Kvótateher a férfi négyesen

Napra pontosan egy évvel ezelőtt jelentették be, hogy ismét megváltoztatják a kajak-kenu versenyek olimpiai lebonyolítását. Végre az erős nemzetek, így mindenekelőtt Magyarország érdekeinek megfelelően — gondoltuk akkor, de a június végén megrendezett Európai Játékok (kajak-kenuban egyben Európa-bajnokság) eredményei azért óvatosságra intenek. Ha egészen le akarjuk egyszerűsíteni a kérdést, akkor férfi kajak négyesünknek kell fejlődnie, mert ebben a számban muszáj kvótát, helyesebben kvótákat szerezni.

2019. 07. 12. 7:06
null
Marad a felállás, összecsiszolódva révbe érhetnek a világbajnokságon Forrás: MKKSZ/Szalmás Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzmények, a kifogások felemlegetését mellőzve maradjunk a tényeknél. Tokióban négy-négy férfi és női kajakos, valamint két-két kenus, összesen tehát továbbra is tizenkét számban osztanak érmeket.

Az eddigi olimpiákhoz képest azonban jelentős változás, hogy egy nemzet minden számban két egységet is indíthat – persze csak akkor, ha lesz elegendő kvótája. Egy-egy ország kilenc férfi és női, azokon belül pedig hat kajakos-és három kenuskvótát szerezhet Tokióra. Ebből rögtön következik, hogy a kajak négyesek és a kenu kettesek között tehát nem nevezhető két egység, de kajakban így is elvileg hét-hét hajó indulhat nemzetenként.

Marad a felállás, összecsiszolódva révbe érhetnek a világbajnokságon
Fotó: MKKSZ/Szalmás Péter

Női kajakban nem is lehet kérdéses, hogy a szegedi világbajnokságon a magyarok begyűjtik a maximális hat kvótát. A férfiaknál már van okunk aggódni emiatt. Annak dacára, hogy a minszki Európai Játékok eredményei alapján meglenne a hat kvóta.

A két érmes – (K–1 1000 m-en 1. hely), Birkás Balázs (K–1 200 m-en 2. hely) – mellett ugyanis a K–4 500-as egység (Nádas Bence, Birkás Balázs, Kuli István) is teljesítette a feltételt, igaz, mivel, Birkás Balázs a kvartettben is benne ült, ezért a vb-n ez csak öt kvótát jelentene.

Szegeden fokozottan arra kell számítani, hogy minden ország a négyesekbe ülteti a legjobbjait, hiszen tíz hajó is kvalifikálja magát Tokióra, s hajónként (országonként) ez négy hely. A tíz kijutó hely praktikusan azt jelenti, hogy aki bekerül a döntőbe, az már biztonságban érezheti magát.

– Nem vitás, a tavalyi világbajnoki bronz után a minszki hetedik hely csalódás a négyesünktől. Ám van magyarázat erre a szereplésre – mondta az érdeklődésünkre Hüttner Csaba szövetségi kapitány.

– Az előfutamban a fiúk nem tudták a megfelelő időben ledönteni a rajtgépet, ráadásul Tótka Sanyi kicsúszott a helyéről, ezért a németek mellett a szlovákok is megelőzték őket. Így kerültek a döntőben a kettes pályára, ahol a nagy szél miatt nem volt esélyük az éremszerzésre, igaz, ennek dacára azért mehettek volna jobb időt. Minden jel az összeszokottság hiányára utal, a négyesnek csak három pályája volt az Európai Játékok előtt. Marad ez a felállás, összecsiszolódva, megfelelő formába lendülve, meggyőződésem, a fiúk elbírják a terhet, bejutnak a döntőbe, s megszerzik a négy kvótát.

Kopasz Bálinttól nem csupán sikeres kvalifikációt remélünk, hanem minszki győztesként érmet is, de ez még „csak” öt kvóta. A fehérorosz fővárosban K–2 1000-en Kammerer Zoltán és Gál Péter István nem jutott döntőbe, s ebben a számban csak az első hat evez egyenesen Tokióba, itt tehát visszafogottak a reményeink. A sprintszámban kellene begyűjteni a hatodik kvótát – a vb-újonc Csizmadia Kolosnak fel van adva a lecke.

A tokiói versenyszámok

Nők, kajak: K–1, K–2 és K–4 500 méter, K–1 200, kenu: C–1 200, C–2 500. Férfiak, kajak: K–1 és K–2 1000, K–1 200, K–4 500, kenu: C–1 és C–2 1000.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.