Kőkemény meccseket kell nyerni itthon a tokiói kvótákhoz

A jövő hét második felében Budapesten rendezik meg a birkózók európai olimpiai kvalifikációs versenyét, amelyen döntőbe kell jutni a kvótáért. Az elsőként szőnyegre lépő szabadfogású-mezőny nevezési listáját látva kőkemény meccsek várnak versenyzőinkre.

Forrás: Magyar Birkózószövetség2021. 03. 14. 14:14
null
Ligeti Dániel Forrás: Magyar Birkózószövetség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Birkózásban a 2019-es kazahsztáni vb-n a súlycsoportok első hat helyezettje szerzett kvótát, ami négy versenyzőnknek jött össze: (kötöttfogás, 77 kilogramm – aranyérem), (kötöttfogás, 87 kilogramm – ezüstérem), Muszukajev Iszmail (szabadfogás, 65 kilogramm – bronzérem), Sastin Marianna (62 kilogramm – ötödik hely). Az idei kontinentális kvalifikációs versenyekről – Európa, Amerika, Ázsia, Afrika+Óceánia – ketten jutnak ki, valamint a május eleji szófiai világkvalifikációs tornáról is, vagyis súlycsoportonként csak tizenhatan léphetnek szőnyegre Tokióban. Nem könnyű bekerülni ebbe a szűk mezőnybe, és a jövő héten a BOK-csarnokban is nagy tülekedés lesz a kvótákért.

A magyar színeket a programot csütörtökön kezdő szabadfogásúaknál két honosított versenyző, Halidov Gamzatgadzsi (57 kg) és Kuramagomedov Murad (74 kilogramm), valamint Veréb István (86 kilogramm), Korcsog Milán (97 kilogramm) és Ligeti Dániel (125 kilogramm) képviseli.

A Magyar Birkózószövetség tájékoztatása szerint az 57 kilogrammban öt olyan versenyző is leadta nevezését, aki korábban már szerzett érmet felnőtt világversenyről. Eljön a háromszoros Európa-bajnok azeri Giorgi Jediserasvili, a szintén kontinensbajnok örmény Arszen Harutjunjan is. A 74 kilogrammban az olimpiai bronzérmes, háromszoros Európa-bajnok török Soner Demirtas a legnagyobb név. Veréb István a 86 kilogrammban összeakadhat a vb-ezüstérmes szlovák Borisz Makojevvel és az az Eb-ezüstérmes lengyel Zbigniew Baranowskival is. A 97 kilogrammban indul az olimpiai bronzérmes román Albert Saritov, a 125 kilogrammban pedig a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes azeri Dzsamaladdin Magomedov, a kétszeres Eb-2. lengyel Robert Baran, továbbá a világkupa-győztes orosz Samil Saripov is a kvótára pályázik.

Ligeti Dániel a harmadik olimpiai részvételét célozza meg
Fotó: Magyar Birkózószövetség

Dvorák László szakági szövetségi kapitány szerint a mieink közül előzetesen a már Londonban és Rióban is szerepelt Ligeti Dániel vághat neki a legjobb esélyekkel a versenynek. A 2012-ben Eb-ezüstérmes és két Eb-bronzzal is rendelkező, 31 éves Ligeti a 2019-es kvalifikációs vb-n a nyolcaddöntőben búcsúzott, és elkeseredésében ott rögtön bejelentette visszavonulását, de aztán meggondolta magát. Az ő súlycsoportjában Budapesten várhatóan csak 10-12 fős mezőny jön össze, az ugyancsak kvótaesélyes, vb-3. Veréb és a bravúrra képes Kuramagomedov kategóriájában viszont az indulók száma húsz körül várható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.