Leclerc-siker a tragédia árnyékában

Három és fél hét szünet után a Belga Nagydíjjal folytatódott a Formula–1-es vb. A Formula–2-esek versenyét tragikus baleset szakította félbe Spában.

2019. 09. 02. 12:42
Belgian Grand Prix
MOTOR-F1-BELGIUM/ Fotó: Francois Lenoir
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három és fél hét szünet után a Belga Nagydíjjal folytatódott a Formula–1-es vb, s ugyan a szombati időmérőn az első sort elfoglaló Ferrari sikere rögtön megpezsdítette az életet, két órával később már senki sem ezzel foglalkozott. A Formula–2-esek versenyét tragikus baleset szakította félbe Spában. A hírhedt Eau Rouge-kanyarban a francia Anthoine Hubert autója nekicsapódott a gumifalnak, majd visszapördült a pályára, és a teljes sebességgel érkező amerikai Juan Manuel Correának esélye sem volt arra, hogy kikerülje. A 22 éves francia pilóta, a GP3-as sorozat tavalyi győztese már a pályán belehalt a sérüléseibe. Abból, hogy a balesetet a televíziós közvetítésekben nem ismételték meg, már sejteni lehetett, hogy nagyon nagy a baj… Az ugyancsak súlyos sérüléseket szenvedett Correa állapotát stabilizálták.

A 44 körös Belga Nagydíj vasárnapi indítása előtt a mezőny Hubert-re emlékezett, akinek jó esélye lett volna bekerülni az autósport csúcskategóriájába. A rajt után Charles Leclerc könnyedén megtartotta az első helyét, Sebastian Vettel nehezebben a másodikat, a Ferrarik után a két Mercedes, és Valtteri Bottas következett, miközben (Red Bull) Kimi Räikkönennel (Alfa Romeo) ütközött, és rögtön kiszállt a versenyből. A Ferrari előbb Vettelt hívta ki kerékcserére, aki így megelőzhette csapattársát, de később visszaadta a pozíciót neki. A 32. körben aztán Hamilton elhúzott Vettel mellett, és amikor már Bottas is szorongatta, a német újra kereket cserélt, de a dobogóra már a lágy keveréken sem tudott visszakapaszkodni. A végjátékban Hamilton sebesen közeledett Leclerchez, két körrel a vége előtt már csak két másodpercre volt a 21 éves monacóitól, megelőzni azonban nem tudta. Így Leclerc pályafutása első győzelmét aratta – és a Ferrari idén először nyert futamot –, ám ez nem a felhőtlen ünneplés napja volt.

– A gyerekkori álmom vált valóra, de ez egy nagyon nehéz hétvége volt mindannyiunknak. Egy barátot veszítettünk el, akivel együtt nőttem fel, és így most nem tudom élvezni ezt a sikert – kereste a szavakat Leclerc.

A pódiumra tehát még Hamilton és Bottas állhatott fel, a 4–10. helyeken pedig Vettel, Albon (Red Bull), Pérez (Racing Point), Kvjat (Toro Rosso), Hülkenberg (Renault), Gasly (Toro Rosso) és Stroll (Racing Point) szerzett pontot.

A vb állása, pilóták: 1. Hamilton 268, 2. Bottas 203, 3. Verstappen 181, 4. Vettel 169, 5. Leclerc 157; csapatok: 1. Mercedes 471, 2. Ferrari 326, 3. Red Bull 254.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.