A Sopron kibrusztolta a győzelmet a roppant erős Landes ellen

A Bourges után ismét egy fizikailag roppant erős francia együttessel találkozott a Sopron Basket a női kosárlabda Euroliga soproni buborékjában. A magyar bajnok az első félidőben magabiztosan és remekül kosárlabdázott, a másodikban viszont a Landes rendkívül agresszív játéka kissé megzavarta, és nagyot kellett küzdeni a győzelemért. Ez meg is lett, és így a Sopron két győzelemmel rajtolt a legrangosabb európai női sorozatban.

2020. 12. 04. 18:18
null
Agy Gaye ellen nehéz volt boldogulni a palánk alatt Forrás: fiba.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Landes csütörtökön hosszú meccset játszott, hosszabbításban tudott csak győzni a francia belharcban a Bourges ellen 69-66-ra. Ezzel szemben a Sopron Basket kedden lépett pályára – 70-60-ra verte meg a Bourges-ot –, tehát volt ideje rákészülni és rápihenni a női Euroliga soproni buborékjának a harmadik, neki a második mérkőzésére. A program csonka, a török Galatasaray már szombaton jelezte, hogy nem tud megérkezni a sok koronavírus-fertőzés miatt a magyar városba, ezért a két francia és a magyar csapat a tervezett három helyett csupán két-két találkozót tudott lejátszani ezen a héten.

A hírek szerint a FIBA már ki is dolgozta a javaslatát az elmaradt meccsek pótlására, de csak néhány nap múlva hozza nyilvánosságra. Alighanem előbb az érintett klubokkal is tárgyal róla, azt viszont lehet tudni, hogy a cél egyértelmű: mérkőzés ne maradjon el, a járvány miatt senkit se veszítsen el játék nélkül, 0-20-as különbséggel meccset. Ehhez célszerű, hogy a Galatasaray még az idén lefaragjon legalább két mérkőzést a lemaradásából, hamarosan megismerhetjük a megoldást. A legközelebbi buborékot a FIBA januárra tervezi az Euroligában, a D csoport szinte biztosan Bourges-ban játszik, és akkor alakul ki a csoport végeredménye: az első kettő továbbjut a kieséses szakaszba, és a harmadik ezúttal nem sorol át az Európa Kupába, hanem a negyedikkel együtt kiesik.

 

Agy Gaye ellen nehéz volt boldogulni a palánk alatt
Fotó: Fiba.com

 

Ezt a buborékot tehát az eddigi két győztes, a Basket Landes és a Sopron Basket találkozója zárta le. Mindkét együttes tudta, hogy sokat érhet, ha a januári folytatásra két győzelemmel a háta mögött érkezik majd, ezért komoly tétje volt ennek a mérkőzésnek. Ez a játékosokon nemigen érződött, bátran és eredményesen vállalkoztak kívülről. Egymásnak válaszolgattak triplával a triplára, a palánkok alatt azonban egyik csapat sem jeleskedett támadóként egy ideig. A Sopron remekül védekezett, ezzel tudott előnyt szerezni, és az első negyedet 22-16-os vezetéssel zárta. A Landes a folytatás első percében két hárompontos kosárral zárkózott fel, ám a magyar bajnok a pontosabb játékával, néhány jó egyéni teljesítménnyel szép lassan elhúzott tőle, és a játékrész utolsó perceiben tartani is tudta a tízpontos különbséget. A franciák részéről elsősorban a termetes Aby Gaye jelentett veszélyt, aki ügyesen használta ki a fizikai fölényét a gyűrű alatt. A magyar csapatból különösen Gabrielle Williams játszott nagyot, 15 pont, három lepattanó, két gólpassz állt a neve mellett egy félidőt követően, és sokatmondó tény az is, hogy hibátlanul dobta a triplákat, szám szerint hármat. A nagyszünetben így 42-31 volt az állás a Sopron javára.

A harmadik negyed viszont magyar szempontból nagyon rosszul kezdődött. A Landes rendkívül agresszívan védekezett, a soproniak szinte be sem tudtak jutni a palánkjuk alá, kívülről pedig célt tévesztettek a dobások, de még indításos ziccerek is kimaradtak. A fellelkesült franciák pedig négy és fél perc alatt ledolgozták a hátrányt három pontra. Sokat számított, hogy a lepattanó labdák is rendre az ő kezükben kötöttek ki, tehát egy támadás alatt többször is próbálkozhattak. A Sopronból most nem ment senkinek sem a játék, de legalább a jó védekezés visszatért, és az utolsó játékrész 52-49-es magyar vezetéssel kezdődhetett meg. Williams triplával kezdett, ám az első félidő játéka ezzel nem jött vissza, fogcsikorgatva kellett küzdeni minden egyes labdáért és pontért, márpedig ebben a Landes nem rosszabb a magyar bajnoknál. Jelena Brooks három pontjával ismét nyolc pont lett az előny öt perccel a vége előtt, a franciák szívóssága azonban így is nehéz hajrát ígért. Végül mégsem lett túl nehéz, ugyanis a Landes erejét szemlátomást felemésztette a saját tempója, és bár a védekezésben még képes volt jeleskedni, a támadásaiból eltűnt a második félidő nagy részében érezhető átütőerő.

A Sopron Basket végül 70-59-re nyert, mondhatni, kibrusztolta ezt a győzelmet a fizikailag sokkal erősebb Landes ellen, és a csoportmeccsek első körében két győzelemmel áll. Érdekesség, hogy a magyar bajnok a két francia csapat ellen egyetlen pont híján csaknem pontosan ugyanolyan eredményt ért el. A Sopron pontszerzői: Williams 18, Brooks 18, Fegyverneky 8, Krajisnik 8, January 7, Walker 7, Johnson 4.

Gáspár Dávid, a Sopron Basket vezetőedzője így értékelte a mérkőzést: – Ha azt nézzük, hogy hatvan pont alatt tartottuk az ellenfelet, akkor jól játszottunk, ugyanakkor van némi hiányérzetem, mert több volt ebben a meccsben, mint hetven dobott pont. Szeretnék gratulálni a csapatomnak a két győzelemhez, a szervezőknek pedig a remekül megrendezett buborékos tornához.

 

A női Euroliga csoportkör 1. forduló

December 1., kedd

Sopron Basket–Bourges Basket 70-60

December 3., csütörtök

Basket Landes–Bourges Basket 69-66

December 4., péntek

Sopron Basket–Basket Landes 70-59 (22-16, 20-15, 10-18, 18-10)

A Galatasaray a fertőzések miatt nem tudott részt venni a tornán, a meccseit később pótolják.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.