, ami az olimpián is döntős reményekre jogosítja fel.

2020. 08. 24. 6:48
null
Székesfehérvár 20200819 Atlétika 2020 Gyulai Memorial Fotó Tumbász Hédi Nemzeti Sport Kozák Luca Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Már eltelt néhány nap a Gyulai-emlékverseny óta, ami megemelhette az ázsióját. Nem futott be azóta néhány meghívás valamelyik Gyémánt Liga-versenyre?

– Nem akarom elkiabálni, de úgy néz ki, hogy szeptember 17-én rajthoz állhatok Rómában. Eddig két Gyémánt Liga-versenyen indultam, még 2018-ban Londonban és Birminghamban, hatalmas élmény volt mindkettő, de főleg a londoni az Olimpiai Stadionban. Róma előtt amúgy még lesz két másik Gyémánt Liga-verseny is, de azokon sajnos a női 100 méter gát nincs a programban. Viszont kedden indulok Lengyelországban, Chrozów-ban is egy kisebb versenyen. Nasztival, a távolugró Nguyen Anasztáziával megyünk kocsival, öt és fél óra az út, de persze nem nekünk kell vezetni. Sajnos a koronavírus-járvány miatt idén kevés verseny van, és próbálom azt is nézni, hogy lehetőleg ne repülővel kelljen utazni.

Kozák Lucát most már a földkerekség legjobb gátfutói között jegyzik
Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

– Tavasszal a járvány első hulláma alatt hogyan oldotta meg a felkészülését? A Gyulai Memorialon a hollandok világbajnoknője, Dafne Schippers arról panaszkodott, hogy sokszor csak az erdőben vagy a kutyájával tudott futni.

– Kutyám nekem is van, de Cuki egy „földszintes” tacskókeverék, vele bajos lenne edzeni… S én azért elég jó helyzetben voltam, mert a Debreceni Sportcentrum megengedte, hogy továbbra is használjam a pályát. A konditermi edzéseket pedig úgy oldottam meg, hogy hazavittem a súlyokat és a kertben erősítettem. Jobb lett volna, ha mondjuk kétszer három hetet meleg égövi edzőtáborban tölthetek, de az adott helyzetből kihoztuk a legtöbbet edzőmmel, Suba Laci bácsival. Ha pedig azt nézem, hogy tavaly márciusban lesérültem és emiatt hosszú időt ki kellett hagynom, akkor most egyértelműen többet tudtam edzeni.

– Az a sérülése a legrosszabbkor jött, hiszen akkor történt a baj a glasgow-i fedett pályás Eb-n a célba érkezés után, amikor 60 méter gáton 7,97 másodperces magyar csúccsal nyerte meg az elődöntőt. A legjobb idővel jutott a döntőbe, ahol viszont már rajthoz sem tudott állni, és alighanem egy érmet hagyott ott Skóciában. A bokája vagy a szíve sajgott jobban?

– Először azt hittem, hogy a célban csak bokaficamot szenvedtem, de aztán kiderült, hogy elszakadt az összes bokaszalagom. Így az az ottani országos csúcsom keserédes lett, és az évem ezután abból állt, hogy próbáltam utolérni magam. Glasgow-ban valamiért úgy kellett történnie, hogy ott ne fussak döntőt, még mindig küzdenem kelljen azért, hogy felnőtt nagy versenyen bejuthassak a fináléba. A 2018-as berlini Eb-n egyetlen századdal maradtam le róla, az utolsó, tizedik gáton rontottam. A sors két Eb-döntőt már elevett tőlem, de bízom benne, hogy ezeket majd szépen visszaadogatja.

– A 12,71 másodperces időeredményével bármilyen versenyre úgy utazhat, hogy esélyes a döntőbe jutásra.

– Egyrészt nagyon jó dolog, hogy most már ilyen erős az egyéni csúcsom, másrészt pedig felelősség is; mert ezután mindent meg kell tennem, hogy jövőre az olimpián is ennyit fussak vagy még jobbat. Tavaly Dohában a vb-n 12,65 kellett a döntőhöz, ott az elődöntőben 12,87-es időm volt. Most azonban már tényleg merek nagyobbakat álmodni, ki merem mondani, hogy jövőre Tokióban igenis a döntőbe jutásért akarok küzdeni. Szerintem körülbelül tizenöten pályázhatunk majd a nyolc helyre, de szerintem az is nagy dolog, hogy benne vagyok ebben a társaságban.

– Kár, hogy az esélyegyenlőség miatt felfüggesztették a kvalifikációs időszakot, mert így még nincs meg a biztos kvótához szükséges 12,84-es ideje, 12,87-tel jegyzik. De jól gondolom, hogy gyakorlatilag mégis ott van Tokióban?

– Igen, mert az ugyancsak befagyasztott világranglistáról is ki lehet jutni, és azon nagyon jól állok. Márciusban én voltam az első, aki még szint nélkül, de bent lenne a kvótások között. No persze jövő tavasszal szeretném megfutni a szintet, most már nem is kérdés.

– Székesfehérváron úgy állt rajthoz, hogy megdöntheti Siska Xénia harminchat éves, 12,76-os országos csúcsát?

– Megfordult a fejemben, de igazából csak arra gondoltam, hogy a 12,80-on belüli eredmény benne van a pakliban. A 12,71-et alig akartam elhinni, de ahogy visszanéztem a futásomat, most tényleg minden a helyén volt.

alig akarta elhinni, hogy 12,71 másodperces országos csúcsot ért el
Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

– Most pedig az a cél, hogy a harmadik számjegy hatos legyen?

– Egyelőre szeretném stabilan hozni a 12,70-12,80-as időt, ha ez meglesz, akkor majd lehet megint tovább lépni. S akkor jövőre talán már tényleg hatos jön a tizedesvessző után.

Kozák Luca székesfehérvári futása pedig itt látható, a hatos pályát érdemes figyelni:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.