Leão, Neymar, Makaay, Gyánó: a leggyorsabb gólok

A kezdő sípszó után gyakran még nem teljes a nézők vagy éppen a védők koncentrációja. Íme, néhány gól, amiről lemaradhattak az első percben még a helyüket kereső szurkolók.

2020. 12. 21. 12:45
Neymar
Sao Paulo, 2017. mrcius 29. A brazil Neymar nnepli a Paraguay elleni gljt a labdarg vilgbajnoki selejtez mrkzsen Sao Paulban 2017. mrcius 28-n. A brazil vlogatott 3-0-ra gyztt s elsknt kijutott a 2018-as oroszorszgi labdarg-vilgbajnoksgra. (MTI/EPA/Fernando Bizerra Jr) Fotó: Fernando Bizerra Jr Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az AC Milan továbbra is vezeti az olasz labdarúgó-bajnokságot, ehhez pedig kellett Rafael Leão villámkezdése. A brazil játékosnak 6,2 másodpercre volt szüksége a gólhoz, amely a Serie A történetének leggyorsabb találata lett.

Sőt, Leão valamennyi topligát figyelembe véve az élre állt. A spanyol La Ligában Joseba Llorente 7,22 másodperccel tartja a csúcsot. 2008-ban, a Real Valladolid játékosaként az Espanyol kapujába talált be ennyi idő alatt, csapata végül 2-1-re nyert.

A Premier League-ben Shane Long tartja a csúcsot. A Southampton játékosának 2019-ben egy különös labdaszerzésre és 7,69 másodpercre volt szüksége a gólhoz a Watford ellen. A találat nem volt elég a győzelemhez, 1-1 lett a végeredmény.

Szintén az angol élvonalban született a valaha volt leggyorsabb kapusgól: Asmir Begović (Stoke City) 13 másodperc után ünnepelhetett, és éppen a másik csúcsot tartó Southampton kapuját vette be 2013-ban.

A Bundesligában a Hoffenheim támadója, Kevin Volland 2015-ben kilenc másodperc után talált a Bayern München kapujába. A bajorok végül fordítottak, és 2-1-re megnyerték a meccset.

A Bayern másik oldalról tartja a csúcsot a Bajnokok Ligájában: Roy Makaay 2007-ben 10,12 másodperc után ünnepelhetett a Real Madrid ellen. A gól kulcsfontosságú volt, hiszen a 3-2-es idegenbeli vereség ellenére máris továbbjutásra állt a müncheni csapat, amit nem is engedett ki a kezéből.

A magyar élvonalban Gyánó Szabolcs tartja a rekordot, aki a Vasas támadójaként a 8. másodpercben vette be a a Kaposvár kapuját 2005-ben. A meccset végül 2-1-re nyerte a fővárosi csapat.

San Marino válogatottja általában negatív rekordokat állít fel, viszont Davide Gualtieri 8,3 másodperc után esett gólja 1993-ból, az Anglia elleni vb-selejtezőről sokáig büszkeséget jelenthet a miniállam számára. Rekordot viszont 2016 óta már nem: akkor Christian Benteke (Belgium) 8,1 másodperc után talált be Gibraltár ellen.

A selejtezőket nem számítva a leggyorsabb vb-gól a török Hakan Şüküré, aki 2002-ben 10,8 másodperc után szerzett vezetést a Dél-Korea elleni bronzmeccsen.

Az olimpiai labdarúgótornák történetének rekordja a legutóbbi, riói játékokról való: a hosszú várakozás után az aranyéremig menetelő brazilok vezére, az elődöntőben 14 másodperc után vezetést szerzett Honduras ellen.

Hivatalos világrekord nincs, de aligha képzelhető el gyorsabb gól, mint amikor valaki a mérkőzés legelső érintéséből a kapuba ível: Gavin Stokes (Maryhill) 2017-ben, a skót területi junior bajnokságban ezt tette a Clydebank ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.