Különös El Clásico volt

Tizenhét éve nem volt olyan El Clásico, hogy legalább egy gól ne született volna – szerda este a Nou Camp stadionban, 93 ezer néző előtt ez a csúfság is megesett. Pedig nem volt rossz meccs, átlag feletti iram, hatalmas taktikai harc, megannyi gólhelyzet jellemezte a 95 percet, amelyet – ezt még Katalóniában is elismerik – a Real Madrid uralt. De ahogy egykoron Sir Alex Ferguson is megmondta, a futballban az egyetlen dolog, ami számít: az eredmény, az pedig 0-0 volt. Továbbra is a Barcelona vezeti a La Liga tabelláját a Realénál kettővel jobb gólkülönbségével.

Ch. Gáll András
2019. 12. 20. 10:18
FC Barcelona vs Real Madrid
Az uruguayi középpályás a Real legújabb csillaga Fotó: MTI/EPA/Enric Fontcuberta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor az első félidő elején jó tíz percen át szinte ki sem tudott jönni a Barça a saját tizenhatosáról, sokan dörzsöltük a szemünket. Ilyesmi nem szokott előfordulni nemhogy a Nou Campban, de még akkor sem, amikor idegenben játszik a La Liga címvédője. Ami az egészben a legszebb, úgy domináltak a fővárosiak, hogy közben a labdabirtoklás aránya 52,3:47,7 százalék volt a katalánok javára, csakhogy mindez terméketlen, steril mezőnyfölény volt, jobbára a saját térfélen történő passzolgatás. Íme, hat adat, amely azt bizonyítja, hogy Zinedine Zidane csapata volt a veszélyesebb, a jobb: A vendégek 11 lövést küldtek kapura, a hazaiak csak ötöt, és a kaput eltaláló labdák aránya is 4:2 volt. A Real hat szögletet rúgott, a Barça csak kettőt. A játékidő több mint 60 százalékában a Barcelona térfelén pattogott a labda. Benzemáék pas­szpontossága 88,3 százalék volt, Messiéké 87,2. A Madrid 32 labdát küldött a Barça tizenhatosán belülre, a katalánok csak nyolcat az ellenfélére. A szerzett labdák aránya is 55:51 a fehérek javára.

Sokatmondó a Sport című barcelonai lap osztályozókönyve. A vendégek ös­szpontszáma 64 – Varane, Valverde és Benzema kapott hetest, Sergio Ramos, Mendy és hatost, a többiek ötöst kaptak –, a hazaiaké 59, mindenkinek ötöst adott az újságíró, kivéve a hetesre értékelt Piquét és Messit. Átevezve Madridba, a Marca Federico Valverde szédületes teljesítményét emeli ki, kritikája címében (Bienvenidos, Don Valverde) egyenesen Valverde úrnak titulálja a közelmúltban Puskás Aréna közönségét is ámulatba ejtő 21 éves uruguayi középpályást, aki a cikkíró szerint szerda este megérkezett a világ labdarúgásának legszűkebb elitjébe.

Az uruguayi középpályás a Real legújabb csillaga
Fotó: MTI/EPA/Enric Fontcuberta

A bírálat szerint Zidane fantasztikus munkát végzett, szeptember óta, amikor szinte padlón volt a Madrid, újra a legjobbak, a Bajnokok Ligája esélyesei közé emelte a királyi együttest. A francia mágus remekül zsugázik világsztárjaival, pedig Casemiro, Kroos, Modrić, Isco, Valverde, Benzema, Bale, Vinícius és Jović közül egyszerre csak hatan férnek el a középpálya és a csatársor összesen hat posztján, sikerült elérnie, hogy a felsoroltak közül senki sem boldogtalan, mert a rotáció és a cserék révén mindenkinek jut fontos szerep.

Eközben a madridi és a barcelonai sajtó is kitér Messi produkciójára. A 32 éves argentin élete negyvenkettedik El Clásicóján – amelynél többször, 43 alkalommal csak Sergio Ramos játszott a nagy rangadón – leragadt rekordot jelentő 26 góljánál, és a mostani volt sorozatban a negyedik, Real Madrid elleni meccse, amikor nem talált a hálóba, márpedig ilyesmire korábban nem akadt példa. Nem játszott rosszul, adott két olyan kulcspasszt, amiből Jordi Albának és Griezmann-nak be kellett volna találnia, de valahogy nem volt az igazi. Egyre nyilvánvalóbb, ha ő nem rúg gólt, akkor a jelenlegi Barcelonában aligha fog más. A legendás Messi-dependencia, a Messi-függőség erősebb, mint valaha, és mivel a kis zseni már kifelé megy, sanyarú jövő várhat az ötszörös BL-győztesre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.