Ledeckyt sokkolták, Szunt levegőnek nézték

Miközben bennünket, magyarokat elvarázsolt Hosszú Katinka világcsúcsközeli 200 méter vegyese, Szabó Szebasztián félelmetes pillangózása és Késely Ajna körömhosszal elveszített bronzérme a 400 méter gyorson, azért más is történt vasárnap a medencés úszóversenyek nyitányán a Nambu egyetem uszodájában a kvangdzsui vizes világbajnokságon.

Ch. Gáll András (Kvangdzsu)
2019. 07. 22. 8:24
null
2016 Rio Olympics - Swimming - Preliminary - Women's 200m Freestyle - Heats - Olympic Aquatics Stadium - Rio de Janeiro, Brazil - 08/08/2016. Katie Ledecky (USA) of USA reacts. REUTERS/Michael Dalder FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. - RTSLUZS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Adam Peaty világcsúcsa a 100 méter mell középfutamában tulajdonképpen a testet öltött papírforma. Már a riói olimpia óta érett a rekorddöntés, a brit most hároméves csúcsát adta át a múltnak, a Földön elsőként áttörve az 57 másodperces határt (56.88 mp).

Persze erre is felkapta a fejét a szakma, de a biztosítékot igazán Katie Ledecky veresége verte ki a 400 méter gyorson. A még mindig csak 22 éves ötszörös olimpiai és tizennégyszeres világbajnok 2012 óta először kapott ki a 400, 800 vagy 1500 méteren, legyőzője, az ausztrál Ariarne Titmus 3:58.76 perccel új nemzetközösségi rekordot állított fel.

Ledecky úszása nem volt meggyőző. A 18 éves Titmus 250 méterig simán vezetett, ott az amerikai tett egy kétségbeesett kísérletet, és átvette a vezetést, sőt, 350-ig némileg el is húzott, ám az utolsó ötvenen látványosan „meghalt”, és Titmus 1.21 másodperces, jelentős előnnyel győzött.

„Amikor ellöktem magam 350-nél a faltól, hirtelen úgy éreztem, hogy minden erőm elszáll. Ilyet még sohasem éreztem. Ki vagyok borulva, természetesen. Nem szoktam hozzá a vereségez” – ismerte el Ledecky a sajtóértekezleten.

Titmus érdekes dolgokat mondott.

„Katie lebecsült engem, pedig a világranglista második legjobb idejével rendelkeztem. Amikor a verseny előtt kérdezték, hogy nem tart-e tőlem, csak rándított egyet a vállán, és azzal válaszolt, hogy mindenkitől tart. Remélem, most tudatosult benne, hogy veszélyes vagyok rá.”

Szun Jang, a 400 méter férfi gyors győztese természetesen tudta, hogy kicsoda az ausztrál Mack Horton, aki a riói olimpián legyőzte őt. A kínai most visszavágott, de a java csak a döntő után következett.

A második helyezett Horton nem fogott kezet a háromszoros olimpiai és immár tízszeres világbajnokkal, egyszerűen levegőnek nézte legyőzőjét, aki az első úszó lett a világon, aki a 400 métert négyszer is megnyerte vb-n. Sőt, a szemüveges Horton még a dobogó második fokára sem volt hajlandó felállni, habár az ezüstöt azért átvette.

Az okokat mindnyájan tudjuk. Szunt sokan csalónak, a nemzetközi szövetség, a FINA kivételezettjének, lieblingjének tartják, és ennek Hortonon kívül mások is hangot adtak már az úszóvilágban.

Szun 2014 óta ellentmondásos figurája a sportágnak. Akkor történt, hogy szó szerint titokban töltötte le három hónapos, doppingvétség miatti eltiltását, majd tavaly szeptemberben újabb vétséget követett el, amit örökös eltiltásnak kellett volna követnie. Történt, hogy versenyen kívüli random tesztelést akartak eszközölni a WADA emberei Csöcsiangban, Szun Jang lakóhelyén, de az úszó vonakodott, majd állítólag kalapáccsal összetörte a mintáját tartalmazó üvegcsét. A FINA azonban megbocsátott neki azzal, hogy az ellenőrök nem igazolták magukat szabályszerűen.

A WADA persze nem hagyja annyiban, beperelte Szunt a nemzetközi döntőbíróságnál, a CAS-nál. Az ügy jelenleg is folyamatban van, ennek ellenére engedték rajthoz állni a kínait.

No, ez nem tetszik Hortonnak és az úszótársadalom nagy részének.

Szun az egészre még rátett egy lapáttal azzal, hogy vasárnap a célba érkezése után látványosan, provokatív módon csapkodta a vizet örömében. Horton, amikor megkérdezték, mit érez, nem köntörfalazott: „Frusztrációt. Szerintem tudják, hogy miért. Szun cselekedetei, és az, ahogy ezt az egész ügyet kezeli, sokkal hangosabban beszélnek, mint ha én panaszkodnék.”

A kínai visszavágott: „Tudom, az ausztrál úszó mit gondol rólam. Ez engem személy szerint nem zavar különösebben, de azzal, amit az eredményhirdetésnél tett, nemcsak engem sértett meg, hanem a hazámat is.”

Hát most itt tartunk, de lesz még a két úszónak összecsapása ezen a világbajnokságon...

De a történetnek egyéb szempontból sincs még vége. Hétfőn Bohus Richárd, aki a 100 méter hát előfutamában elképesztően balszerencsés módon maradt le a még középdöntőt érő tizenhatodik helyről, szintén véleményt formált Szun Jangról. (Amúgy Bohus futamában az történt, hogy az olasz Simone Sabbioni rajtgépe a startnál leszakadt a falról, ezért az itáliai úszó természetesen kiesett. A versenybíróság a futam után egyedül úszatta Sabbionit, de komikus módon még kétszer leszakadt a rajtgép, és csak harmadszorra tudott elindulni a talján. Ekkor jobb időt úszott Bohus 54.07 másodpercénél, így aztán „Ricsi” végül kiesett. De nem szomorkodott, roppant sportszerűen elismerte, hogy Sabbioninak kijárt az ismétlés, hiszen műhiba miatt nem tudott úszni a rendes futamában. Le a kalappal a magyar fiú előtt!)

Szóval, halljuk a korábban az Arizonai Állami Egyetemen tanuló úszót: „Teljesen egyetértek Hortonnal, Szunnak nem volna szabad itt lennie a világbajnokságon. Milyen dolog az, hogy kalapáccsal összetöri a kémcsövet, és semmilyen következménye sincs? Ilyen körülmények között értelmetlen dolog az úszás, persze lehet, hogy az lenne a legjobb, ha liberalizálnák a doppingolást, akkor minden tiszta és egyértelmű lenne. Igaz, akkor én abban a pillanatban abbahagynám a versenysportot...”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.