Élet-halál harc volt az olimpiai kvótáért, elveszítettük

Kun Anna és Dósa Dániel sem járt sikerrel a vívók európai olimpiai pótkvalifikációs versenyén.

Magyar Nemzet
2021. 04. 24. 15:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vívás olimpiai kvalifikációs sorozatában a férfiaknál kardban, a nőknél kardban és tőrben sikerült csapatban megszereznünk a kvótát, ami a szakágakban három egyéni indulót jelent, a csapatokban pedig négy fő (három plusz egy tartalék) vívhat. Férfipárbajtőrben csapatunk elvérzett a kvalifikációban – pedig 2016-ban Rióban bronzérmesek voltunk –, viszont egyéniben a világranglista-vezető, regnáló világbajnok pástra léphet az ötkarikás játékokon.

Férfitőrben és női párbajtőrben szombaton a madridi európai pótkvalifikációs verseny kínálta az utolsó lehetőséget a kvótaszerzésre. A spanyol fővárosban az adott szakágakban csupán azok az országok indíthattak egy versenyzőt, amelyeknek egy kvótájuk sem volt. Madridban csak az első helyen végzők juthattak ki Tokióba. A női párbajtőrözők kezdtek, 23 versenyző, köztük Kun Anna, aki a hazai válogatókon megelőzte az olimpiai bajnoki címvédő Szász-Kovács Emesét. A a világranglistán legelőrébb álló ukrán Krivickát (11.) és a német Ndolót (22.) kiemelték, ők a 16-os táblán kezdhettek, a többeket három hetes csoportba sorolták. Kun Anna a csoportjában négy asszót megnyert, kettőt elveszített, a selejtezőben az ötödik helyen végzett, így került fel a 16-os táblára. Itt az egyenes kieséses rendszerben már nem lehetett veszíteni, és a kvótáért négy asszót kellett nyerni. A 25 éves tatai párbajtőröző a svájci Moeschlin ellen 15-8-ra győzött, utána azonban a négy közé jutásért 15-9-re kikapott Ndolótól, így kiesett. Ezzel eldőlt, hogy női párbajtőrben egy versenyzőnk sem lesz az olimpián.

Férfitőrben a 24 indulót négy hatos csoportba osztották, a színeinket képviselő Dósa Dániel pedig három győzelemmel és két vereséggel a 11. helyen került fel a 16-os táblára. A Törekvés 25 éves vívója 50. a világranglistán, a madridi mezőnyben a rangsort nézve negyedik volt a lengyel Siess (21.), a cseh Choupenitc (26.) és a török Minuto (43.) mögött. A nyolc közé jutásért éppen a lengyellel kellett vívnia, s itthon hiába készült ellene, 15-11-re kikapott tőle, így Kun Anna után ő sem járt sikerrel, férfitőrben sem lesz indulónk Tokióban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.