Kvangdzsu irányt mutatott

Az olimpia kapcsán több döntő- és dobogóesélyes úszónk van, de akad négy olyan, aki odaérhet mezőny elejére is. Ha nem halasztják el a játékokat, már zajlanának az úszóversenyek Tokióban.

Kovács Erika
2020. 07. 27. 10:28
null
Hosszú Katinka már az ötödik olimpiájára készül Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

és persze a nyílt vizes – ők négyen a mi kvangdzsui világbajnokaink, s minthogy úszásban kiváltképp sokat jelent, illetve mutat, ki hogyan teljesít az olimpiát megelőző vb-ken, okkal gondoltuk, hogy ők lehetnek a mi tokiói (arany)esélyeseink. És valójában még most is így gondoljuk, dacára annak, hogy az olimpiát egy évvel elhalasztották. S dacára annak, hogy mindannyian eltérő ­korúak, eltérő módon élték meg a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett veszélyhelyzetet és az ezzel járó többhetes kihagyást.

Kapás Boglárka például úgy, hogy meg is fertőződött a vírussal. Szerencsére egyáltalán nem voltak tünetei, és amint kinyíltak az uszodák kapui, Virth Balázs tanítványa már ugrott is a medencébe, hogy aztán a múlt hét végi Négy Nemzet versenyen száz pillangón kirukkoljon egy egyéni rekorddal!

– Nem akarok azon keseregni, hogy jelenleg éppen Tokióban lennénk, ha a koronavírus-járvány miatt nem halasztották volna el az olimpiát – nyilatkozta Kapás Boglárka. – Annak viszont örülök, hogy hamar kiderült a verseny új időpontja, hiszen így tudjuk, mire és mikorra kell készülni, ráadásul nekünk, úszóknak nem jelent túl sok nehézséget az időpont, hiszen a szokott módon készülhetünk, a szokásos nyári csúcsforma-időzítés vár ránk ezúttal is.

Hosszú Katinka már az ötödik olimpiájára készül
Fotó: Mirkó István

Hogy van időpont, az Hosszú Katinka szerint is jó és rendkívül megnyugtató: ő aztán kiváltképp azon úszók közé tartozik, aki pontosan kiszámolja egy-egy nagyobb verseny előtt, mikor és mit kell csinálnia, mikor és hol kell lennie, mikor és hol kell tartania a felkészülésben. Azzal nem foglalkozik a háromszoros olimpiai bajnokunk, hogy nem 31, hanem 32 esztendősen kell rajtkőre lépnie pályafutása ötödik olimpiáján, azon pedig csak nevet, hogy akadnak, akik a halasztás egyik nagy vesztesének éppen őt tartják.

– Én már háromszoros olimpiai bajnok vagyok, és az is maradok, bármi is lesz – fogalmazott, aztán üzent is a vészharangot kongatóknak, egyúttal arra kérte őket, később nyugodtan hangoztassák ezen véleményüket: – Most még ne, hiszen nincsenek versenyek, nem tudom megmutatni, hogy nem kell félteni engem. Később már felerősödhetnek ezek a hangok, segíteni fogják a felkészülésemet.

Ha már féltés: Milák Kristófot bizony nagyon féltettük (féltjük…?). Az egy évvel ezelőtt 200 pillangón egészen káprázatos világcsúcsot úszó húszéves klasszis ugyanis a járvány idején nemigen találta a helyét.

– Szeretném, ha nem csak az úszásról szólna az életem. Menedékeket keresek, olyanokat, amelyek kikapcsolnak. Igyekszem minél jobban elfelejteni az úszást és feltöltődni – így szólt Selmeci Attila tanítványának május végi nyilatkozata, a szakemberek pedig okkal tették fel a kérdést: te jó ég, mi lesz ebből?!

Egyelőre úgy tűnik, Milák Kristófból még jobb úszó lesz. Szurkolói szemmel pláne, de szakmai oldalról is már-már megmagyarázhatatlan, amit művel ez a fiú a medencében – a Négy Nemzet úszóversenyen hihetetlenül jó időeredményeket úszott, tulajdonképpen felkészületlenül.

– Ilyen vagyok, nagyon feldob minden versenyhelyzet – árulta el. – Ne nézzünk visszafelé, különben is már rég feldolgozta mindenki, hogy az olim­piát elhalasztották egy évvel. Augusztusban jön három hét pihenő, akkor feltöltődöm, utána pedig: hajrá!

Berúgtuk az ajtót

– Az olimpia elhalasztása kapcsán azt mondta, jósolni nem lehet, de Milák Kristóf esetében úgy érzi, jó lett volna, ha most van Tokió, mert biztosan behúzta volna a kétszáz pillangót – fordultunk Sós Csaba szövetségi kapitányhoz.

– Igen, tényleg így nyilatkoztam. Akkor még csak annyit tudtam, hogy Milák tehetséges úszó, azt még nem, hogy zseni. Tudjuk, milyen felkészülés van mögötte, mondjuk ki: zömében pihenésből állt, ennek ellenére hosszabb távokon is jól úszik, sorozatban is képes jól teljesíteni. Az ember el sem hiszi, amit lát! Újra kell írni a tankönyveket annak kapcsán, amiket Kristóf csinál – egyszerűen jó nézni őt.

– Az a meglátása viszont beigazolódni látszik, hogy a nagyon fiatalok közül lesz olyan, aki berobbanhat.

– Bizony, és látjuk is a konkrét példát: még csak tizenhét esztendős, vagyis még erősödni, fejlődni fog, de már berobbant, és jövőre borítja majd a jelenleg fennálló viszonyokat négyszáz vegyesen.

– Még az évek óta kiváló eredményeket szállító Verrasztó Dávidnak is félnie kell?

– Félnie senkinek sem kell, ráadásul Dávid jól dolgozik, őt azért nem lesz könnyű megverni. De Kós Hubert jövőre már tényező lesz, azt gondolom, négyszáz vegyesen ő lehet a második magyar úszó, pedig egyelőre Bernek Péter, Gyurta Gergely és Holló Balázs áll az útjában.

– Azt szokta mondani, az csak jó, hogy már itthon nagy a konkurencia egy-egy távon.

– Hát persze, hiszen ez mindenkit még több munkára sarkall és még motiváltabbá tesz.

– Mit gondol, vajon nagyon visszaesnek majd az időeredmények a leállás miatt?

– Majd meglátjuk. Úgy vélem, minél idősebb valaki, annál nehezebben, annál lassabban éri el újra a legjobb idejét – ők jobban megérzik a kihagyást.

– Mit lehet tudni a világ úszósportjáról, az ellenfelek felkészülési körülményeiről és lehetőségeiről?

– Gyakorlatilag semmit. A Négy Nemzet úszóversennyel mi üzentünk – berúgtuk az ajtót, várjuk, jöjjön más is velünk.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.