Legalább megpróbálta

A férfiaknál érvényesült, a nőknél borult a papírforma az ausztrál nyílt teniszbajnokság elődöntőjében. Novak Đoković könnyedén lépett túl Roger Federeren, a hölgyeknél viszont Sofia Kenin a világelső Ashleigh Bartyt, Garbiñe Muguruza pedig a negyedik kiemelt Simona Halepet verte szoros küzdelemben.

2020. 01. 31. 10:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem állíthatjuk, hogy Federernek ne lett volna esélye. Az első szettben elvette Đoković adogatását, amire 4:1-nél újra lehetősége nyílt, ám mindhárom bréklabdáját elpackázta. Ennek dacára még 5:2-re is vezetett, de aztán Đoković visszabrékelt, egyenlített, majd a rövidítést bántóan simán, 7-1-re hozta. Ám ha Federernek történetesen sikerült volna előnyre szert tennie, akkor is valószínűleg csak meghosszabbította volna a küzdelmet. Đoković ugyanis nem Millmann vagy Sandgren. Más szint, más kaliber. Mondhatjuk, a második és a harmadik szett is szorosan alakult, de a fontos labdameneteket valamiért rendre a szerb teniszező nyerte. Így ha nem is bántóan nagy fölénnyel, mégis simán győzött három játszmában. Csupán 2 óra 18 perc alatt – a mérkőzést talán ez az adat jellemzi a legjobban.

– Minden elismerésem Rogeré, hogy vállalta a játékot, nyilvánvalóan sérüléssel bajlódik. A mozgásán ez érződött is, még csak a közelében sem volt a legjobb formájának – méltatta ellenfelét Đoković, aki kettejük párharcában összesítésben ezzel 27-23-ra vezet.

Đoković nyolcadszor jutott be a melbourne-i döntőbe. Nem éppen jó hír a leendő ellenfelének, akár Dominic Thiem, akár Alexander Zverev lesz az – akik ma közép-európai idő szerint szintén 9.30-tól csapnak össze –, hogy az eddigi hét fináléját kivétel nélkül megnyerte.

A szerb klasszis nem adott esélyt a Grand Slam-rekordernek
Fotó: REUTERS/Edgar Su

A nőknél bezzeg tegnap sem maradt el a meglepetés. Az elődöntő mindkét mérkőzésén az előzetesen esélytelenebbnek tartott fél győzött, egyaránt szoros mérkőzésen, 7:6, 7:5-re. A 21 évesen ígéretes tehetségnek már nem nevezhető, a világranglistán 15. Sofia Kenin a világelső Ashleigh Bartyt verte, s pályafutása során most először jutott Grand Slam-torna döntőjébe. A másik meccsen két korábbi világelső találkozott. Hogy akkor miért meglepetés Garbiñe Muguruza sikere? Nos, Simona Halep jelenleg is az élvonalhoz tartozik, Muguruza viszont kizuhant a közvetlen elitből, Melbourne-be csupán a világranglista 32. helyezettjeként érkezett. A 2016-ban a Roland Garroson, 2017-ben pedig Wimbledonban győztes, még mindig csak 26 éves spanyolnak talán most kezdődik a másodvirágzása.

Elődöntő, férfiak: Đoković (szerb, 2.)–Federer (svájci, 3.) 7:6 (7-1), 6:4, 6:3; nők: Kenin (amerikai, 14.)–Barty (ausztrál, 1.) 7:6 (8-6), 7:5, Muguruza (spanyol)–Halep (román, 4.) 7:6 (10-8), 7:5.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.