Ez nagyon kegyetlen harc lesz Madridban: csak egy maradhat

Már csak a kontinentális pótkvalifikációs versenyek vannak hátra, s ezek után összeáll a mezőny vívásban a tokiói olimpiára. Kontinensünkön az utolsó helyeket a hétvégén Madridban töltik be, ahol férfitőrben Dósa Dániel, női párbajtőrben pedig Kun Anna próbál meg kijutni az ötkarikás játékokra. A feladat kőkemény, hiszen csak a versenyek első helyezettjeinek jár kvóta.

Magyar Nemzet
Forrás: Magyar Vívószövetség2021. 04. 20. 12:03
null
Kun Anna Forrás: Magyar Vívó Szövetség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sportágban jelenleg tizenhárom olimpiai kvótával rendelkezünk. Kijutott Tokióba férfi- és a női kardcsapatunk, női tőrcsapatunk, valamint férfipárbajtőr egyéniben Legutóbb, 2016-ban Rio de Janeiróban a férfipárbajtőr-csapatunk és további hat egyéni versenyzőnk szerepelhetett, ami tíz kvótát jelentett, míg 2012-ben Londonra csak négy egyéni kvótát szereztünk. Az előrelépés szembetűnő, és még szebb is lehet a kép.

A hétvégén Madridban az európai pótkvalifikációs viadalon szakágakként csak azon országok egy-egy vívója indulhat, melyek eddig sem csapatban, sem egyéniben nem szereztek kvótát – mi férfitőrben és női párbajtőrben leszünk érdekeltek. A szakmai testület döntése, illetve az elnökség jóváhagyása alapján Dósa Dániel és Kun Anna lép pástra.

– Furcsa ezt így kimondani, de a koronavírusnak köszönhetem azt, hogy most az olimpiai részvételért vívhatok – fogalmazott a magyar szövetség honlapján Kun Anna, az OMS-Tata 25 éves vívója, Plásztán Attila tanítványa. – Ha nincs tavaly a halasztás, akkor szóba sem kerültem volna a részvételért. Minden bizonnyal Szász-Kovács Emese vagy esetleg Muhari Eszti indult volna ezen a versenyen.

Ám miután újraindul a vívóélet, Kun Anna nagyon elkapta a fonalat, megnyerte az első, őszi válogatót, majd az országos bajnokságot is, amelyen legyőzte a szülés után visszatérő, riói olimpiai bajnok Szász-Kovács Emesét is.

– Őt akkor győztem le fontos versenyen tizenöt tusban először, aminek nagyon örültem. Öt hazai válogatóból végül négyet megnyertem, de még ekkor sem hittem a madridi indulásban. Annak a gondolatával akkor kezdtem foglalkozni, amikor márciusban, a kazanyi világkupán, életemben először nyolc köré jutottam. De még így is meglepődtem, amikor Kovács Iván vezetőedző közölte, hogy engem jelöl a részvételre.

Kun Anna az öt hazai válogatóból négyet megnyert
Fotó: Magyar Vívószövetség

– Ez úton is hadd köszönjem meg Eminek, hogy azóta mindenben támogat. Teljesen érthető lett volna, ha ezt követően olimpiai bajnokként be sem teszi a lábát a vívóterembe. De ő itt van a keretedzéseken, vív velem, elmondja, hogy mire számítsak egy ilyen versenyen, segít, ahol tud. Az a cél, hogy Madridban is próbáljak a vívásomra koncentrálni, amennyire lehet, zárjam ki a külső körülményeket. Biztosan nem lesz könnyű, de mindent meg fogok tenni a jó szereplésért. Nyerni szeretnék, és eljutni a tokiói olimpiára, ez egyértelmű. Persze, ha majd évek múltán azt érezném, hogy jól vívtam, mindent megtettem, és ennyi jött össze, akkor… De nem, ennek a gondolatával sem szeretnék eljátszadozni! Csak az első hely, a kvótaszerzés lehet a célom!

Az első számú magyar férfitőröző, Dósa Dániel hasonlóképpen elszánt.

– Lassan egy éve várok erre a versenyre, ami azért egészen különleges érzés. Úgy tekintek rá, mint egy nagy lehetőségre, ez jár a fejemben, és nem az, hogy minden áron nyernem kell, hiszen csak a győztes juthat ki az olimpiára. Egészen különleges ez a pótkvalifikációs esemény, talán némi előnyt jelenthet a számomra, hogy én öt évvel ezelőtt már indultam hasonlón. Akkor egyetlen tussal kaptam ki az elődöntőben, ebből is próbálom leszűrni a tapasztalatokat. Nincs sok induló, de rendkívül homogén a mezőny, elvégre nagyjából hasonlóan erős országok legjobbjai vívnak. Mindenki izgul, és természetesen mindenki nyerni akar, itt aztán tényleg csak azt jegyzik, azt viszont nagyon. Megpróbálom majd élvezni a vívást, de az persze nem kérdés, hogy milyen céllal lépek majd pástra – nyilatkozta a Törekvés 25 éves tőrözője, Szirmai Benedek tanítványa, Beliczay Sándor neveltje.

Dósa Dánielnek jól jöhet a rutinja
Fotó: Magyar Vívószövetség

– Nagyon sokat segített, hogy idén három részletben, nagyjából hat hetet készültem az olaszországi Frascatiban, olimpiai és világbajnokokkal edzhettem együtt. És akadt olyan is, hogy a végén már nem kértek belőlem… Rengeteget dolgoztam, fizikálisan százszázalékos állapotban érzem magam. Nagy kérdés, hogy mentálisan milyen napot fogok ki, pszichológussal dolgoztunk és dolgozunk azon, hogy ilyen téren is a legtöbbet hozzam ki magamból – tette hozzá Dósa Dániel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.