Kulcsmeccsek a Ludogorec ellen

Válogatottunk évtizedek óta nem állt olyan jól az aktuális selejtezősorozatban, mint most, e héttől a klubcsapatainkon a sor, hogy bizonyítsák, a magyar labdarúgás egésze felfelé ívelő pályára állt.

2019. 07. 09. 14:24
null
Lovrencsics Gergő helye megkérdőjelezhetetlen a Fradi kezdő tizenegyében Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Válogatottunk évtizedek óta nem állt olyan jól az aktuális selejtezősorozatban, mint most, e héttől a klubcsapatainkon a sor, hogy bizonyítsák, a magyar labdarúgás egésze felfelé ívelő pályára állt. A lehetőséget a naptár kínálja, mint rendesen, júliusban megkezdődnek a selejtezők az európai kupasorozatokban.

Mint évek óta mindig, ezúttal is négy magyar csapat vág neki az előcsatározásoknak: az előző idényben aranyérmes FTC a BL-ben, másik három együttes – a Fehérvár, a Debrecen és a Honvéd – pedig az Európa-ligában. Két év múlva, a harmadik számú sorozat beindulásával ez a helyzet megváltozik, s még inkább abba az irányba tolódik el, hogy csak a bajnokcsapatnak van reális esélye eljutni valamelyik főtáblára.

Lovrencsics Gergő biztos pont a Ferencvárosban
Fotó: Kurucz Árpád

Mindez a Ferencváros sorsolásán keresztül már most is pontosan lemérhető. A Fradi az első fordulóban – először szerdán idehaza – a bolgár Ludogoreccel találkozik. A várakozások ellenére nem árt leszögezni, hogy nem az FTC a párharc favoritja. Ha túljutna rajta, akkor viszont a második fordulóban gyengébb ellenfelet kapna: az F91 Dude­lange (luxemburgi)–Valletta FC (máltai) összecsapás győztesét.

Folytatva ezt a gondolatmenetet, ha a harmadik fordulóból továbbjut, akkor garantáltan főtáblás legalább az Európa-ligában, de kiesés esetén is ott van a második számú kupában, a rájátszásában.

A Bajnokok Ligája selejtezőjéből startolva tehát két erős riválison túllépve fel lehet kerülni az EL főtáblájára; az EL selejtezőjéből indulva viszont négy párharcot is győztesen kellene megvívni ugyanehhez. Ez az út szinte járhatatlan, de csak szinte: a Videoton 2012-ben – még Paulo Sousával – végigment rajta. Két éve pedig csak az utolsó akadályban bukott el – igaz, akkor nagyon, a Partizan a belgrádi 0-0 után Felcsúton 4-0-ra nyert –, csakúgy, mint a Győr még 2010-ben.

Az EL-ben csütörtökön Debrecen–Kukesi (albán), Honvéd–Zalgiris (litván) és Zeta (montenegrói)–Fehérvár meccseket rendeznek, s ki merné azt állítani, hogy bármelyik párharcnak egyértelműen a magyar csapat az esélyese. A cáfolatot persze örömmel vennék. A következő válogatott tétmeccsig, a Szlovákia elleni, szeptember 9-i Eb-selejtezőig is szívesen néznénk magyar érdekeltségű nemzetközi meccseket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.